8 ползи от консумацията на червено вино

Консумацията на червено вино може да се окаже много полезна за здравето на сърцето ви. Затова трябва да си позволявате по една чаша вино седмично.
8 ползи от консумацията на червено вино

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че консумацията на червено вино всъщност е полезна за сърцето?

Виното има много полезни качества. То контролира хипертонията и предпазва от появата на деменция. За щастие консумацията на вино е широко разпространена по цял свят. 

Тази напитка ще ви помогне да поддържате теглото си под контрол. Дори контролира нивото на лошия холестерол (LDL) в организма.

Тези факти пораждат идеята, че изпиването на чаша вино по време на хранене е полезно за здравето ви.

В тази статия искаме да ви разкажем за осемте най-открояващи се полезни за здравето ви качества на червеното вино.

1. Грижи се за артериите

Консумацията на червено вино предотвратява запушването и втвърдяването на артериалните стени. Това се дължи на високото му съдържание на антиоксиданти. Червеното вино помага и като:

  • Поддържа равномерното пренасяне на кръвта
  • Контролира по-добре сърдечния ритъм
  • Предпазва от съсирване на кръвта при обездвижване

Но това не означава, че изпиването на една чаша вино ви дава право да водите уседнал начин на живот.

Не забравяйте, че трябва умерено да консумирате тази напитка. Освен това е добре да спортувате всеки ден. Това ще запази състоянието на артериите ви и ще се погрижи за тях.

2. Контролира теглото

Червеното вино засилва дейността на гена, забавящ образуването на нови мастни клетки. Консумацията на чаша червено вино прави и още нещо. То помага на организма ни да преработи натрупаните мастни клетки, като ги премахва малко по малко.

За да получите този ефект най-добре е да изпивате малко количество червено вино всеки ден.

Но количество по-голямо от една чаша е вредно за здравето ви. Съветваме ви да пиете виното бавно. По този начин организмът ви ще успее да го преработи и да усвои полезните му съставки.

3. Намалява умората

Консумацията на червено вино преборва умората
Виното се приготвя от смлени гроздови зърна. Те съдържат ресвератрол. Това химическо вещество ви помага да се справите с умората.

В умерено количество червеното вино има ефект, подобен на този на енергийните напитки. Освен това:

  • Подобрява храносмилането
  • Води до образуването на сложни химически вещества в организма ви
  • Причина е за стартиране на катаболизъм или разграждане на сложните молекули

4. Грижи се за здравето на устата

Страдате ли често от зачервено гърло? А венците ви кървят ли обилно? Червеното вино може да предотврати размножаването на вредните бактерии в устата ви. Това важи с особена сила за тези, свързани с появата на кариеси , както и на стрептококите. Това са тези бактерии водещи най-често до проблеми с гърлото.

Освен това червеното вино е страхотна успокояваща гърлото напитка. Затова не е изненадващ факта, че много певци изпиват по чаша вино преди концертите си.

Много от тях споделят, че това отпуска гърлото им по невероятен начин. Особено, ако им предстои да прекарат на сцената продължително време.

5. Повишава нивото на ендорфините

Ендорфини и червено вино
Чаша вина в комбинация с леко хапване може да стимулира образуването на ендорфини.

Така тялото ви ще се отпусне и ще бъдете в добро настроение. Затова се препоръчва да изпивате чаша червено вино един ден преди стресиращо събитие.

По-лесно ще се справите със ситуацията и ще се чувствате много по-спокойни.

6. Пречиства вкуса

Благодарение на адстригентното си действие, червеното вино има лечебно, антихеморагично, противовъзпалително и в някои случаи пречистващо вкуса действие.

Червеното вино спомага и по-доброто усвояване на хранителните вещества от консумираните продукти. Освен това намалява желанието ви към мазни храни. Защото приемано на малки дози то ви засища.

7. Намалява риска от рак

Антиоксидантите в червеното вино спират развитието на клетките, причиняващи появата на рак на гърдата и белите дробове.

Ресвератролът действа като детектор на естрогена и ограничава образуването му в женския организъм. Това спомага превенцията срещу рака.

Не казваме, че изпиването на големи количества вино ще ви помогне да се спасите от всички тези проблеми.

Но е добре да консумирате поне по една чаша червено вино на седмица. По този начин ще се възползвате от полезното действие на тази напитка.

8. Предпазва ви от инфекции на пикочните пътища

Консумацията на червено вино помага при инфекции на пикочните пътища.
Червеното вино намалява количеството бактерии, атакуващи бъбреците и пикочния мехур. Това също се дължи на адстригентното и антиоксидантното действие на тази напитка.

Освен това оптимизира способността на бъбреците да работят като филтър.

Създайте си навик да изпивате по чаша червено вино

Ако нямате навика да изпивате по чаша червено вино е добре да си го създадете.

Много хора започват да пият вино, за да се насладят на вкуса на напитката. За щастие на пазара има голямо разнообразие от вина, подходящи за всеки вкус.

Друг вариант е да си приготвяте десерт, съдържащ вино. По този начин ще намалите вкуса на виното, а ще запазите полезното му действие.

Само се уверете, че не съдържа много захар.

Наздраве!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.