Лечебните свойства на магданоза

Препоръчително е да го консумирате пресен
Лечебните свойства на магданоза

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 12 декември, 2022

Знаете ли кои са невероятните лечебни свойства на магданоза?

Магданозът е познат на човека от повече от две хилядолетия едновременно като целебно растение и подправка, която чудесно овкусява различни ястия. Широкото приложение на зеленото чудо се дължи на огромното количество витамини и минерали, които съдържа. Вероятно сте чували и че е добър помощник в поддържането на свеж дъх и стимулирането на апетита. Но магданозът притежава още лечебни свойства, за които решихме да ви разкажем повече.

Магданозът като лековита билка

Магданозът съдържа витамини и минерали, които са много важни за превенция и борба с различни типове заболявания. Най-разпространените приложения на растението са следните:

  • Магданозът е билка, която защитава мозъка, черния дроб и червата от различни видове рак, които могат да ги поразят. Неговите антиракови свойства са открити в една от съставките му, позната като “миристицин”.
  • Магданозът стимулира храносмилателната система и има газогонен ефект. Той помага не само за извеждането на излишните газове от тялото, но за и изхвърлянето на ежедневно натрупващите се в тялото токсини. Растението е приятел и на бъбреците, като ги предпазва от образуване на камъни и тяхното последващо развитие.
  • Съдържа мощни антиоксиданти, които защитават клетките на тялото от стареене. В същото време поддържа кожата здрава, тъй като притежава мощни антибактериални и антивъзпалителни свойства. Магданозът е добре дошъл за хората, които страдат от акне, петна по кожата и други дерматитни проблеми.
  • Магданозът е отлична храна, която снабдява организма с минерали като фосфор, калций, желязо и сяра. Друг плюс на магданоза е съдържанието на огромно количество витамин C и бета каротин, които са много важни витамини за засилване и укрепване на имунната система.

Консумацията на магданоза предпазва от болести!

полезните за здравето качества на магданоза
  • Предпазва от анемия.
  • Облекчава инфекции на пикочния мехур.
  • Стимулира оптималната работа на храносмилателната система.
  • Поддържа бъбреците здрави.
  • Премахва лошия дъх.
  • Помага при лечението на артрит.
  • Прочиства кръвта.
  • Представлява естествен диуретик.
  • Намалява образуването на газове.
  • Преборва лошото храносмилане.
  • Предпазва и стимулира имунната система.

Как се използва магданоза?

Препоръчително е да консумирате магданоза пресен, защото когато е замразен или сушен, той може да загуби голяма част от ценните си свойства и съставки.

Най-голяма полза от растението ще извлечете, ако го консумирате директно. При храносмилателни проблеми и срещу лош дъх ви препоръчваме да сдъвчете няколко листа магданоз.

Чай от магданоз

Две супени лъжици магданоз се смесват с две чаени чаши гореща вода. Оставете сместа да се запари за известно време, след което я прецедете преди консумация. Можете да пиете този чай два пъти дневно.

Правите ли си смутита?

Ако сте фенове на смутитата, магданозът представлява идеалната съставка. Добавете към него краставица, целина, спанак, банан, авокадо и му се насладете по всяко време на деня.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahmed Abd Rabou M, Ahmed Eid F. Possible Protective Role of Parsley Extract on the Diabetic Pregnant Rats and Their Fetuses. Pak J Biol Sci. 2017;20(11):552-562.
  • Akıncı A, Eşrefoğlu M, Taşlıdere E, Ateş B. Petroselinum Crispum is Effective in Reducing Stress-Induced Gastric Oxidative Damage. Balkan Med J. 2017 Jan;34(1):53-59.
  • Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, Alasbahy A. Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol. 2017 Nov 9;5(3):55-62.
  • Aissani N, Albouchi F, Sebai H. Anticancer Effect in Human Glioblastoma and Antioxidant Activity of Petroselinum crispum L. Methanol Extract. Nutr Cancer. 2021;73(11-12):2605-2613.
  • El Rabey HA, Al-Seeni MN, Al-Ghamdi HB. Comparison between the Hypolipidemic Activity of Parsley and Carob in Hypercholesterolemic Male Rats. Biomed Res Int. 2017;2017:3098745.
  • Es-Safi I, Mechchate H, Amaghnouje A, Kamaly OMA, Jawhari FZ, Imtara H, Grafov A, Bousta D. The Potential of Parsley Polyphenols and Their Antioxidant Capacity to Help in the Treatment of Depression and Anxiety: An In Vivo Subacute Study. Molecules. 2021 Apr 1;26(7):2009.
  • Haidari F, Keshavarz SA, Mohammad Shahi M, Mahboob SA, Rashidi MR. Effects of Parsley (Petroselinum crispum) and its Flavonol Constituents, Kaempferol and Quercetin, on Serum Uric Acid Levels, Biomarkers of Oxidative Stress and Liver Xanthine Oxidoreductase Aactivity inOxonate-Induced Hyperuricemic Rats. Iran J Pharm Res. 2011 Fall;10(4):811-9.
  • Li, Y., & Ding, Y. Minireview: Therapeutic potential of myricetin in diabetes mellitus. Food Science and Human Wellness. 2012; 1(1): 19-25.
  • Linde GA, Gazim ZC, Cardoso BK, Jorge LF, Tešević V, Glamoćlija J, Soković M, Colauto NB. Antifungal and antibacterial activities of Petroselinum crispum essential oil. Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3).
  • Kreydiyyeh SI, Usta J. Diuretic effect and mechanism of action of parsley. J Ethnopharmacol. 2002 Mar;79(3):353-7.
  • Khosravan S, Alami A, Mohammadzadeh-Moghadam H, Ramezani V. The Effect of Topical Use of Petroselinum Crispum (Parsley) Versus That of Hydroquinone Cream on Reduction of Epidermal Melasma: A Randomized Clinical Trial. Holist Nurs Pract. 2017 Jan/Feb;31(1):16-20.
  • Riel G, Boulaaba A, Popp J, Klein G. Effects of parsley extract powder as an alternative for the direct addition of sodium nitrite in the production of mortadella-type sausages – Impact on microbiological, physicochemical and sensory aspects. Meat Sci. 2017 Sep;131:166-175.
  • Soliman HA, El-Desouky MA, Hozayen WG, Ahmed RR, Khaliefa AK. Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Jan 27;5(1):65-71.
  • Tang EL, Rajarajeswaran J, Fung S, Kanthimathi MS. Petroselinum crispum has antioxidant properties, protects against DNA damage and inhibits proliferation and migration of cancer cells. J Sci Food Agric. 2015 Oct;95(13):2763-71.
  • Yanardağ R, Bolkent S, Tabakoğlu-Oğuz A, Ozsoy-Saçan O. Effects of Petroselinum crispum extract on pancreatic B cells and blood glucose of streptozotocin-induced diabetic rats. Biol Pharm Bull. 2003 Aug;26(8):1206-10.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.