Натурален лек от кокос, мента и канела за растеж на косата

Това естествено домашно лечение нормализира производството на мазнини, особено при хора с мазни коси.
Натурален лек от кокос, мента и канела за растеж на косата
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 20 януари, 2019

В зависимост от това дали косата е суха или мазна, можете да стимулирате растежа ѝ, като нанасяте този лек по върховете или върху цялата повърхност

Имате ли чувството, че косата расте прекалено бавно и е  изтощена Използвате ли често сешоар, маша или други, съсипващи косата процедури?

Тук ще препоръчаме натурален лек, стимулиращ растежа на косата  от корените.

Преоткрийте свойствата на тези отлични съставки: кокосово масло, ментово етерично масло и канела, както и как да ги приготвите.

Как да стимулирате растежа на косата?

Направете си натурален лек за растеж на косата

Маските и балсамите често се нанасят от средата на косата към върховете, с цел да я овлажнят, подхранят и заздравят.

Ако искате да стимулирате бързия ѝ и здрав  растеж  и да предотвратите  косопада , е необходимо да подхранвате корените и скалпа.

Това естествено домашно лечение нормализира производството на мазнини, особено при хора с мазни коси. То спомага и за ефикасно справяне с пърхота.

За да приготвите този лек, са необходими следните съставки в препоръчаните количества:

  • 3 с.л. чисто кокосово масло (45 гр.)
  • 5 капки ментово етерично масло
  • 2 с.л. канела на прах

Нека разгледаме свойствата му.

Масла, стимулиращи растежа на косата

Чистото кокосово масло е много богато на витамини и минерали, като магнезий, мед и селен. То притежава антиоксидантни свойства, много важни за косата и кожата, за поддържането здравето и красивия им вид.

Много хора с мазни коси се плашат от това масло, но ако го използват редовно, то ще подхрани и подобри състоянието на скалпа. Абсорбира се лесно от порите.

Маслото добавя и блясък на  косата, омекотява я. Можете да получите същия резултат и от изкуствени маски, но нямат траен ефект. Те съдържат силикон и други вредни синтетични съставки.

Ментовото етерично масло, важна съставка от този лек

Натуралното лечение няма да подейства без етерични масла, защото те съдържат мощни свойства в много малки количества масло.

В този случай сме избрали ментовото етерично масло, заради начина, по който регулира мазнините – както на сухия, така и на мазния тип коси. То стимулира кръвообръщението и добавя свежест. Благодарение на антисептичните  свойства, успешно се бори с пърхота.

Бихте могли да използвате запарка от пресни ментови листа, но за това лечение препоръчваме да използвате етеричното масло.

При този избор ще се уверете, че използвате продукт с високо качество, който не е приготвен само за аромат.

Канела за стимулиране растежа на косата

Канелата, както и ментата, притежават стимулиращи свойства, които подобряват кръвоснабдяването на косъмните фоликули. Друго нейно невероятно  предимство  е предотвратяване на косопада.

Ако използвате редовно канела, ще забележите как красивите ѝ нюанси се отразяват и върху косата (червено-кафяви). Те правят много тъмните коси по-светли. За това, стимулиращо растежа на косата, средство препоръчваме да използвате канела на прах, тъй като е по-евтина и удобна за ползване. Бихте могли да я използвате и под формата на етерично масло.

Как да приготвим домашния лек

Разбъркайте всички съставки за получаване на този натурален лек

Разбъркайте добре всички съставки. Кокосовото масло трябва да се затопли до 24 градуса по Целзий, за да се втечни и да може лесно да се размеси с другите съставки.

Как се прилага

  • Разделете косата на кичури и нанесете сместа върху целия скалп. Нежно масажирайте с върха на пръстите, за да попие.
  • Ако косата е нормална или суха, можете да нанесете сместа върху останалата част от косата. Ако е мазна, нанесете само в корените.
  • Покрийте главата с найлонова шапчица и с кърпа, за да се затопли.
  • Прилагайте това лечение вечер преди лягане, за да действа в продължение на 6 часа. Можете да го пробвате и през деня, когато сте у дома.
  • След това измийте косата с шампоан.
  • Прилагайте го веднъж или два пъти на месец.

 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.