6 съвета как да се храните, за да се предпазите от остеопороза

Можете да се предпазите от остеопороза като се храните здравословно. Предприели ли сте правилните стъпки за това? Научете повече от следващите редове!
6 съвета как да се храните, за да се предпазите от остеопороза
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Всички искаме да се движим свободно. Затова е важно да се предпазите от остеопороза в дългосрочен план.

Вероятно знаете, че е важно да осигурите на костите си необходимото им количество калций, за да се предпазите от остеопороза. А правите ли това? Знаете ли как да постигнете това чрез храната, която приемате? Интересна информация по темата можете да откриете на сайта на РЗИ – Пловдив.

Ето защо решихме да споделим с вас няколко съвета относно храненето, които ще ви помогнат да се предпазите от остеопороза.

1.Предприемете рано нужните мерки, за да се предпазите от остеопороза

На колко години сте? Тревожи ли ви вероятността от появата на остеопороза? Малцина мислят как да се предпазят от това коварно заболяване, докато са млади и здрави.

вземайте навреме нужните мерки, за да се предпазите от остеопороза

А именно това трябва да правят. Колкото по-рано предприемете нужните мерки, за да се предпазите от остеопороза, толкова повече увеличавате шанса си за успех. В тази връзка е добре да проверите и дали сте фамилно обременени към това заболяване.

Ако някои от близките ви е бил диагностициран с остеопороза е добре да започнете да вземате предпазни мерки на 20-30 годишна възраст. Трябва да включите богати на калций храни в менюто си, които ще укрепят костната ви плътност и ще предотвратят увреждането на костната ви система.

2.Ограничете приема на сол

Друга важна стъпка, за да се предпазите от остеопороза, е като ограничите количеството сол, което приемате. Няма проучвания за това как солта влияе върху костите, но при хората страдащи от високо кръвно налягане се наблюдава по-често намаляване на костната плътност.

Добре е да знаете, че солта увеличава количеството калций, което организмът изхвърля чрез урината. Ако не предотвратите това, костите ви ще започнат да изтъняват с времето.

Ето защо е добре да приемате добавки с калций или да консумирате богати на този минерал храни.

3.Яжте повече ядки

Вкусен начин да се предпазите от остеопороза е редовната консумация на ядки и семена. Например – шам фъстък, фъстъци, бадеми. Добре е да ги консумирате сурови.

консумацията на ядки ще ви помогне да се предпазите от остеопороза

Тези храни са богати на минерали, укрепващи костите, като фосфор, магнезий, манган и калций. Съветваме ви да ядете сурови ядки, защото печените често съдържат много натрий и мазнини. А това ги прави нездравословни.

Хапвайте по една-две порции ядки дневно. Те са перфектната закуска между основните хранения.

4.Намалете консумацията на безалкохолни напитки

Според проучване от 2006 година безалкохолните напитки повишават вероятността от поява на остеопороза при по-възрастните жени. Това проучване анализира въздействието на консумацията на кола съдържаща кофеин и такава с фосфорна киселина върху костната плътност.

Резултатите показват, че при жените консумиращи ежедневно газирани напитки  се наблюдава по-ниска костна плътност в сравнение с тези, избягващи тези напитки.

5.Приемайте млечни продукти всеки ден

Със сигурност свързвате консумацията на мляко и млечни продукти с превенцията срещу появата на остеопороза. Заради съдържанието си на калций млякото и млечните продукти укрепват костите.

консумацията на млечни продукти ще ви помогне да се предпазите от остеопороза

За да не ви омръзнат, редувайте в менюто си различни млечни продукти: кисело мляко, сирене и прясно мляко. Достатъчно е да приемате по три порции млечни продукти дневно.

6.Включете сьомгата в менюто си

Сьомгата е друг вид храна, която ще ви помогне да се предпазите от остеопороза. Със сигурност сте чували, че спомага отслабването. Може би не знаете, че този вид риба е богата на витамин D.

Организмът ви се нуждае от този витамин, за да усвои и преработи калция. Ако не приемате достатъчно витамин D, може да имате проблеми с костите, дори ако консумирате  храни, богати на калций.

Можете да включите в менюто си и други храни с високо съдържание на витамин D като риба тон, гъби и яйчен жълтък.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carbone L., Johnson Karen C., Prentice R., Sodium intake and osteoporosis. Findings from the women’s health initiative. J Clin Endocrinol Metab, 2016.
  • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strenght: a randomized clinica trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.