7 съвета за справяне с умората, свързана с лупус

Свързаната с лупус умора обикновено е един от най-честите симптоми на това заболяване. Засяга всички сфери на живота на пациента - от физическите до психологическите.
7 съвета за справяне с умората, свързана с лупус
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 02 март, 2023

Хората с умора, свързана с лупус, изпитват трудности при изпълнението на основни ежедневни задачи, като ставане от леглото, хранене и ходене на работа. В крайна сметка и другите дейности за свободното време (физически упражнения или просто общуване) се усложняват.

При хора със системен лупус еритематозен, умората има тенденция да бъде първоначалният симптом в до половината от случаите. Може да бъде придружена от раздразнителност, общо неразположение, сънливост, депресия и тревожност.

Кога говорим за умора свързана с лупус?

Общата умора и тежката умора са много чести при лупус. Те могат да се дължат на състоянията на депресия и тревожност, характерни за заболяването.

Понастоящем скалата на умората за когнитивни и двигателни функции (FSMC) се използва за справяне със симптома. Включва 20 променливи, които оценяват функциите поотделно. След това лицето се класифицира като леко, умерено или тежко засегнато според резултатите.

Коефициентът на умора е стойност, равна или по-голяма от 42 по скалата на FSMC. И силна умора, когато е равна или по-голяма от 63.

Умората може да се разглежда като непреодолимо усещане за умора в покой. Възпрепятства изпълнението на ежедневните задачи, влошава се при активност и не се подобрява при почивка.

Умората като симптом е свързана освен със самото заболяване и с други фактори:

Всички тези фактори могат да влошат умората при лупус или да се развият, част от тях като следствие. Силната умора, например, води до заседнал начин на живот, което увеличава риска от затлъстяване.

Умора при пациент с лупус
Умората намалява физическата активност при пациенти с лупус. Следователно това е рисков фактор за наднормено тегло.

Ежедневни съвети за справяне с умората свързана с лупус

Ако сте диагностицирани със системен лупус еритематоус, трябва да знаете, че ще се появят умора и отпадналост. Ето защо е добре да приложите някои стратегии за борба със симптома. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат.

1. Съвети за справяне с умората свързана с лупус – намалете стреса

Умората от лупус се подобрява, докато работите върху техники за релаксация, за да управлявате стреса. Препоръчват се йога и медитация, балансиране на натоварването, съобразяване на дейностите с физическите ви способности и редовна почивка и режим на съня.

2. Включете ежедневни рутинни упражнения

Въпреки че хората с лупус може да изпитват трудности при упражнения, заседналият начин на живот е фактор, който влошава умората. Редовните упражнения, от друга страна, позволяват на мускулите да станат по-силни, осигуряват повече енергия и подобряват настроението.

Само с включването на 10 минути физическа активност дневно, ефектите от стреса и умората намаляват. Освен това се препоръчва да се търси баланс между физическата активност и периодите на почивка.

Планирайте други дейности извън ежедневните си дейности, включително социални събирания, за да не останете без енергия.

Аеробните физически упражнения подобряват умората при лупус. Тъй като това е заболяване, което включва множество органи, като мускули, кожа, бели дробове и стави, спортната практика ще повлияе на сърдечно-съдовия риск.

Доказано е, че продължителните програми за аеробни физически упражнения значително намаляват силната умора. В идеалния случай намерете професионалист наблизо, който може да ви покаже някои процедури.

3. Посещавайте групи за подкрепа и управлявайте емоциите

Умората при лупус може да се дължи на депресия и тревожност, както и на гняв и чувство на неудовлетвореност. Тъй като оставянето на тези чувства да се развият е контрапродуктивно, трябва да опитате подход чрез психологическа терапия.

Да бъдете твърде уморени, за да започнете или да завършите каквато и да е дейност, както и апатия, причиняват тъга, с която може да бъде трудно да се справите сами. Освен това участието в групи за подкрепа ни позволява да споделяме с други хора, преминаващи през същите проблеми.

4. Съвети за справяне с умората свързана с лупус – подобрете навиците за сън

Нарушенията на съня могат да влошат умората или да бъдат причината, тъй като хората с лупус често се събуждат с чувство на умора, дори ако са спали много часове. Прекъсването на съня през нощта и невъзможността да заспите отново също са често срещани.

Препоръчва се 7 до 8 часа почивка през нощта. Дрямката трябва да е кратка през деня, за да не се отрази на нощния сън.

Излагането на екрани през нощта също трябва да се елиминира. Яжте лека вечеря 2 до 4 часа преди лягане. Не консумирайте кофеин и опитайте релаксираща музика.

Създайте рутина за релаксация преди лягане и се опитайте да се събудите по едно и също време сутрин.

Проблемите със съня при лупус може да се дължат на лечение с кортикостероиди в умерени до високи дози. Затова се консултирайте с вашия лекар, ако използвате тези лекарства.

5. Хранете се балансирано

Диета с адекватни порции протеини и въглехидрати може да се бори с умората, свързана с лупус. Разбира се, хората с този проблем трябва да се откажат от токсични вещества като алкохол или тютюн.

Умората при лупус може да се дължи и на дефицит на витамин D, причинен от склонността да се избягва излагането на слънце. Клиничните проучвания показват, че в рамките на 6 месеца след прилагане на добавки с витамин D, силната умора се подобрява значително при жени с това заболяване.

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате нужда от витаминни добавки.
Храни с витамин D.
Диетата може да не е достатъчна за набавяне на дневните стойности на витамин D при лупус. Поради това някои пациенти се нуждаят от добавки.

6. Посъветвайте се с вашия лекар, за да преразгледа вашето лекарство

Кортикостероидите, използвани като лечение, могат да доведат до безсъние, тревожност и свързана с лупус умора. Те също могат да повлияят на способността на спокойния сън.

Други лекарства за лупус, като противовъзпалителни болкоуспокояващи, антидепресанти и мускулни релаксанти, могат да влошат умората. Ето защо е необходима редовна оценка на терапевтичния план. И само медицински специалист може да направи това.

7. Съвети за справяне с умората свързана с лупус – изключете други съпътстващи заболявания

Свързаната с лупус умора може да се влоши от наличието на други автоимунни, ендокринни или неврологични заболявания:

  • Фибромиалгия.
  • Проблеми с щитовидната жлеза.
  • Бъбречна недостатъчност.
  • Анемия

Ако имате симптоми, различни от обичайните или нови, трябва да се консултирате с лекар. Понякога корекцията на добавена патология намалява усещането за умора. За това е важно да се съобразите с горните съвети за редовни посещения при лекар.

Свързаната с лупус умора изисква професионална оценка

Първото нещо, което трябва да направите, когато се сблъскате с умора при лупус, е да изключите наличието на активна фаза на заболяването. Следователно трябва да коригирате лечението, за да постигнете ремисия на острия период. Възможно е да се увеличи дозата на вече използваните лекарства или да се добави друго лекарство.

Когато няма висока активност или остър епизод на лупус, лекарят трябва да прецени други състояния, които могат да предизвикат умора. Трябва да се контролира съпътстваща анемия, бъбречна недостатъчност или проблеми с щитовидната жлеза.

Свързаната с лупус умора може да бъде изтощителна, както физически, така и емоционално. Това засяга способността за извършване на ежедневни дейности и изисква медицинска помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.