Защо глухарчето е полезно за черния дроб?

Глухарчето е известно със своята детоксикираща сила. Ако обаче приемате лекарства, консултирайте се със специалист, преди да го приемате, за да сте сигурни, че няма да има нежелани взаимодействия.
Защо глухарчето е полезно за черния дроб?

Последна актуализация: 05 ноември, 2021

Въпреки че глухарчето се счита за плевел , то всъщност е чудесно за вас: то има диуретични свойства и се използва за лечение на различни храносмилателни и бъбречни заболявания. Освен че се използва като натурално лекарство, глухарчето има място и в кулинарния свят, а именно в салатите.

Лечебните свойства на глухарчето

Лечебните свойства на глухарчето
 • Благодарение на специалните си компоненти, глухарчето осигурява на тялото ви много хранителни вещества. Освен това е естествен детоксикатор, което го прави чудесен за премахване на задържаните течности.
 • Глухарчето помага да се стимулира работата на жлъчката, което спомага за подобряване на всички проблеми с храносмилането. Неговите слабителни свойства са много ефективни и при запек.
 • Също така, глухарчето е отличен стимулант, който спомага подобряването на дейността на бъбреците. Растението помага за лечение на проблеми, причинени от прекомерна пикочна киселина и подагра.
 • Глухарчето се използва за елиминиране на камъни в бъбреците.
 • Богато е на желязо, което го прави много полезно за организма ви.
 • Освен това помага за пречистване на кръвта и освобождава тялото ви от токсини, позволявайки му да работи както трябва.

Защо глухарчето е полезно за черния дроб?

Растението е горчиво, но стимулира черния ви дроб и спомага чернодробната детоксикация. Много полезно е за пациенти с хепатит или цироза. Както вече казахме, неговите пречистващи свойства помагат за пречистване на кръвта ни и затова чистят черния ви дроб от всякакви възможни вреди, причинени от химическа интоксикация или диета.

Глухарчето се използва при хора с цироза. По-голямата част от случаите са от злоупотреба с алкохол, което води до разрушаване на черния дроб на човека. Но за щастие се наблюдава подобрение след пиене на чай от глухарче. Препоръката е да пиете чай от глухарче два или три пъти на ден.

5 лесни начина за пречистването на бъбреците

Глухарчето често се препоръчва за лечение на чернодробни проблеми, наред с много други заболявания. То обаче няма да подейства ефективно, ако не спрете да пушите или пиете.

По принцип растението се използва като допълнение след лечение с противовъзпалителни лекарства за хормонални проблеми или ако човек страда от наднормено тегло. Най-добрият вариант е горещ чай от глухарче, тъй като преварената вода ще ви помогне да извлечете свойствата, за които споменахме по-горе.

Странични ефекти

Приемът на глухарче не е добра идея за по-дълъг период от четири месеца, тъй като може да има отрицателни ефекти върху кожата ви.

 • Има случаи на прекомерна употреба като са съобщени алергични реакции или чувствителност към излагане на слънце.
 • Други, по-рядко срещани случаи включват диария или стомашна болка.

Заключение

Глухарчето и здравето на черния дроб

Можете да добавяте глухарчето в салатите си и това е чудесен начин да поддържате черния си дроб здрав или да си направите детоксикиращ чай от него. Той е отличен за храносмилането, а също така помага на бъбреците ви да се справят с определени проблеми. Много е важно да го пиете отговорно и да не прекалявате.

Както можете да видите, въпреки че е досадно за тези, които искат красив двор без плевели, глухарчето може да бъде много полезно за нас.

Ако го консумирате и забележите някакви проблеми, консултирайте се с вашия лекар. Не го приемайте като основно лекарство, а като добавка към всяко лечение, което ви е предписал лекарят ви.

Също така препоръчваме да водите здравословен начин на живот, като например да спортувате и да ходите повече. Потенето помага на тялото ви да се освободи от токсините, от които не се нуждае, освен че му помага да изгаря мазнините. Затова се наслаждавайте на чистия въздух, докато събирате глухарчета, с които да си приготвите чаша чай, и поддържайте тялото си здраво.

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Abdulrahman L. Al-Malki, Mohamed Kamel Abo-Golayel, Gamal Abo-Elnaga and Hassan Al-Beshri. Hepatoprotective effect of dandelion (Taraxacum officinale) against induced chronic liver cirrhosis. Academic Journals. Vol. 7(20), pp. 1494-1505, 25 May, 2013.
 • Jeon, H. J., Kang, H. J., Jung, H. J., Kang, Y. S., Lim, C. J., Kim, Y. M., & Park, E. H. (2008). Anti-inflammatory activity of Taraxacum officinale. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.09.006
 • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2008.0152

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.