7 лечебни отвари за справяне с диабета

Знаете ли, че има лечебни отвари, които могат да спомогнат лечението на диабет? Научете повече в следващите редове.
7 лечебни отвари за справяне с диабета
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 27 януари, 2022

Диабетът е заболяване, което трябва да бъде овладяно възможно най-рано, за да се предотвратят сериозни последици за здравето. В допълнение към правилното медицинско лечение, някои лечебни отвари могат да помогнат за справянето с  диабета по естествен начин – тъй като нямат вредни странични ефекти.

Прочетете, за да научите за 7-те най-добри лечебни отвари за лечение на диабет по естествен начин. Сред тях ще откриете отвари от стевия, канела и листа от авокадо. Можете да ги редувате или да ги комбинирате, за да се възползвате от всичко, което могат да предложат.

Рисковете от висока кръвна захар

Високите нива на кръвна захар водят не само до диабет, но са свързани и с разстройства като затлъстяване и много сериозното и широко разпространено състояние на инсулинова резистентност.

Тези разстройства увреждат здравето ни и ни правят уязвими към сърдечно-съдови заболявания. Освен да пиете тези отвари, ще трябва да следите и да внимавате какво ядете.

 • Избягвайте захар, рафинирани брашна и плодове, които причиняват рядко покачване на нивата на кръвна захар.
 • Най-добре е професионален диетолог да ви изготви диета.

Лечебни отвари при диабет

1. Стевия

стевия

На първо място имаме стевия: лечебно растение от Парагвай, известно със способността си да помага при диабет. Именно защото има толкова сладък вкус, че можем да го използваме като заместител на захарта във всички видове сладкиши, десерти и напитки. Ако приемаме стевия редовно, независимо дали самостоятелно или в комбинация, трябва да видим следните резултати:

 • Подобрено здраве на зъбите и венците.
 • По-алкално тяло.
 • По-добро храносмилане.
 • По-малко задържане на течности.
 • Понижаване на кръвното налягане.
 • По-малко отрицателни ефекти на свободните радикали, които причиняват стареене.
 • По-силна имунна система.

2. Лечебни отвари при диабет – канела

След това е ред на канелата, подправка, която е изключително полезна за вашето здраве. Имайте предвид обаче, че сортът трябва да бъде Цейлон – той е с най-силната лечебна сила. Можете да го използвате за овкусяване на всякакви ястия, независимо дали са сладки (бисквитки, торти, коктейли) или солени (яхнии, печено). Канелата има и много други предимства като:

 • Подобряване на храносмилането и намаляване на метеоризма.
 • Тя е естествен антибиотик.
 • Намалява лошия дъх
 • Има противовъзпалителни свойства.
 • Подобрява дихателните проблеми.
 • Тя е афродизиак.

3. Пелин и диабет

Лечебни отвари при диабет - пелин

Пелинът или абсент е много горчиво лечебно растение. Въпреки това е популярен със своята детоксикираща сила и способността да подобрява функцията на черния дроб. Всъщност, още от древни времена, хората са пиели пелин при натравяне с олово.

Отварата от пелин е отличен начин за лечение на диабет по естествен начин, тъй като предизвиква бързо намаляване на кръвната захар. Освен това може да бъде опция и когато сте прекалили със захарта.

Моля, обърнете внимание, че препоръчваме да го консумирате в малки количества и да не го използвате за много дълъг период от време.

4. Лечебни отвари при диабет – листа авокадо

Авокадото не само е суперхрана, но и листата му притежават всички видове лечебни свойства. Освен че е отлично средство за лечение на диабет, той помага и при други проблеми:

5. Артишок и диабет

артишок

И артишокът, и листата му са две отлични средства за стабилизиране на нивата на кръвната захар, защото съдържат инулин – вид фибри, които подпомагат превръщането на захарта в енергия. Можете да пиете отвара, приготвена от листата, или отвара, приготвена от главата на артишока.

6. Лечебни отвари при диабет – зелен чай

Зеленият чай е древна напитка с толкова много лечебни свойства, че всеки човек трябва да я пие, и то всеки ден.

 • Благодарение на своите полифеноли, зеленият чай спомага за преработването на захарта и поддържа оптималното функциониране на панкреаса.
 • За да се насладите на това свойство обаче, ще трябва да го пиете отделно от храненето – поне един час след хранене.

7. Овесена вода

овес

Накрая имаме овесена вода: отвара, направена от овес. Различна е, но тази лечебна рецепта ще ви помогне да намалите кръвната захар и холестерола. Всъщност дори може да ви помогне да отслабнете по безопасен начин.

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Solís CL, Aguirre ML, Godorecci S et al. Prevalencia de Diabetes en Chile. Revista de la Asociación Latinoamericana de Diabetes2008; 16: 93-97.
 • American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care2010; 33: 62-69. 5.
 •  Harris MI. Undiagnosed NIDDM. Clinical and Public Issues. Diabetes Care1993; 16: 642-652.
 • Klein R. Hyperglycemia and microvascular and macrovascular disease in diabetes. Diabetes Care1995; 18: 258-268.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.