Предимствата на памучните дрехи и как да ги перете

Знаете ли какви са предимствата на памучните дрехи? Научете днес!
Предимствата на памучните дрехи и как да ги перете
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 13 юни, 2023

Мекотата и лекотата, които осигуряват памучните дрехи, са само две от най-известните качества и най-търсените от тези, които предпочитат дрехи, изработени от тази материя. Точно удобството на тъканта е това, което я е направило толкова популярна, тъй като памукът не се използва само за интимно облекло, но и за екипи за фитнес, ежедневно облекло и много други облекла.

Това се дължи на многото предимства на тъканта, включително нейната издръжливост. За да извлечете пълната полза от текстила, в тази статия ще ви дадем някои от най-добрите съвети как да се грижите за него.

Качествата на памука

Памукът произлиза от растението, принадлежащо към род Gossypium, от семейство Malvaceous, по-известно като памук или памуково дърво. Encyclopaedia Humanidades коментира, че се развива в средата на семето и се ползва в текстилната промишленост, до степен да бъде познат като най-важното естествено влакно в света.

Тези влакна варират по дължина и пропорция. Когато са ниски, те са известни като “индийски памук”; ако са средни са “американски памук”; а най-дългото влакно се нарича “египетски памук”. Качеството и гъвкавостта на всички тях се използват за производство на тъкани и изработка на чаршафи, кърпи и облекла.

Памукът се използва и при производството на хартия, въжета и храна за животни, както и при производството на масла и биогорива. Освен това, в момента има устойчиви процедури за култивиране, които са от полза за растението и околната среда.

National Geographic посочва, че според Германската федерация за опазване на околната среда и природата отглеждането на конвенционален памук за обикновена тениска изисква 2700 литра вода, но ако използвате органичен памук, половината е достатъчно.

Предимствата на памучните дрехи

Памукът е влакно, което се поддава на свързване с други тъкани, като например вълна, полиестер и лен. Всяка тъка носи свои собствени уникални качества, а резултатът е удобно облекло. Има обаче още предимства при използването на продукта в производството на облекло и ще ги разгледаме по-долу.

Памукът изолира

Cotton Works съобщава, че памукът с определен дизайн увеличава обема и улавя въздуха, увеличавайки максимално своята изолационна сила. Те отбелязват, че облеклата с тези характеристики са предназначени за активни дейности на открито, така че изолационният памук естествено предпазва от вятър и осигурява терморегулация, без дрехата да губи комфорт.

Предимства на памучните дрехи – помагат за регулиране pH на тялото

Според Medline Plus чрез увеличаване на въздушния поток, тъканта намалява натрупването на влага. Затова се препоръчва изцяло памучно бельо или синтетично бельо с памучна подплата, за да се балансира киселинността на интимната зона.

Има голяма абсорбционна способност

Проучване, публикувано от Science direct, подчертава, че памучните влакна задържат вода от 24 до 27 пъти спрямо теглото си. Тези абсорбиращи свойства са резултат от молекулярната структура на влакното.

Памукът се състои от сложна серия от атоми, групирани в полимерни молекули, способни да образуват чиста целулоза, която е отговорна за абсорбцията. Тези, които се потят прекомерно, намират тази характеристика за чудесен съюзник.

Дишаща материя

Памукът е дишаща материя, която поддържа кожата чиста, вентилирана и без миризми, което е трудно при синтетичния текстил. Памучните дрехи са идеални за упражнения или обличане през горещия сезон.

Предимства на памучните дрехи – мекота и устойчивост

Текстурата на памука е приятна при допир с кожата, така че мекотата е едно от неговите важни качества. Освен това е издръжлив, тъй като памукът е изключително устойчива материя, дори по-здрава, когато е мокра.

Въпреки че е препоръчително да се пере в студена вода, памукът издържа на високи температури. Това позволява да се пере с гореща вода, когато петната или мръсотията са дълбоки.

Хипоалергенни свойства

Националната камара на текстилната промишленост предлага чистия органичен памук като най-добрата хипоалергенна тъкан, т.е. той предизвиква малко или никакви алергични реакции. Те твърдят, че е мек и не съдържа агресивни съединения, защото фермерите не отглеждат културите си с пестициди.

Ако имате чувствителна кожа, е много малко вероятно да страдате от раздразнение от памука. Всъщност най-деликатната кожа е тази на бебетата, затова повечето им дрехи са изработени от тази материя. Този материал също често се използва и за превръзки и медицински марли,

Как да перете памучните дрехи

Въпреки че памукът има добри свойства, за да удължите издръжливостта му, трябва да го перете с определени предпазни мерки. Ако направите смесвате неправилно прането, последствията ще бъдат избледнели, с петна или свити дрехи.

Можете да избегнете това, като следвате съветите по-долу:

  • Перете отвътре и в студена вода: Обръщането на дрехите ви, преди да ги поставите в пералнята, намалява износването и разкъсването. Освен това студената вода и деликатният цикъл помагат.
  • Разделяйте по цветове: Тъмните нюанси трябва да се перат в една пералня, докато белите – в друга. Така при прането не се смесват пигменти и дрехите запазват оригиналните си цветове.
  • Нанесете неутрален препарат: Агресивните сапуни увреждат интензивността на цветовете на памука. Препоръчително е да използвате мек препарат или такъв, на опаковката на който е посочено, че е неутрален.
  • Сушене на въздух: Не сушете в сушилня памучни дрехи; оставете ги да изсъхнат на открито, без пряка слънчева светлина, за да не отслабят влакната. В сушилнята този текстил се износва от топлина и триене.
  • Гладете, докато прането е още влажно: Както в случая с пералнята, когато гладите, правете го с дрехата наопаки и докато е още леко влажна. Ако дрехата е напълно суха, когато я вземете, активирайте парата на ютията или напръскайте вода със спрей.
  • Ако има петна, не ги търкайте: когато дрехите имат упорити петна, препоръчително е да ги изперете предварително на ръка. В процеса не търкайте петното, тъй като то ще попие в тъканта. Опитайте да накиснете за няколко часа във водороден прекис, бял оцет или формула, която включва сода за хляб и лимон.
Ето един факт, който трябва да знаете: винаги четете етикета, за да третирате дрехите си с точните инструкции на производителя.

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: 4 ароматни торбички, с които да освежите гардероба си

Не пропускайте предимствата, които памучните дрехи дават на вашата кожа

Памукът е поставил висока летва, която е трудно постижима за другите материи, особено когато става въпрос за интимно облекло. Това се дължи на свежестта и комфорта, предлагани от тъканта, до такава степен, че се препоръчва да се намалят шансовете за страдане от гъбични инфекции, алергии или други видове инфекции, причинени от задържане на влага.

Възползвайте се от памучния текстил и го носете и под формата на пижами, топове и панталони. Има безброй бюджетни и модерни опции!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.