Как лекарите лекуват автоимунни заболявания

Трудно е да се лекуват автоимунни заболявания, тъй като те са сложни състояния, при които имунната система атакува здравите клетки. Научете най-често срещаните подходи за лечение тук.
Как лекарите лекуват автоимунни заболявания
Diego Pereira

Написано и проверено от лекар Diego Pereira.

Последна актуализация: 08 януари, 2023

Тези патологии възникват, когато имунната система, която защитава тялото и всички негови органи срещу болести и инфекции, се „разкрие“ и атакува организма, създавайки вещества, известни като автоантитела. Ето защо е важно да знаете как да се лекуват автоимунни заболявания.

Трябва да се отбележи, че когато имунната система атакува тялото, тя унищожава здрави клетки и тъкани. И го прави без видима причина, но причинявайки последствия, които могат да бъдат наистина сериозни. Според публикация на Hospital Clínic de Barcelona се изчислява, че 10% от населението страда от едно от тези заболявания.

Защо се появяват? Много просто, защото имунната система “забравя” функциите, които трябва да изпълнява. Така че, вместо да атакува болните клетки и да защитава здравите, прави обратното. В крайна сметка атакува здрави клетки, излагайки здравето на сериозен риск.

Какви симптоми предизвикват въпросните автоимунни заболявания?

Когато страдате от някакво автоимунно заболяване, то трябва да се лекува цял живот, тъй като се превръща в хронично заболяване.

Все още не е установено защо възникват тези болести. Направен е изводът, че в много случаи те са наследствени и засягат повече жени на средна възраст. Освен това са много трудни за предотвратяване.

Тези автоимунни заболявания могат да разрушат една или повече тъкани в тялото. Или могат да засегнат няколко органа, което ги кара да намалят значително тяхната функция. Те могат сериозно да засегнат следните органи, тъкани или клетки:

 • Кръвоносни съдове
 • Съединителни тъкани
 • Ендокринни жлези като хипофизната жлеза
 • Червените кръвни телца
 • Кожата

Предупредителни симптоми за автоимунни заболявания

Симптомите на тези видове заболявания могат да варират, тъй като са много. Разбира се, симптомите не са еднакви за всички болни, ясно е, че при всеки болестта се проявява по различен начин.

Има обаче общи признаци, които могат да се появят преди тези заболявания. Симптомите, от друга страна, могат да бъдат объркани с тези на други състояния:

 • Мускулни болки и крампи
 • Умора
 • Треска
 • Общо неразположение
 • Подуване и зачервяване
 • Изтръпване или мравучкане на крайниците.
 • Затруднено концентриране
 • Косопад
 • Кожни обриви

Какви автоимунни заболявания има?

лечение на автоимунни заболявания
Диабет тип 1 е едно от най-известните автоимунни заболявания. Тук тъканта, отговорна за производството на инсулин, постепенно се разрушава.

Автоимунните заболявания са разнообразни и много различни. Сред най-известните са следните:

 • Ревматоиден артрит
 • Лупус
 • Диабет тип 1
 • Множествена склероза
 • Автоимунен тиреоидит
 • Цьолиакия
 • Псориазис
 • Възпалително заболяване на червата
 • Болест на Адисон
 • Синдром на Сьогрен
 • Миастения гравис
 • Болест на Грейвс
 • Автоимунен васкулит
 • Злокачествена анемия

Някои от тези заболявания могат да бъдат доста трудни за диагностициране. Ето защо е много важно да обърнем внимание на някои постоянни симптоми, които ни предупреждават, че нещо не е наред в тялото.

Ако имаме някакви подозрения, важно е незабавно да отидем на лекар. Само специалист може да назначи съответните изследвания за диагностика и лечение на автоимунни заболявания.

Рискови фактори

Всеки може да страда от автоимунно заболяване. Многобройните епидемиологични данни обаче установяват редица рискови фактора. В този смисъл следните фактори увеличават вероятността да страдате от автоимунно заболяване:

 • Женски пол. Проучване обяснява, че това предразположение се дължи на факта, че Х хромозомата (не забравяйте, че жените имат две от тях, за разлика от мъжете, които имат само една) има по-голям брой гени, свързани с контрола на имунната система. Следователно има по-голяма вероятност от понасяне на щети (мутации), които засягат този контрол.
 • Напредване на възрастта. Според изследванията, за да се развие едно от тези заболявания, е необходимо организмът да “провали” няколко “регулаторни точки” в развитието на клетките на имунната система. С възрастта тези механизми са склонни да стават много по-малко ефективни, което би обяснило феномена.
 • Да си афро-американец или испанец в случай на лупус. Проучванията показват, че това може да се дължи на генетични фактори, които благоприятстват по-голямата реактивност на автоантителата, типични за заболяването.
 • Наличие на член на семейството с автоимунно заболяване. Като общо правило и според изследвания, колкото по-голям е броят на членовете на семейството с такова заболяване, толкова по-голям е рискът от развитието му. При някои заболявания са открити определени генетични мутации..

