5 съвета как да спрете да обичате някой, който не ви обича

Да спрете да обичате някой, който не ви обича, невинаги е лесно. Затова искаме да ви дадем съвети да го направите по здравословен начин
5 съвета как да спрете да обичате някой, който не ви обича
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 01 май, 2023

Една от най-неприятните ситуации, която може да се случи, когато сте влюбени в някого, е чувствата ви да не бъдат споделени. Това често генерира много различни чувства, включително объркване, разочарование и гняв. За да се измъкнете от тази примка на болка, важно е да знаете как да спрете да обичате някой, който не ви обича.

Както психологът Силвия Конгост обяснява много добре в интервю, когато човек не ви обича, това, което ви държи в тази ситуация, е идеализирането на връзката. Но докато мечтаете, надявате се и продължавате да си представяте как нещата могат да се променят, времето минава.

Такова обстоятелство може да се случи, когато срещнете някого или когато сте били с човек от дълго време, чиито чувства към вас се променят. Да спреш да обичаш е, в последния случай, може би по-трудно. Но е важно да знаете кои са знаците, които показват, че любовта ви не е реципрочна.

Знаци, че някой не ви обича

Когато любовта не е реципрочна, колкото и да се опитвате, най-добре е да излезете от връзката, за да избегнете страданието. Ето защо ще ви дадем няколко ясни примера, които можете да изтълкувате погрешно, защото сте влюбени, но които са ясно „Не те обичам“.

Той ясно ти каза: „Харесвам те като приятел“

Знаем, че тази фраза боли, но истината е, че е много ясна и трябва да ви помогне да направите стъпката да спрете да обичате някого, който не изпитва същото към вас. Когато човек ви го каже, това е, защото е открил, че чувствата ви надхвърлят обикновеното приятелство. Така че не си мислете, че може да промени решението ви.

Ако не разбирате, че има двупосочно участие във връзката, тогава може да откриете, че полагате прекомерни усилия да поддържате връзката.

Спрете да обичате някого, който не ви оценява на 100 процента във връзката

Всеки човек във връзката на двойката трябва да даде 50%. Ако само вие дърпате връзката, със сигурност ще преживеете някои от следните ситуации: чувствате се разочаровани, не сте щастливи, не знаете как да съобщите на партньора си, че искате повече комуникация. Когато другият не полага никакви усилия за връзката, е ясно, че любовта ви не е реципрочна.

Няма ангажименти от отсрещната страна

Може би това е една от фразите, които чуваме най-често в наши дни: „Не искам обвързване“. Има хора, които са с някого, държат се с него като с партньор, но не са истински обвързани. Може би трябва да помислите дали любовта ви е реципрочна или просто искате да си прекарате добре.

5 съвета как да спрете да обичате някой, който не ви обича

Току-що научихте ли, че обектът на вашата привързаност не ви обича? Това е болезнено. Мислите, че никога няма да намерите такъв човек и може би все още таите някаква надежда.

Но най-доброто нещо е да разберете, че да спрете да обичате някой, който не изпитва същото към вас, е най-големият подарък, който можете да си направите точно сега. Тогава можете да си позволите да срещнете човек, който иска да ви отвърне на любовта.

1. Спрете да обичате някой, който не ви обича

Постигането на известно разстояние е един от най-добрите съвети, които ще ви дадем, за да можете да спрете да обичате някого, който не ви обича. Казват, че разстоянието охлажда чувствата и е вярно, но не само това ще се случи, но и ще можете да видите какво се случва с вас.

2. Не се подценявайте

Може да мислите, че той не ви харесва, защото сте грозна, например, наред с други мисли, които само се опитват да ви бойкотират. Отхвърлете ги възможно най-скоро, защото не са верни.

Погрижете се за високото си самочувствие
Поддържайте високо самочувствието си. Не позволявайте на негативните и грешни мисли да ви бойкотират.

3. Грижете се добре за себе си

Ще почувствате болка, да, но е време да се насладите на онези разходки сами сред природата, които толкова харесвате, да опитате нови неща във фитнеса, да се поглезите със спа сесия. Грижете се за себе си, защото го заслужавате и защото имате нужда от това.

4. Фокусирайте се върху целите си и спрете да обичате някой, който не ви обича

Много пъти вярваме, че светът свършва, когато една връзка приключи. Но ако погледнете собствената си ситуация с перспектива, ще разберете, че това не е така.

Ето защо, ключов съвет, за да спрете да обичате някой, който не ви обича, е да се съсредоточите върху целите си. Затова се концентрирайте върху работата си, хобитата си, бъдещето си. Това ще ви помогне да преодолеете ситуацията.

5. Потърсете професионална помощ

След това преживяване е нормално самочувствието ви да е наранено. Или да не знаете как да продължите живота си. От съществено значение е да се освободите от тъгата, да започнете да правите неща и да видите отвъд болката, която изпитвате сега.

Не винаги можете да го направите сами. Така че потърсете професионална помощ и открийте как да постигнете лично израстване.

Да спрете да обичате някой, който не ви обича, означава да се грижите за здравето си

Сега знаете как да спрете да обичате някой, който не ви обича. Надяваме се да ги намерите за полезни. Но ако не можете да се справите сами, винаги потърсете помощ.

Специалистите по психично здраве са тук, за да ви помогнат да се възстановите от това възможно най-бързо. Здравословно е да предприемете тази стъпка, която възстановява самочувствието и ви помага да преследвате личните си проекти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.