Натурален лек от кокос, мента и канела за растеж на косата

· 25.08.2016
Това естествено домашно лечение нормализира производството на мазнини, особено при хора с мазни коси

В зависимост от това дали косата е суха или мазна, можете да стимулирате растежа ѝ, като нанасяте този лек по върховете или върху цялата повърхност

Имате ли чувството, че косата расте прекалено бавно и е изтощенаИзползвате ли често сешоар, маша или други – съсипващи косата процедури?

Тук ще препоръчаме натурален лек, стимулиращ растежа на косата от корените.

Преоткрийте свойствата на тези отлични съставки: кокосово масло, ментово етерично масло и канела, както и как да ги приготвите.

Как да стимулирате растежа на косата?

Как-да-стимулираме-растежа-на-косата

Маските и балсамите често се нанасят от средата на косата към върховете, с цел да я овлажнят, подхранят и заздравят.

Ако искате да стимулирате бързия ѝ и здрав растеж и да предотвратите косопада, е необходимо да подхранвате корените и скалпа.

Това естествено домашно лечение нормализира производството на мазнини, особено при хора с мазни коси. То спомага и за ефикасно справяне с пърхота.

За да приготвите този лек, са необходими следните съставки в препоръчаните количества:

  • 3 с.л. чисто кокосово масло (45 гр.)
  • 5 капки ментово етерично масло
  • 2 с.л. канела на прах

Нека разгледаме свойствата му.

Масла, стимулиращи растежа на косата

Чистото кокосово масло е много богато на витамини и минерали, като магнезий, мед и селен. То притежава антиоксидантни свойства, много важни за косата и кожата, за поддържането здравето и красивия им вид.

Много хора с мазни коси се плашат от това масло, но ако го използват редовно, то ще подхрани и подобри състоянието на скалпа. Абсорбира се лесно от порите.

Маслото добавя и блясък на косата, омекотява я. Можете да получите същия резултат и от изкуствени маски, но нямат траен ефект. Те съдържат силикон и други вредни синтетични съставки.

Ментово-масло

Натуралното лечение няма да подейства без етерични масла, защото те съдържат мощни свойства в много малки количества масло.

В този случай сме избрали ментовото етерично масло, заради начина, по който регулира мазнините – както на сухия, така и на мазния тип коси. То стимулира кръвообръщението и добавя свежест. Благодарение на антисептичните  свойства, успешно се бори с пърхота.

Бихте могли да използвате запарка от пресни ментови листа, но за това лечение препоръчваме да използвате етеричното масло.

При този избор ще се уверете, че използвате продукт с високо качество, който не е приготвен само за аромат.

Канела за стимулиране растежа на косата

Канелата, както и ментата, притежават стимулиращи свойства, които подобряват кръвоснабдяването на косъмните фоликули. Друго нейно невероятно предимство е предотвратяване на косопада.

Ако използвате редовно канела, ще забележите как красивите ѝ нюанси се отразяват и върху косата (червено-кафяви). Те правят много тъмните коси по-светли. За това, стимулиращо растежа на косата, средство препоръчваме да използвате канела на прах, тъй като е по-евтина и удобна за ползване. Бихте могли да я използвате и под формата на етерично масло.

Как да приготвим домашния лек

Подготвяне-на-рецептата

Разбъркайте добре всички съставки. Кокосовото масло трябва да се затопли до 24 градуса по Целзий, за да се втечни и да може лесно да се размеси с другите съставки.

Как се прилага

  • Разделете косата на кичури и нанесете сместа върху целия скалп. Нежно масажирайте с върха на пръстите, за да попие.
  • Ако косата е нормална или суха, можете да нанесете сместа върху останалата част от косата. Ако е мазна, нанесете само в корените.
  • Покрийте главата с найлонова шапчица и с кърпа, за да се затопли.
  • Прилагайте това лечение вечер преди лягане, за да действа в продължение на 6 часа. Можете да го пробвате и през деня, когато сте у дома.
  • След това измийте косата с шампоан.
  • Прилагайте го веднъж или два пъти на месец.