Затлъстяването влияе върху тежестта на грипа

Затлъстяването е едно от състоянията на тялото влияещи най-силно върху здравословното състояние. По-долу ще научите как затлъстяването влияе върху грипа и неговата тежест.
Затлъстяването влияе върху тежестта на грипа
Maria Marin Garcia

Написано и проверено от медицинска сестра Maria Marin Garcia.

Последна актуализация: 13 ноември, 2022

Затлъстяването се счита за един от най-разпространените проблеми, свързани с храненето, в западния свят и е здравен приоритет. Дори е доказано, че затлъстяването влияе върху тежестта на грипа.

Според Световната здравна организация (СЗО) в света има повече от 1 милиард хора с наднормено тегло, 300 милиона от които страдат от затлъстяване. Връзката между грипа и затлъстяването ще бъде обсъдена по-долу.

Рисков фактор ли е затлъстяването?

Основно, затлъстяването се определя като излишно количество телесна мазнина или мастна тъкан. Многобройни изследвания са доказали увеличаването на вероятността да страдате от широк спектър от заболявания при значително наддаване на тегло. Пример за това е рискът от страдание от патологии като следните:

 • Сърдечно-съдови заболявания: 20% загуба на тегло при хора със затлъстяване може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%.
 • Артериална хипертония: Този фактор от своя страна повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.
 • Диабет: Увеличава риска от хиперинсулинемия и непоносимост към глюкоза и намалява инсулиновата резистентност.
 • Рак на дебелото черво: Около 50% от случаите на рак на дебелото черво са свързани с фактори на околната среда и начина на живот, включително затлъстяване.
 • Артроза: Поради тежестта, натрупана в костите и ставите.
 • Рак на матката и гърдата, особено след менопаузата.
 • Жлъчни патологии: В повечето случаи това се дължи на повишено количество холестерол в жлъчката, тъй като тялото се опитва да я елиминира.
 • Повишена смъртност: Затлъстяването води до намаляване на продължителността на живота и увеличаване на усложненията в процеса на много заболявания.

Затлъстяването влияе върху тежестта на грипа, но как?

Както вече видяхме, затлъстяването влияе върху риска от страдане от заболявания и дори може да причини появата им. Наскоро проучване върху мишки даде указания за влиянието на затлъстяването върху тежестта на грипа, причинен от грипния вирус.

Американското дружество по микробиология публикува статия, обясняваща основната причина за връзката между затлъстяването и грипа: хората със затлъстяване нямат добри имунни реакции или защита срещу вируси. Това се обяснява с лекотата, с която вирусът може да навлезе в организма и бързо да се размножи.

За да докажат това, изследователите сравняват проба от заразени здрави мишки с нормално тегло и друга от затлъстели мишки с грипния вирус. Беше видяно, че има по-голяма вирулентност, или способност за предизвикване на болест, сред затлъстелите мишки.

Препоръчваме ви и: Как грипът засяга организма

Но по какъв начин затлъстяването влияе върху грипа?

Затлъстяването и влиянието му върху грипа
Детското затлъстяване е тиха епидемия със сериозни последици за здравето.

Най-общо казано, всички ние създаваме имунен или защитен отговор при всяка инфекция. Всъщност много от нас могат да влязат в контакт с причинителя на много заболявания и да не се заразят. Тъй като нашата защитна система лесно го елиминира.

В случай на хора с наднормено тегло или затлъстяване, имунната система не работи по същия начин; изисква допълнителни усилия, за да се справи с патологиите. Вирусът навлиза по-бързо в тялото и при грешки в защитата срещу инфекции по-лесно се образува заболяване.

В допълнение, проучванията предполагат, че като имаме повече мазнини в тялото, мастните киселини, които покриват нашите клетки, позволяват на вирусите да навлизат по-лесно.

Затова при грипа, ако ни зарази и не се справим адекватно с него, ситуацията ще се влоши. Това означава, че тежестта на грипа при този тип хора ще бъде по-комплексна и очевидна.

Затлъстяването оказва влияние върху тежестта на грипа

Преболедуването на каквото и да е респираторно заболяване, добавено към промяна в нашата естествена защитна система или имунна система, увеличава риска от усложнения.

В случая с грипа е доказано, че наличието на излишни телесни мазнини се счита за много влиятелен рисков фактор при предаването и еволюцията на грипния вирус, по-известен като обикновен грип.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • OPS/OMS | Cuáles son las 10 principales amenazas a la salud en 2019 [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=14916:ten-threats-to-global-health-in-2019&Itemid=135&lang=es
 • Autónoma U. Obesidad como factor de riesgo en enfermedades respiratorias – Centro de Comunicación de las Ciencias [Internet]. [cited 2020 May 13]. Available from: https://ciencias.uautonoma.cl/noticias/obesidad-como-factor-de-riesgo-en-enfermedades-respiratorias/
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Honce R, Karlsson EA, Wohlgemuth N, Estrada LD, Meliopoulos VA, Yao J, et al. Obesity-related microenvironment promotes emergence of virulent influenza virus strains. MBio. 2020 Mar 1;11(2).
 • Martín V, Castilla J, Godoy P, Delgado-Rodríguez M, Soldevila N, Fernández-Villa T, et al. Índice de masa corporal elevado como factor de riesgo de hospitalización por gripe: estudio de casos y controles. Arch Bronconeumol. 2016 Jun 1;52(6):299–307.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.