8 често срещани грешки, които можете да правите с бельото, без да ги осъзнавате

Интимните части имат нужда да дишат, затова ползвайте памучни и дишащи материи, а коприната оставете само за специални случаи.
8 често срещани грешки, които можете да правите с бельото, без да ги осъзнавате
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 17 ноември, 2022

Бельото е една от най-важните дрехи. Бихме могли дори да го считаме за втора кожа.

Проблемът е, че понякога се оставяме да се ръководим от различни моди и в крайна сметка правим грешки, които засягат нашето здраве.

В тази статия ще разгледаме 8 често срещани грешки, които може да правите, и които могат да повлияят на вашето здраве.

1. Не носете стегнато бельо

бельото не трябва да е стегнато

Ако имате склонност да носите много стегнато бельо, тогава ще разберете, че това може да причини инфекции или дразнене.

За мъжете това е вредно за здравето на тестисите и дори може да намали плодовитостта.

Решение

Изберете свободно бельо. Ако ви харесва, може да носите по-стегнато бельо при определен повод, но не оставяйте това да се превърне в навик.

2. Избягвайте прашките

Прашките не са чудесен избор, ако искате да сте здрави.

Поради неизбежното триене, което задната им част предизвиква, влагалището и анусът се свързват по начин, което води до предаване на бактерии.

Всичко това може да доведе до вагинални инфекции.

За мъжете, които носят прашки все повече и повече, този риск не важи и затова дали ги носят или не е просто въпрос на естетика.

3. Носете бельо, изработено от дишащи тъкани

Бельото винаги трябва да бъде изработено от дишащи тъкани

Бельото винаги трябва да бъде изработено от дишащи тъкани, така че да е възможно най-удобно.

Избягвайте бельо от коприна или ликра. Макар че изглежда много по-секси, трябва да помните, че тези тъкани не са дишащи, а кожата на гениталиите има нужда да диша.

Решение

Най-полезно е да използвате памук, който ще ви помогне да избегнете инфекциите. Както и при стегнатото бельо, може да оставите коприната и дантелата за специални поводи.

4. Не го сменяте всеки ден

Бельото трябва винаги да се сменя всеки ден. Ако се потите, трябва да го сменяте дори още по-често. Потното или мръсно бельо спира да защитава интимните части от бактерии, така че трябва да имате предвид това.

Също така, ако вече сте направили нова смяна на бельото и отидете във фитнеса, препоръчително е да го смените отново след това.

5. Внимавайте какви продукти използвате за пране на бельото

Внимавайте какви продукти използвате за пране на бельото

Някои химически продукти, които се продават за пране на бельото могат да бъдат дразнещи, така че трябва да внимавате, ако ги използвате и да потърсите други варианти.

По този начин ще избегнете кожни проблеми като дразнене и инфекции.

Не се подлъгвайте със свеж флорален аромат и обърнете внимание на химикалите, които съдържат, защото могат да увредят чувствителната кожа на гениталната област.

Най-добрият вариант е да използвате натурален бял сапун или непарфюмиран препарат.

6. За тези, които не носят бельо …

Ако сте един от тези хора, които не носят бельо, трябва най-малко да имате предвид няколко хигиенни мерки, които никога не трябва да се пренебрегват.

Решение

Ще трябва да приложите всички горепосочени препоръки към дрехите, които носите, които влизат в контакт с вашата интимна зона.

Обърнете специално внимание на шевовете, за да избегнете търкането върху кожата и предизвикването на раздразнения.

7. Спане по бельо

Спите по бельо? Може би трябва да преразгледате това ваше решение.

Според проучване, направено през 2012 г., излишъкът от топлина в интимната зона може да увреди качеството на спермата за мъжете.

Не забравяйте да позволите на гениталиите да дишат и се изпотяват, тъй като имат нужда от това по време на часовете на почивка.

8. Вашето бельо не е вашият джоб

Използвали ли сте някога сутиена си, за да носите пари или лист хартия? Това е вредно за здравето поради количеството бактерии, което може да се съдържат върху банкнотите.

Най-хубавото е да поддържате бельото си чисто и сухо и да изберете дишащи тъкани.

По-полезно е винаги да носите бельо, а ако искате по някое време да се откажете от него, направете го през нощта.

Не забравяйте, че тези препоръки са особено важни, когато правите упражнения. По време на тренировка кожата влиза в по-тесен контакт с влажността и бактериите на бельото и това е, когато може да възникне инфекция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.