Седем знака, че не се обичате достатъчно

Мислите, че не се обичате достатъчно? Някои поведения може да са знак, че вашето самочувствие се нуждае от подобряване. Ето няколко съвета за целта.
Седем знака, че не се обичате достатъчно

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Животът е толкова кратък, че е загуба на време да се тревожите какво могат да мислят другите за теб. Това е така, защото ако винаги търсите одобрението на другите, ще се превърнете в безгръбначен човек, който вече не знае кой е и какво иска. Това може да е знак, че не се обичате достатъчно.

Когато вашето собствено щастие започне да зависи от хората около вас, е време да си починете и да помислите върху живота си и начина, по който го живеете. Нещо трябва да се промени.

Не се обичате достатъчно, ако не се приемате

Трябва да ви кажем, че може да не се обичате достатъчно, ако не сте в състояние да се приемете такъв, какъвто сте, или ако сте станали напълно различен човек. Направили сте грешката да предадете всичко, което сте в ръцете на другите, и сега сте изгубени.

Днес искаме да споделим някои от признаците, че не се обичате достатъчно, за да можете да се изправите и да спрете тази ситуация.

Тъгувате, защото не се обичате достатъчно.
Избягвате ли да оставате насаме със себе си? Ако е така, може би отхвърляте това, което сте в действителност и използвате другите, за да избегнете изправяне пред себе си.

1. Не сте свободни да бъдете себе си, не се обичате достатъчно

Да бъдете това, което другите искат да бъдете, може да ви изтощи. Може да ви се струва лесно, но истината е, че би било много по-лесно да бъдете себе си, отколкото да се опитвате да бъдете някой, който в действителност не съществува.

Ако точно сега се чудите дали се чувствате напълно свободни да бъдете себе си, с всичките си недостатъци и добродетели, трябва да погледнете поведението си.

Прекарвате ли твърде много от времето си заобиколен от други хора? Избягвате ли да останете насаме със себе си на всяка цена? Ако е така, може би отхвърляте кой сте всъщност и използвате тълпата, за да не мислите за това. Всъщност, може би сте дали силата на хората, с които прекарвате цялото това време, да ви променят – и се чувствате зле, когато те не са наоколо.

Време е да се махнете от всичко това и да откриете кой сте всъщност.

2. Страхувате се да кажете това, което мислите

Имали ли сте някога това самосъзнание по време на разговор или страх да изразите собственото си мнение, ако то е различно от останалите? Ако е така, може да се „оформяте“ след други хора, въпреки че това означава да отхвърляте и да не изразявате собствените си вярвания.

Ако никога не говорите, тогава никой няма да ви слуша и ще ви игнорира и няма да ви вземат насериозно. Не се страхувайте да бъдете или да мислите различно. Може да имате липса на самочувствие, за която трябва да започнете да се грижите.

Вашите мнения са толкова релевантни, колкото и тези на всеки друг. И дори да си мислите, че може да са обикновени глупости, не са! Извадете ги, говорете високо и уведомете за присъствието си. Вашето мнение е по-важно, отколкото си мислите.

3. Критични сте към себе си

Толкова сте критични към себе си, че без дори да го осъзнавате, избягвате собствения си напредък и си пречите. По някакъв начин се наказвате, че не правите нещата, които трябва да правите. Не осъзнавате, че допускането на грешки ви помага да се научите да продължите напред.

Спрете да критикувате себе си – оценявайте всичко, което сте постигнали досега, без значение колко е малко, и празнувайте, дори когато смятате, че няма значение. Ако го направите, това ще бъде доказателство, че сте започнали да обичате себе си.

4. Измина много време, откакто не сте се грижили за себе си

Жена, която е депресирана, което е знак, че не се обичате достатъчно.
Трябва да обичате себе си, да сте здрави и да се обличате добре за себе си – не за някой друг.

Всеки трябва да се чувства комфортно в собствената си кожа. Ако не го направите, значи правите нещо нередно. Така че, ако сте спрели да се грижите за себе си, да се обличате добре, да се храните здравословно и всичко това ви кара да се чувствате зле, променете го!

Трябва да обичате себе си, да сте здрави заради себе си и да се обличате добре за себе си – не за някой друг. Ако не го направите, никой друг няма да го направи. Оставянето на тези отговорности в ръцете на другите е сериозна грешка.

5. Не сте в състояние да се самомотивирате, не се обичате достатъчно

Без мотивация степента ви на успех, когато става въпрос за изпълнение на план или мечта, пада до минимум. Никога няма да получите това, което искате, ако не вярвате на уменията си и не си давате положителна мотивация всеки ден.

Ще се провалите веднъж или два пъти и около вас ще има хора, които не ви подкрепят, но все пак трябва да вярвате в себе си и да преследвате всичко, което искате. Не позволявайте на другите да ви спират. Направете ценни собствените си мечти.

6. Не вярвате на нищо, което е свързано с вас

Увереността е толкова важна, колкото и мотивацията, за която говорихме по-рано. Без увереност няма да успеете в нищо. Спирали ли сте някога, за да помислите за това, на което сте способни? Оценили ли сте всичко, което сте постигнали, колкото и малко да е то?

Ако обичате себе си достатъчно, ще имате доверие в себе си и няма да позволите на никого да го отнеме. Освен това можете да постигнете каквото искате и ще оцените грешките си, което ви позволява да се учите.

7. Не се раздавате за другите честно

Двойка, която се кара, което е знак, че не се обичате достатъчно.
Вие заслужавате любов колкото всеки друг. Всъщност единствената любов, която има значение в момента, е любовта, която имате към себе си.

Поради различни житейски обстоятелства може да се страхувате да се отворите към другите и да им покажете кой сте всъщност. С пълно съзнание сте си създали броня, която да ви защитава, която обаче ви прави по-слаби.

Ако не се откривате пред другите, ако не се отваряте, ако не обичате, никога няма да разберете какво означава да сте истински обичани. Освен това никога няма да изпитате усещането, че можете напълно да се доверите на друг човек.

Това ще ви натъжи и ще укрепи вярата ви, че не сте достойни да бъдете обичани. Но в този момент трябва да знаете отлично, че заслужавате любов колкото всеки друг. Всъщност единствената любов, която има значение в момента, е тази, която изпитвате към себе си.

Понякога може да ви е трудно да се доверите на себе си и може би смятате, че не заслужавате да бъдете обичани и затова сте наранени. Ако това се случи, признайте, че грешите и че трябва да намерите решение.

Тук е заложен животът ви – вашите чувства, емоции и мечти. Така че, започнете да цените живота си и ще започнете да оценявате човека, който наистина сте. Пътят не е лесен, но усилията ще си заслужават.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.