Магданозът – лечебни свойства

10.10.2015
Препоръчително е да го консумирате пресен

Магданозът е познат на човека от повече от две хилядолетия едновременно като целебно растение и подправка, която чудесно овкусява различни ястия. Широкото приложение на зеленото чудо се дължи на огромното количество витамини и минерали, които съдържа. Вероятно сте чували и че е добър помощник в поддържането на свеж дъх и стимулирането на апетита. Но магданозът притежава още лечебни свойства, за които решихме да ви разкажем повече.

Магданозът като лековита билка

Магданозът съдържа витамини и минерали, които са много важни за превенция и борба с различни типове заболявания. Най-разпространените приложения на растението са следните:

  • Магданозът е билка, която защитава мозъка, черния дроб и червата от различни видове рак, които могат да ги поразят. Неговите антиракови свойства са открити в една от съставките му, позната като „миристицин“.
  • Магданозът стимулира храносмилателната система и има газогонен ефект. Той помага не само за извеждането на излишните газове от тялото, но за и изхвърлянето на ежедневно натрупващите се в тялото токсини. Магданозът е приятел и на бъбреците, като ги предпазва от образуване на камъни и тяхното последващо развитие.
  • Магданозът съдържа мощни антиоксиданти, които защитават клетките на тялото от стареене. В същото време поддържа кожата здрава, тъй като притежава мощни антибактериални и антивъзпалителни свойства. Магданозът е добре дошъл за хората, които страдат от акне, петна по кожата и други дерматитни проблеми.
  • Магданозът е отлична храна, която снабдява организма с минерали като фосфор, калций, желязо и сяра. Друг негов плюс е съдържанието на огромно количество витамин C и бета каротин, които са много важни витамини за засилване и укрепване на имунната система.

Консумацията на магданоз предпазва от болести!

magdanoz

  • Предпазва от анемия.
  • Облекчава инфекции на пикочния мехур.
  • Стимулира оптималната работа на храносмилателната система.
  • Поддържа бъбреците здрави.
  • Премахва лошия дъх.
  • Помага при лечението на артрит.
  • Прочиства кръвта.
  • Представлява естествен диуретик.
  • Намалява образуването на газове.
  • Преборва лошото храносмилане.
  • Предпазва и стимулира имунната система.

Как се използва магданозът?

Препоръчително е да консумирате магданоза пресен, защото когато е замразен или сушен, той може да загуби голяма част от ценните си свойства и съставки.

Най-голяма полза от растението ще извлечете, ако го консумирате директно. При храносмилателни проблеми и срещу лош дъх ви препоръчваме да сдъвчете няколко листа магданоз.

Чай от магданоз

Две супени лъжици магданоз се смесват с две чаени чаши гореща вода. Оставете да се запари за известно време, след което прецедете преди консумация. Можете да пиете този чай два пъти дневно.

Правите ли си смутита?

Ако сте фенове на смутитата, магданозът представлява идеалната съставка. Добавете към краставица, селъри, спанак, банан, авокадо и му се насладете по всяко време на деня.

които искали