Рецепта за вкусна домашно приготвена яребица с вино
Ако искате да разнообразите менюто си, днес ще ви дадем нова рецепта с птиче месо. Тази рецепта за яребица с вино е великолепно ястие, което ви съветваме да опитате. Рецептата е от Толедо (Испания) и съдържа типичните елементи на испанската кухня, включително виното.
Опитайте я и я пригответе сами като спазвате следните стъпки. Така ще добавите нещо ново и здравословно към менюто си.
Произход на рецептата с яребица с вино
За хората, четящи тази статия, които не са толкова запознати с Испания, Толедо е испански град, от който води началото си това ястие. Градът е известен и с производството си на вино. Така че, ако сте любител на испанската кухня, тази нова рецепта ще ви стане любима!
Може би се чудите: Какви са ползите от консумацията на този животински протеин?
На първо място, добре известно е , че мазнините в този вид бяло месо са по-малко отколкото в други видове месо. Освен това е по-здравословно по отношение на съдържанието на триглицериди, холестерол и изкуствени съставки.
Приготвената яребица с вино или други съставки е здравословно месо, богато на хранителни вещества, към което трябва да прибавите пресни продукти по ваш избор.
Прочетете и: 8 ползи от консумацията на червено вино
Как да си приготвите яребица с вино
Съветваме ви да използвате висококачествени домашни продукти.
Преди да се заемете с подготовката и приготвянето, обърнете внимание на следните съвети:
Изключително важно е да бъдете информирани с какво се храните, а не само да се поддавате на импулса си за ежедневно оцеляване. Ако не обръщате внимание на качеството на храната, вие излагате на риск здравето си. Тялото ви ще страда от последиците от вредните ви навици.
За да се предпазите от това, започнете да се храните по-здравословно. Съветваме ви да спазвате тези лесни, простички съвети:
1.Яжте по-малко червено месо.
Този вид месо съдържа много протеини. Но по време на процесите на хранене, подбор, колене и дистрибуция, има много патогени и вещества, влошаващи качеството на крайния продукт, който консумирате. А това се отразява и на здравето ви.
Затова се опитвайте да ядете червено месо веднъж седмично.
2.Използвайте зехтин
Ако ще приготвяте рецепти изискващи сотиране или пържене с мазнина, използвайте зехтин.
Това растително масло е една от най-здравословните и богати на хранителни вещества варианти. Освен това вероятността за оксидация на висока температура при това масло е по-малка.
Препоръчваме ви да прочетете и: Хляб и зехтин: перфектната комбинация
Рецепта за яребица с вино
Тази рецепта изисква съчетаването на готварски техники и гответе на котлон и фурна.
Необходими продукти:
- 1 почистена от кожата и обезкостена яребица (около 500 г)
- 2 малки лука
- 2 скилидки обелен чесън
- 5 дафинови листа
- 1 супена лъжица млян черен пипер
- 2 – 3 картофа
- 1 чаша бяло вино (250 мл)
- 4 чаши вода (1 литър)
- 2 клончета розмарин
- 1 чаша зеленчуков бульон (250 мл)
- 1 супена лъжица сол (15 г)
- Черен дроб от яребица и пиле (за соса)
Начин на приготвяне:
- Първо трябва да нарежете яребицата на порции. Големината им зависи от вашето желание. Измийте месото и го отделете настрани.
- Обелете и нарежете лука на ситно. Отделете люспите на лука.
- Сложете месото и лука в тенджера с вода и я загрейте, за да заври.
- Прибавете чесъна, дафиновия лист, солта и пипера.
- Не забравяйте да прибавите и бялото вино. Изсипете го в тенджерата, поставете капака на съда и варете още 30 минути.
- След това време намалете котлона и варете докато течността намалее. Достатъчно е да остане 1/5 от соса.
- Вземете бутчетата на яребицата, сложете ги в купа и ги подправете с черен пипер, сол и други пресни билки.
- Печете във фурна 40 минути на 90 ºC или 200º F.
- След като бутчетата на яребицата се опекат напълно, продължете с приготвянето на картофите.
- Пуснете фурната на същата температура и сложете картофите да се пекат за същото време, без да ги белите.
- След няколко минути ги извадете, изчакайте да изстинат малко, обелете ги и добавете зеленчуковия бульон към картофите, за да приготвите пухкаво картофено пюре.
- След като сте готови, пригответе бърз сос, с който да полеете яребицата. За соса използвайте следните съставки: бяло вино, сол, черен пипер, люспите от лука и черен дроб от яребица и пиле.
- Сотирайте продуктите, след това ги разбъркайте добре като прибавите сол и черен пипер. След като сте готови да сервирате ястието, затоплете соса и полейте месото с него.
- Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- 5 platos típicos de Toledo. La Comida típica. 2017. Disponible en: https://lacomidatipica.com/platos-tipicos-toledo.
- Antunes I, Coimbra M, Ribeiro A, Ferreira J et al. Nutritional value of meat lipid fraction from red-legged partridge (Alectoris rufa) obtained from wild and farmed specimens1. Poult Sci. 2019 Feb 1;98(2):1037-1046.
- Coca M. Empieza la temporada de la perdiz: Propiedades, beneficios y consejos. ElNacional.cat. 2022. Disponible en: https://www.elnacional.cat/es/gourmeteria/mercado/empieza-temporada-perdiz_907989_102.html
- Carretto M. V, Cuerdo M. P, Dirienzo M. G, , DiVito M. V. Aceite de oliva: beneficios en la salud. Invenio. 2002;5(8):141-149.