6 разлики между любовта и навика

Познати ли са ви някои от тези 6 разлики между любовта и навика? Важно е да ги познавате, защото ако се появят във връзката ви, нещо не е наред. Ако все още обичате партньора си, трябва да потърсите решение.
6 разлики между любовта и навика

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли какви са разликите между любовта и навика?

Една двойка, започнала връзката си със силна любов, може да започне да показва с течение на времето определени признаци. Разкриващи, че тези влюбени вече не са заедно водени от любовта, а по-скоро от навика.

Научете повече за различията между любовта и навика от тази статия.

Да прекарвате дълго време с партньора си означава да се изправите пред безброй предизвикателства. Които в някои случаи не намират най-доброто решение. А това може да доведе до монотонност във връзката и да ви накара да се замислите дали изпитвате любов или просто сте заедно водени от навика. Трябва да знаете, че има разлика между любовта и навика.

В този етап на връзката много често първоначалната магия и силни чувства губят силата си. И така единият, а нерядко и двамата партньори, продължават връзката си водени от навика.

Разликите между любовта и навика

Ето няколко въпроса, които ще ви помогнат да разберете дали сте с партньора си водени от любов или от навика.

1.Всичко, което прави той ви отегчава?

Ако партньорът ви дразни често, нещо във връзката ви не е наред.

Един от въпросите, които ще ви помогнат да разберете дали сте в тази връзка водени от любовта или навика е: защо толкова много неща ме отегчават в момента, които в началото дори не забелязвах?

Ако се дразните, когато партньорът ви издава шум докато се храни, когато забрави да купи нещо или не носи ризата, която харесвате най-много, това ясно показва, че динамиката на връзката ви е променена. И така, ако почти всяко нещо, което той прави или не прави ви дразни, трябва да помислите дали искате да продължите да бъдете с този човек.

Това е най-доброто нещо, което можете да направите, защото ако го пропуснете, ще живеете в постоянно неудовлетворение. Казано простичко – ще бъдете с партньора си водени от навика.

2.Не сте сигурни, когато планирате нещата с партньора си?

Искате да предприемете пътуване след няколко месеца, но се чудите дали наистина искате да го направите с партньора си. Или пък започвате да си измисляте глупави извинения това да не се случи. Ако и при вас се случва това, нещо не е наред във връзката ви.

Тази несигурност и липсата на доверие във връзката ви е знак, че сте с партньора си водени от навика, а не от любов. Вероятно този човек вече не е идеалният партньор за вас.

3.Казвате “Обичам те” автоматично?

Има редица различия между любовта и навика, които е добре да познавате.

Да изречете “Обичам те” е нещо много специално, а когато наистина го чувствате е още по-ценно. Но тези думи губят истинското си значение, когато ги казвате без желание или не сте уверени в чувствата си както преди.

Ако просто ги повтаряте автоматично само, за да не се почувства човека до вас обиден, нещо не е наред във връзката ви. От друга страна, ако се тревожите или страхувате, че липсата на тези думи би довела до появата на спорове, определено вече не обичате този човек.  А сте с него заради навика.

4.Правите рядко секс?

Интимността е много важна за всяка една двойка. Когато сексуалните отношения се подобряват с времето, това показва, че двамата партньори са изградили здрава връзка.

И обратното – ако правите любов рядко или пък го правите по задължение, най-вероятно вече не обичате истински партньора си.

5.Вече не правите изненади на партньора си?

Нерядко раздялата е породена от неразбирането на разликата между любовта и навика.

Малките детайли са важни. Малките неща правят живота по-хубав. А за една двойка – това важи с пълна сила.

Има безброй неща, които можете да направите, за да изненадате партньора си: домашна вечеря, да му кажете неочаквано “обичам те”, да му оставите мотивиращо или романтично послание.

Но, ако човекът до вас не обръща внимание на малките неща и дори не ви казва колко добре изглеждате, вероятно сте заедно водени от навика, а не от любовта.

6.Вече не ви е интересно да си говорите с него?

Недостатъчното общуване е последната разлика между любовта и навика, която трябва да преосмислите във връзката си.

Трябва да знаете, че общуването стои в основата на всички емоционални връзки, балансирайки преживяванията ни с човека до нас. Без съмнение двама човека, които истински се обичат преминават границите на общуване.

Когато пазите проблемите си само за себе си и не ви е интересно да споделяте плановете си с партньора си, определено нещо не е наред във връзката ви. В този случай най-вероятно вече не усещате същото доверие, като в началото на любовната ви история.

Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци, че връзката ни не се развива добре

Познати ли са ви някои от тези 6 разлики между любовта и навика? Важно е да ги познавате, защото ако се появят във връзката ви, нещо не е наред. Ако все още обичате партньора си, трябва да потърсите решение.

След като разберете, че нещо не е наред във връзката ви, ще ви бъде много по-лесно да откриете решение и да се справите с проблема.

Ако и двамата партньори искат да съхранят връзката си, трябва да положат усилия и да преоткрият магията, която ги е водила в началото.

Може да ви заинтересува ...
Как да разпознаем Любовта на живота си
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да разпознаем Любовта на живота си

Любовта на живота ви е безусловна и щедра. Това означава, че другият никога няма да да ви осъди за изборите ви или да ви накара да страдате.

   • Barón, M. J. O., Zapiain, J. G., & Apodaca, P. (2002). Apego y satisfacción afectivo-sexual en la pareja. Psicothema14(2), 469–475.
  • Corona Berkin, S., & Rodríguez Morales, Z. (2000). El amor como vínculo social, discurso e historia: aproximaciones bibliográficas. Espiral: Estudios Sobre Estado y Sociedad6(17), 49–70.
  • Ferrater Mora, J. (2001). Diccionario de filosofía. Barcelona: Ariel.
  • Garrido-Macías M, Valor-Segura I, Expósito F. (2017). ¿Dejaría a mi pareja? Influencia de la gravedad de la transgresión, la satisfacción y el compromiso en la toma de decisión. Psychosocial Intervention, 26(2), 111-116.
  • Harasymchuk, C., Cloutier, A., Peetz, J. et al. Spicing up the relationship? The effects of relational boredom on shared activities. SAGE, 34(6), 833-854.
  • Sánchez Bravo, C., Corres Ayala, N., Blum Grynberg, B., & Carreño Meléndez, J. (2009). Perfil de la relación de factores psicológicos del deseo sexual hipoactivo femenino y masculino. Salud mental, 32(1), 43-51.
  • Sangrador, J. (1993). Consideraciones psicosociales sobre el amor romántico. Psicothema5(1), 181–196.