Как да избегнем задържането на течности и да намалим подуването

Диетата е основният регулатор за задържане на течности. За целта трябва да се избират съставки, които притежават диуретични свойства, но същевременно не бива да се пренебрегва и физическата активност, с цел естествена детоксикация на тялото
Как да избегнем задържането на течности и да намалим подуването

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 май, 2022

Ако има нещо, което трябва да знаем за задържането на течности, това е фактът, че обикновено възниква при натрупването на вода в телесните тъкани.

Но от какво е причинена? Обикновено от дисбалансът на притока на течности от една зона на друга.

Тялото непрестанно регулира нивото на течности, за да са те в правилните пропорции.

Когато приемаме повече вода от необходимото, излишъкът се отвежда от бъбреците под формата на урина или се изхвърля като пот през кожата.

Проблемът ескалира, когато тялото не може да се отърве от излишните течности. Балансът се разрушава и се стига до така нареченото задържане на течности.

Хидратацията и подуването

Хидратация при задържането на течности

Да сте добре хидратирани и да сте подути са две различни неща. Отокът или подуването са ясен сигнал за задържана в тялото вода, която е видима най-вече в краката.

За да могат подобаващо да изпомпват кръвта, краката трябва да имат осигурени условия за добра циркулация. Тук обикновено възниква проблема, например с прекарването на повече време в седящо или стоящо състояние.

Най-често отоците са породени от хормонална среда с доминиращ естроген, прекомерно количество сол в храненията или лошо кръвообращение в следствие на заседнал начин на живот.

Ако задържането на течности се появи в горната част на тялото (например в ръцете, дланите и дори лицето) може да бъде заради неправилно функциониращи бъбреци.

При жените често се наблюдава задържането на вода по време на месечния цикъл.

Функцията на вените

Вените, противоположно на това, което мислите за тях, не представляват непропускливи канали в организма. През тях също могат да преминават различни течности.

Поради ред причини, понякога механизмът, регулиращ този поток не работи правилно, позволявайки натрупването на течности в различни части от тялото.

Но защо се получава така? Вероятно в следствие на следните неща:

 • Обикновено защото вените нямат тази плътност, позволяваща задържането на вода, а оттам се появяват и разширените вени.
 • Или може би защото прекалено дълго сте били на крак и се е образувало напрежение във вътрешността на вените.

Признаци за задържането на течности

Симптоми на задържането на вода

Най-лесният тест, който можете да направите, е като натиснете с пръст върху краката си. Ще забележите вдлъбнатина на мястото, където е бил упражнен натискът.

Сякаш на кожата й трябва време, за да запълни тази вдлъбнатина и да се върне в първоначалния си вид.

Ако често задържате течности и забелязвате видимо подуване или възпаление, трябва да посетите лекар.

Той може да ви помогне като предотврати всякакви усложнения, свързани с лошото кръвообращение.

Някои съвети за премахване на излишните течности и слагане на край с проблемите, породени от възпаление.

Съвети при задържането на вода
 • Физическите тренировки са от изключителна важност когато става въпрос за задържането на течности. Задължително избирайте упражнения, които не изискват големи съпротивления и мускулни усилия.

Физическата активност задейства кръвообращението в тялото, най-вече в краката, чрез съкращаването на мускулите върху вените.

По-добрата циркулация влияе положително на изхвърлянето на излишните течности чрез урината.

 • Медицинските чорапи могат също да предпазват от задържане на течности, особено при хора, водещи заседнал начин на живот – независимо дали стоят или седят през повечето време.
 • Препоръчително е да слагате чорапите преди започването на ежедневните ви занимания.
 • Обилното хранене с плодове и зеленчуци е винаги от полза за здравето. Същото важи и за водната задръжка. Наред с други качества, някои плодове, като гроздето например, имат положителен ефект върху изхвърлянето на излишните течности.
 • Ананасът и папаята са плодове, които също като бананите, пъпеша и динята са богати на калий, и са изключително полезен избор за тези, които имат склонност да задържат вода.
 • За да подобрите вида на подутите глезени, опитайте да вдигнете краката си на високо. Това е много полезно, особено ако го правите поне няколко пъти в различните части на деня.

Поставете ходилата над коленете, а те нека бъдат над бедрата.

 • Дрехите ви също трябва да бъдат удобни. Прекалено тясното облекло затруднява движението и насърчава задържането на течности.
 • Ограничете консумацията на сол. Въпреки, че тялото има нужда от определено количество натрий, излишъкът му може да причини водна задръжка.
 • Добра идея е да добавите към диетата си ароматни билки и растения, които действат и като диуретици. Добри примери за това са хвощът, зеленият чай, глухарчето и много други.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.