Как да запазите миризмата на свежест на дрехите в гардероба

Вашите дрехи постепенно поемат лоша миризма в гардероба? Това е много често срещано, така че вземете под внимание тези съвети, за да решите проблема!
Как да запазите миризмата на свежест на дрехите в гардероба

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 11 февруари, 2023

Колко е досадно да сменяте тоалета си в последния момент, защото дрехите ви миришат странно. Това е по-често, отколкото си мислите, и се случва, когато не вземете мерки да запазите аромата на свежест в гардероба.

Миризмата на мухъл или плесен, която показва, че дрехите са били съхранявани дълго време, може да проникне в тъканите и да ги направи негодни за носене поради санитарни проблеми. Това е така, защото е възможно ларви на молец, акари и плесен да са полепнали по дрехите.

Няма смисъл да слагате дрехите в пералнята и да добавяте големи количества препарат и омекотител, ако след като изсъхнат, ще се върнат на същото място, откъдето са поели неприятната миризма. Правилното нещо, което трябва да направите, е да се заемете с проблема от вътрешността на мебелите, тоест като накарате гардероба да излъчва приятен аромат. Нека разберем как да постигнем това.

Защо дрехите губят аромата на свежест в гардероба?

Редица фактори влияят върху миризмата, която дрехите приемат в гардероба. Въпреки че често е свързана с неправилна техника на пране, непълно изсушаване или телесна миризма, условията на съхранение вероятно също играят роля.

Размерът на гардероба, количеството натрупани дрехи и липсата на цялостно почистване също играят роля за задържането на миризми в тъканите. Освен това стените и ъглите на гардероба, които не се поддържат редовно и старателно, са идеални места за развитие на мухъл и плесен. Независимо дали става въпрос за дрешник или обикновен гардероб, добра идея е да възприемете метод, който допринася за по-добрата циркулация на въздуха.

Методи за поддържане аромата на свежест на дрехите в гардероба

Когато гардеробът ви е малък и имате много дрехи, изваждането на сезонни дрехи и съхраняването им в други чекмеджета намалява обема и следователно миризмите.

Също така помага да се уверите, че дрехите са напълно чисти и сухи, преди да ги поставите в гардероба. Херметичните органайзери работят като инструмент за защита от прах и молци, в допълнение към защитата на деликатните дрехи.

Автоматичните ароматизатори и торбичките с потпури от сухи цветя запазват свежия аромат в гардероба. Можете да ползвате и други трикове.

Етерични масла за гардероб миришещ на свежест

Поддържайте дрехите миришещи на свежест
Етеричните масла могат да ви помогнат да поддържате гардероба си миришещ добре.

Изследванията показват полезността на етеричните масла в парфюмерията. Това се дължи на ароматизиращите качества на тези вещества, които насърчават използването им дори в аромати за перилни препарати, според списание Offarm.

Освежете миризмите, като поставите хартиена кърпа или топка вълна в ъгъла на килера, и в двата случая намокрени с 5 капки масло. Предпочетете аромати като кедър или лавандула, защото противодействат на миризмите и отблъскват молците.

Дезодорирайте гардероба

Извадете всички дрехи, които имате в гардероба, и продължете с дезодорирането. За да направите това, почистете праха и след това напръскайте с неутрализиращия продукт. Когато пространството е сухо и проветриво, можете да приберете дрехите обратно. Дезодоранти се предлагат във всеки магазин за домашни потреби, но домашните рецепти са също толкова ефективни, колкото и търговските.

В спрей бутилка смесете равни части оцет и вода. Напръскайте сместа във всички ъгли на килера, за да абсорбира миризмата.

Ползвайте сода за хляб

Содата за хляб има полезни свойства в дома. Всъщност публикация на Националния център за биотехнологична информация подчертава действието на този прах в почистващите разтвори.

От друга страна, експеримент, докладван от Националната библиотека по медицина на Съединените щати, установи, че содата за хляб има отлична дезинфекционна активност, предотвратявайки усложнения от микроорганизми, образувани във влагата.

Просто напълнете чаша с 3 супени лъжици от продукта и го оставете да подейства в ъгъла на килера или на място, където няма риск да го разлеете. Неутрализацията продължава до 2 месеца, след което се освобождава съединението.

Поддържайте гардероба си миришещ на свежест с пакетчета с активен въглен

Medical News Today описва активния въглен като абсорбент на вредни миризми и газове, подходящ за регулиране на излишната или на микрониво влажност. Често се използва в хладилници и обувки; действа и като дезодорант в шкафовете.

Няколко супени лъжици активен въглен на прах е това, от което се нуждаете, за да поддържате гардероба си свеж. Подобно на содата за хляб, се поставя в контейнер или в сашета, на местата, където няма да изцапа дрехите ви. В рамките на половин час след поставянето му, ще започне да поема миризмите.

Използвайте кедър

Червеният кедър е ароматизатор par excellence, посочва Science and Man Magazine. Изданието подчертава колко лесно е да се работи с тази дървесина, поради което тя често се използва в дърводелството.

Неговият земен аромат и абсорбиращи влагата свойства го правят още по-предпочитан. Следователно шкафовете от кедър са идеалната алтернатива за предотвратяване на генерирането на неприятни миризми.

Цената на тази мебел може да е пречка, но не е задължително да имате гардероб от това дърво. Кедрови закачалки или малки блокчета от материала изпълняват същата функция.

Ароматизиращ сапун

Поддържайте дрехите миришещи на свежест
Можете да създадете свои собствени малки сапунчета, за да ароматизирате дрехите си.

Сапуни с аромат по ваш вкус премахват застоялите нотки в дрехите. Начинът да ги използвате е да увиете сапуните с тънка кърпа, така че ароматът да излиза през нея.

Памучни тампони

Вземете памучни тампони и ги напоете с етерично масло или парфюм. След това ги поставете в стъклен буркан, чието гърло покрийте с мрежа или тънка кърпа. Всеки месец сменяйте тампоните с нови.

Можете също така да закупите сфери, за да премахнете нежеланите миризми. Те могат да се поставят в шкафове, вътре в обувки или чекмеджета и са антибактериални. Има много аромати; но най-подходящите за целта са чаено дърво, зелена ябълка и сода за хляб.

Инвестирайте в технологии

Когато бюджетът го позволява, инвестирането във влагоуловител е добра идея. Тези устройства предотвратяват миризмите премахвайки влагата, предпазвайки от молци и спирайки растежа на гъбичките. Системите за съхранение с контролиран климат са алтернатива, въпреки че са на по-висока цена.

Как да върнете свежата миризма на дрехите, съхранявани дълго време в гардероба?

Ако сте стигнали до тази информация, когато дрехите ви вече са поели неприятната миризма, препоръчваме да ги напръскате с освежители за тъкани или препарат, който включва равни количества вода и водка. Оставете ги да изсъхнат на чист въздух.

И накрая, можете да изперете дрехите на кратка програма като смесите половин чаша перилен препарат с една чаша омекотител.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.