6 разлики между любовта и навика

Познати ли са ви някои от тези 6 разлики между любовта и навика? Важно е да ги познавате, защото ако се появят във връзката ви, нещо не е наред. Ако все още обичате партньора си, трябва да потърсите решение.
6 разлики между любовта и навика
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли какви са разликите между любовта и навика?

Една двойка, започнала връзката си със силна любов, може да започне да показва с течение на времето определени признаци. Разкриващи, че тези влюбени вече не са заедно водени от любовта, а по-скоро от навика.

Научете повече за различията между любовта и навика от тази статия.

Да прекарвате дълго време с партньора си означава да се изправите пред безброй предизвикателства. Които в някои случаи не намират най-доброто решение. А това може да доведе до монотонност във връзката и да ви накара да се замислите дали изпитвате любов или просто сте заедно водени от навика. Трябва да знаете, че има разлика между любовта и навика.

В този етап на връзката много често първоначалната магия и силни чувства губят силата си. И така единият, а нерядко и двамата партньори, продължават връзката си водени от навика.

Разликите между любовта и навика

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали сте с партньора си водени от любов или от навика.

1.Всичко, което прави той ви отегчава?

Ако партньорът ви дразни често, нещо във връзката ви не е наред.

Един от въпросите, които ще ви помогнат да разберете дали сте в тази връзка водени от любовта или навика е: защо толкова много неща ме отегчават в момента, които в началото дори не забелязвах?

Ако се дразните, когато партньорът ви издава шум докато се храни, когато забрави да купи нещо или не носи ризата, която харесвате най-много, това ясно показва, че динамиката на връзката ви е променена. И така, ако почти всяко нещо, което той прави или не прави ви дразни, трябва да помислите дали искате да продължите да бъдете с този човек.

Това е най-доброто нещо, което можете да направите, защото ако го пропуснете, ще живеете в постоянно неудовлетворение. Казано простичко – ще бъдете с партньора си водени от навика.

2.Не сте сигурни, когато планирате нещата с партньора си?

Искате да предприемете пътуване след няколко месеца, но се чудите дали наистина искате да го направите с партньора си. Или пък започвате да си измисляте глупави извинения това да не се случи. Ако и при вас се случва това, нещо не е наред във връзката ви.

Тази несигурност и липсата на доверие във връзката ви е знак, че сте с партньора си водени от навика, а не от любов. Вероятно този човек вече не е идеалният партньор за вас.

3.Казвате “Обичам те” автоматично?

Има редица различия между любовта и навика, които е добре да познавате.

Да изречете “Обичам те” е нещо много специално, а когато наистина го чувствате е още по-ценно. Но тези думи губят истинското си значение, когато ги казвате без желание или не сте уверени в чувствата си както преди.

Ако просто ги повтаряте автоматично само, за да не се почувства човека до вас обиден, нещо не е наред във връзката ви. От друга страна, ако се тревожите или страхувате, че липсата на тези думи би довела до появата на спорове, определено вече не обичате този човек.  А сте с него заради навика.

4.Правите рядко секс?

Интимността е много важна за всяка една двойка. Когато сексуалните отношения се подобряват с времето, това показва, че двамата партньори са изградили здрава връзка.

И обратното – ако правите любов рядко или пък го правите по задължение, най-вероятно вече не обичате истински партньора си.

5.Вече не правите изненади на партньора си?

Нерядко раздялата е породена от неразбирането на разликата между любовта и навика.

Малките детайли са важни. Малките неща правят живота по-хубав. А за една двойка – това важи с пълна сила.

Има безброй неща, които можете да направите, за да изненадате партньора си: домашна вечеря, да му кажете неочаквано “обичам те”, да му оставите мотивиращо или романтично послание.

Но, ако човекът до вас не обръща внимание на малките неща и дори не ви казва колко добре изглеждате, вероятно сте заедно водени от навика, а не от любовта.

6.Вече не ви е интересно да си говорите с него?

Недостатъчното общуване е последната разлика между любовта и навика, която трябва да преосмислите във връзката си.

Трябва да знаете, че общуването стои в основата на всички емоционални връзки, балансирайки преживяванията ни с човека до нас. Без съмнение двама човека, които истински се обичат преминават границите на общуване.

Когато пазите проблемите си само за себе си и не ви е интересно да споделяте плановете си с партньора си, определено нещо не е наред във връзката ви. В този случай най-вероятно вече не усещате същото доверие, като в началото на любовната ви история.

Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци, че връзката ни не се развива добре

Познати ли са ви някои от тези 6 разлики между любовта и навика? Важно е да ги познавате, защото ако се появят във връзката ви, нещо не е наред. Ако все още обичате партньора си, трябва да потърсите решение.

След като разберете, че нещо не е наред във връзката ви, ще ви бъде много по-лесно да откриете решение и да се справите с проблема.

Ако и двамата партньори искат да съхранят връзката си, трябва да положат усилия и да преоткрият магията, която ги е водила в началото.

Може да ви заинтересува ...
Как да разпознаем Любовта на живота си
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да разпознаем Любовта на живота си

Любовта на живота ви е безусловна и щедра. Това означава, че другият никога няма да да ви осъди за изборите ви или да ви накара да страдате.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.