5 съвета за избор на добър психолог

Ключовете за избор на добър психолог включват неговата или нейната сертификация, междуличностни умения и умения за активно слушане. Научете какво да търсите тук.
5 съвета за избор на добър психолог
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 27 юни, 2023

Вземането на решение за започване на терапия обикновено не идва без предишни размисли, страхове или въпроси; „Ами ако не ми хареса? “ „Ами ако ме помисли за луд?“, да споменем няколко. Психологията обаче е наука и тези, които я практикуват, са готови да поставят знанията си в услуга на подпомагане и подкрепа на хората. Сега, как да изберем добър психолог?

Важно е да се има предвид, че установената връзка с професионалиста играе ключова роля за успеха на терапията. Тоест, доверието и увереността се постигат не само когато професионалистът е теоретично компетентен, но и когато показва своите междуличностни умения.

Как да изберем добър психолог?

Има много моменти, в които психологическата помощ е ключова за възстановяване на чувството ви за благополучие; смъртта на любим човек, раздяла, постоянни кризи на тревожност, стрес, депресия и злоупотреба с вещества, сред много други.

Според публикация на Американската психологическа асоциация, психолозите са висококвалифицирани професионалисти за справяне с проблеми с човешкото поведение, проблеми с психичното здраве и промени в поведението.

Чрез психотерапия и други психологически инструменти, утвърдени от науката, те могат да помогнат на пациентите да разберат емоциите си, да променят поведението си и да развият по-здравословни нагласи. Но как да изберете добър психолог? Ето някои препоръки.

1. Избор на добър психолог – информирайте се

Има много митове и невежество относно това какво означава да започнеш терапия. Има и такива, които имат в главите си само образа на дивана или хипнозата. Има обаче множество течения и подходи, с които работят този тип професионалисти.

Въпреки че не става въпрос за изучаване на всеки един от наличните варианти, е добре да се ориентирате какво търсите. И кое е най-подходящо за вашите индивидуални нужди. Психологията има широко поле на работа, така че има специалисти по определени теми.

Така че, ако се интересуваме от работа по въпроси, свързани със сексуалността, семейството или работата, търсенето на професионалист, който работи с това, от което се нуждаем, може да бъде много по-ефективно.

Смятаме, че може да се насладите и на тази статия: Kintsugi: Философията за излекуване на раните на душата

2. Уверете се, че е сертифициран професионалист

Психологията е регулирана професия, защото работи с психичното здраве на хората. В този ред на идеи, при избора на психолог е важно да търсите професионалисти на места, които са ориентирани към това. Освен това всички психолози трябва да имат лиценз за практикуване.

3. Добрият психолог демонстрира, че приема работата си сериозно и професионално

Да отидеш на терапия не означава просто да седнеш да говориш с някого. Докато пациентът разказва какво се случва с него, психологът прави предположения и разчита ситуацията. Особено в първите сесии ще събира информация, която е в основата на изясняването на диагнозата и разбирането какво не е наред с пациента.

Също така се стреми да договори дните за консултация и удобните графици и посочва своите такси, наред с други аспекти, които съставляват работните отношения. По този начин всяка среща получава рамка, която я отличава от обикновен чат с приятели.

4. Избор на добър психолог –  трябва да се чувствате спокойни

Професионалистът по психология трябва не само да може да използва знанията си, но също така трябва да притежава умения за слушане и комуникация, за да може да направи подходяща обратна връзка и наблюдения, които са полезни за пациента.

Това предполага не само вербално ниво, но и жестове, поза, тон на гласа и т.н. В терапията всеки детайл е от значение.

5. Добрият психолог прави коментари и предоставя информация

Има някои теоретични подходи, които са по-малко ангажирани, но психологът трябва да може да даде информация какво се случва с пациента; освен това трябва да спомене своите хипотези и своето предложение за работа.

Целта на терапията е да може да идентифицира аспектите, които не правят нищо добро на човека. И най-вече да подобри здравословните му ресурси. Ето защо е важно психологът да сподели своите прозрения и да помогне за генерирането на това овластяване.

Признаци за разпознаване на лош психолог

Има и някои признаци, които помагат да се определи дали специалистът е неадекватен. Най-чести са следните:

  • Те нарушават терапевтичния договор. Например, ако той/тя често закъснява, отменя сесии без предупреждение и има друго поведение, което противоречи на договореното.
  • Тя или той няма достатъчно умения за слушане. Можете да забележите това, ако терапевтът задава въпроси, които току-що сме му разказали, не помни неща, които са били обсъдени в предишната сесия, или е постоянно разсеян.
  • Когато той/тя надхвърля професионалната етика. Психологът има строго професионална връзка със своите пациенти. Освен факта, че понякога може да се почувства загрижен след определена сесия. Тоест, не трябва да установява приятелски или любящи отношения с пациентите си, нито трябва да пише съобщения или да прави жестове, които надхвърлят професионалното. Ако това се случи, трябва да се обърне към друг колега.
  • Те преценяват и се опитват да кажат как да мислят по определени теми, които не са свързани с терапията. Например, политиката не е тема, от която терапевтът се интересува, освен ако не е фокусът на работата в сесиите. Така че не трябва да съдите по вярвания или избори.
  • Те разменят ролите. Много пъти може да чувстваме, че психологът е този, който е ангажиран с катарзис и че ние само слушаме неговите или нейните собствени преживявания, вместо да се чувстваме чути. Ако това помага да се даде пример, не е погрешно психологът да се самонасочва. Въпреки това, не може да бъде този, който е главният герой на сесията.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: Какво е психообучение в психологическата терапия?

Връзката с психолога изисква време

Важно е да имате предвид, че това, което се изгражда с психолога в рамките на терапията, е връзка и като такава е важно да се чувствате спокойни и уважавани. Освен това опознаването, чувството на доверие и отварянето за споделяне на повече лични проблеми отнема време.

Не трябва да се пренебрегва, че това, което някои пациенти смятат за „добър психолог“, може да не е най-подходящото за други. Следователно изборът на един или друг професионалист е много лично решение, тъй като техният терапевтичен стил не е еднакъв.

Ако не сме напълно убедени, по-добре е да поискаме смяна на психолога, отколкото да се отказваме от терапията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.