Рисковете от носенето на твърде тесни дрехи

Не забравяйте, че когато се храните, стомахът ви се разширява и има нужда от повече пространство.
Рисковете от носенето на твърде тесни дрехи

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

За да подчертаем фигурата си и да се чувстваме уверени в себе си, често се обличаме с твърде тесни дрехи.

Може би знаем или не, че носенето на твърде тесни дрехи води до определени здравословни проблеми. В тази статия ще поговорим за облеклото, което носим и как се отразява то на тялото ни.

Рисковете от носенето на тесни дрехи

Може би си мислите, че този проблем касае единствено жените. Все повече мъже обаче са заинтересовани от външния си вид и избират да носят тесни дрехи.

Тези дрехи могат да подложат на риск кръвообращението, стойката и фертилитета ни.

Някои от опасностите, които крие този вреден навик, са:

Инфекции

Най-често срещаният проблем при жените са вагиналните инфекции.

Те се дължат на материите, от които се произвежда бельото, които не позволяват на кожата да диша, както подобава.

По-високите от обичайното нива на бактериите и влажността водят до промени във вагиналния pH баланс, причинявайки инфекции.

Липса на циркулация

Когато дрехите, които носите, са твърде тесни, те не позволяват осъществяването на нормална циркулация на кръвта. Този проблем се появява най-вече по краката поради продължителното носене на тесни панталони.

Стегнатото облекло носи рискове и ако е в областта на корема. Усещането за “иглички”, чувството на умора и подуването на крайниците са често срещани симптоми.

Разширени вени

Носенето на тесни дрехи нарушава циркулацията на кръвта

Ако имате навика да носите прилепнали дънки или други тесни дрехи в продължение на дълго време, състоянието на вените ви може да се влоши драстично. В резултат от това те не могат да изпълняват функцията си да изпомпват кръвта към сърцето. Това води до поява на разширени вени.

Освен това по този начин се предизвиква развитие на паякообразни вени по краката.

Проблеми със стойката

Някои жени носят по-малък размер дрехи от подходящия за фигурата си, за да изглеждат по-слаби или просто защото така им харесва да се обличат.

Твърде тесните рокли, блузи или сутиени нараняват гърба и засягат гръбнака. Също така могат да доведат до неправилна позиция на раменете, врата и главата.

Лошо храносмилане

Ако носите твърде тесни дрехи, вероятно ще изпитвате дискомфорт след хранене. Все пак се случва често да разкопчаваме по едно или две копчета на панталона си, за да не го пръснем по шевовете.

Освен да не прекалявате с храната, трябва и да избирате по-свободно облекло, за да не бъде засегнато храносмилането ви.

Не забравяйте, че когато се храните, стомахът ви се разширява и има нужда от повече пространство. Ако не го получи, това може да предизвика стомашно разстройство, рефлукс или гадене.

Затруднено дишане

Ако дрехите ви са твърде тесни, гръдният ви кош, белите дробове и диафрагмата биват засегнати. Това се дължи на факта, че не могат да се разширят, както трябва.

Когато дихателната система не функционира правилно, организмът не може да отдели въглеродния диоксид и клетки започват да стареят преждевременно.

По тази причина не бива да носите стегнати сутиени, блузи или тениски, които притискат торса ви.

Целулит

Носинето на тесни дрехи влошава целулита

Независимо че тесните дрехи не предизвикват пряко появата на “портокалова кожа”, истината е, че те могат значително да влошат проблема.

Натрупването на мазнини в основните тъкани на седалището и краката води до образуване на целулит. Когато кожата няма достатъчно пространство, тя не може да елиминира токсините.

Ако страдате от целулит, трябва да внимавате с панталоните, които обличате.

Неврологични проблеми

Тесните дънки могат да предизвикат синдром, известен като парестетична мералгия, който води до интензивно усещане за иглички в краката и до прекомерна чувствителност в тази област. Този проблем се появява най-често в седалището и мускулите.

Бъдете внимателни, ако прекарвате твърде много часове облечени с един и същ чифт тесни панталони.

Мускулни болки

Дрехите могат да ограничат свободата ви за извършване на определени движения и да ви причинят неудобство.

Те могат да засегнат походката ви или стойката ви, което впоследствие може да предизвика болки в мускулите. Освен това тясното облекло може да доведе до напрежение или чувство на тежест в различни части на тялото.

Запек

Често смятаме, че консумацията на тежки храни предизвиква запек, но това далеч не е единствената причина за появата му.

Дрехите, които носим, могат значително да влошат ситуацията. Когато панталоните или полите, които слагаме, са твърде стегнати, червата не могат да изпълняват правилно функциите си. Това може да причини образуване на газове или запек.

Задържане на течности

Задържане на течности следствие носене на тесни дрехи

Твърде тесните дрехи причиняват подуване на пръсците и краката, тъй като лимфната система не може да функционира както трябва.

Задържането на течности не се предизвиква единствено от консумация на твърде много сол или от недостатъчния прием на вода, но и от твърде тесните панталони, които обличаме.

Съвети за избягване на твърде тясното облекло

След като знаете какви биха били последствията от носенето на твърде тесни дрехи, вече е време да пренаредите гардероба си и да се предпазите от евентуални здравословни проблеми.

Ето някои съвети:

  • Ако обичате да носите панталони, най-добре е да слагате клинове. Те са леки и не притискат толкова много краката.
  • Купувайте си дрехи, които са ви по мярка. По-добре е дори да не гледате размерите.
  • Когато си купувате бельо, избирайте такова, изработено от памучен плат, за да избегнете инфекции в интимните зони.
  • Ако ви се налага да прекарвате дълги часове, носейки едни и същи дрехи (например на работа), избирайте облекло, което ви е удобно и не ви стяга. Така ще се наслаждавате много повече на предстоящия си ден.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Carrillo-Meléndrez, H., Villamil-Cerda, D., Espinoza-Hernández, J., & Lacy-Niebla, R. M. (2015). Prurito vulvar: determinación de las causas más frecuentes y su tratamiento. Ginecología y Obstetricia de México83(03), 179-188.
  • Peralta-Pedrero, M. L., Lagunes-Espinosa, A. L., Cruz-Avelar, A., Juárez-Cedillo, T., Rodríguez-Moctezuma, R., López-Carmona, J. M., & Munguía-Miranda, C. (2007). Frequency of gastroesophageal reflux disease in elderly patients attending a family medicine clinic. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social45(5), 447-452.
  • Sierra, J. M. (2000). Recuperación y reeducación perineal. Clínicas urológicas de la Complutense, (8), 425.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.