И още

 • Излагане на химикали и разтворители. Проучване обяснява, че много вещества (толуен, метанол, ксилол, арсен, бисфеноли и др.) са в състояние да причинят необратими молекулярни увреждания: свързване със специфични рецептори, нуклеинови киселини, намаляване на броя на наличните антиоксиданти и предизвикване на Т-клетъчна дисрегулация, сред други.
 • Консумиране на храни с високо съдържание на мазнини, захари или силно преработени храни. Изследванията обаче показват, че това е проблем, когато пропускливостта на чревните клетки за определени “токсични” съединения в диетата е висока. Това е често срещано в ситуации на чревна дисбиоза.
 • Излагане на бактериални или вирусни инфекции. Възможно е антигените от тези микроорганизми да предизвикат пролиферацията на някои видове В и Т лимфоцити, които са от решаващо значение за развитието на автоимунни заболявания, според проучвания.

Как се поставя диагнозата?

За съжаление, няма специфичен тест за диагностициране на автоимунни заболявания. Лекарят трябва да направи задълбочен преглед, за да анализира представените симптоми, както и физически преглед, за да търси патогномонични (специфични) признаци на заболяване.

Тестът за антинуклеарни антитела е един от първите посочени тестове. Този тест може да открие наличието на специфични антитела срещу определени здрави тъкани, но няма да определи конкретното заболяване, което имате. От своя страна има тестове, които могат да открият специфични антитела към определени заболявания.

Как трябва да се лекуват въпросните автоимунни заболявания?

лекарства за лечение на автоимунни заболявания
Има редица лекарства, които могат да се приемат през устата за контролиране на автоимунни състояния. Стероидите са най-често използваните.

Тези заболявания нямат лечение, следователно стават хронични. Изследванията в тази област обаче продължават.

Лечението на автоимунни заболявания е предизвикателство. В наши дни лечението цели намаляване на симптомите и опит за контролиране и регулиране на имунната система. Мерките ще бъдат различни за всяка патология. Например, в случай на ревматоиден артрит е важно да държите болката под контрол.

Лекарствата, с които могат да се лекуват автоимунни заболявания, включват различни съединения. Кортикостероидите се открояват и трябва да се прилагат с голямо внимание. Те не могат да се използват дълго време, тъй като имат странични ефекти.

Други лекарства, използвани при лечението на тези патологии, са нестероидните противовъзпалителни средства. Идеята на тези лекарства е да облекчат болката и възпалението, генерирани от патологията. Имуносупресорите, различни от стероиди, също са полезни.

Други алтернативи

Някои хора препоръчват използването на алтернативни мерки за лечение на автоимунни заболявания. Проучванията за ефективността на тези терапии обаче са ограничени. В допълнение, някои продукти могат да причинят последици за здравето, така че употребата им не се препоръчва без предварително медицинско разрешение.

Лечението трябва да се наблюдава внимателно от специалист. Но този, който наистина е отговорен за неговата ефективност, е самият пациент, който трябва да го следва докрай. Никога не пренебрегвайте препоръките или лечението на лекаря.

Освен това при тези заболявания, както и при толкова много други, е много важно да познаваме много добре тялото си. Трябва да сме внимателни към всякакви промени, които се появяват и ако открием нещо ненормално или необичайно, незабавно да отидем при специалист.

Отношението на засегнатото лице е от съществено значение при лечението на автоимунни заболявания. Ранното откриване и стриктното проследяване на лечението е много важно за забавяне на прогресията на заболяването. В допълнение, възприемането на здравословен начин на живот е много полезно при лечението.

Състояния с деликатно отношение

Както можете да видите, лечението на автоимунните заболявания е доста сложно и терапевтичните мерки ще зависят от претърпяното заболяване. По принцип се използват кортикостероиди, противовъзпалителни средства и аналгетици, но всичко трябва да бъде предписано от специалист, за да се избегнат нежелани ефекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.