Радикулопатия: причини, симптоми и лечение

Ако мислите, че имате радикулопатия, най-добре е да посетите лекар. Точната диагноза е изключително важна за избора на правилното лечение. Открийте какво може да причини тази болест и кои са симптомите й в следващите редове!
Радикулопатия: причини, симптоми и лечение
Michelle Torres

Написано и проверено от физиотерапевт Michelle Torres.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Вероятно сте чували термина “радикулопатия”и преди, но не знаете какво означава. За да научите повече за това заболяване, първо ще ви трябва малко повече информация за гръбначния стълб.

Гръбначният стълб е костна структура изградена от прешлени, които предпазват костите и ви позволяват да се движите свободно. Прешлените имат отвори от всяка страна, през които преминават нервите отиващи към различни части на тялото.

Тази част от нерва, която излиза от прешлена се нарича “корен на нерва”. Радикулопатията представлява притискане на нерва, и по-точно на корена на нерва. Какво води до това? Какви са клиничните симптоми на заболяването? В тази статия ще ви отговорим на тези въпроси и ще ви дадем информация за съществуващите варианти на лечение.

Причини за появата на радикулопатия

Важно е да ви разясним кои са причините за появата на радикулопатия, тъй като лечението на заболяването зависи от тях.

Радикулопатията може да се дължи на:

 • Проблеми с междупрешленните дискове
 • Остеофити
 • Удебеляване на лигаментите в тази област
 • Спондилолистеза
 • Облъчване
 • Диабет
 • Тумор в тази област
 • Тежка сколиоза
 • Менингеален синдром

Всяко едно от тези състояния може да намали пространството, през което преминава нервът и да доведе до притискането му.

Симптоми

Тъй като проблемът се появява в корена на нерва, симптомите обикновено се проявяват в тази част на тялото, която е свързана със засегнатия нерв. Най-често симптомите са комбинация от:

 • Болка – в този случай “болка в корена на нерва”
 • Мускулна слабост или затруднено контролиране на мускулите
 • Повишена чувствителност към болка в тази област (хипералгезия)
 • Мравучкане и изтръпване

Проявата и местоположението на тези симптоми зависят от това в коя част на тръбначния стълб е радикулопатията:

Шийна радикулопатия

Засяга шийната област на гръбначния стълб. Нервите в тази област контролират мускулите и чувствителността на кожата на шията и ръцете. При шийната радикулопатия оплакванията на болния засягат най-често ръцете, раменете или врата.

Например шийната радикулопатия може да предизвика болка и слабост в областта на лактите и изтръпване в някои пръсти на ръцете.

Торакална радикулопатия

Засяга торакалната част на гръбначния стълб. Нервите там контролират мускулите и чувствителността на кожата на гръдния кош. Понякога медицинските специалисти бъркат това заболяване с херпес зостер. Този вид радикулопатия се среща най-рядко.

Лумбална радикулопатия

Засяга лумбалната част на гръбначния стълб. Нервите в тази област контролират мускулите и чувствителността на кожата на задните части, бедрата ходилата. Затова пациентите имат оплаквания в долната част на гърба, бедрата, краката и ходилата.

В най-тежките случаи контролът на сфинктера е нарушен. Ако притискането се появи на изхода на  седалищния нерв, най-често срещаният симптом е болката обхващаща долната част на гърба до петите на краката, в задната част на крака. Това заболяване е познато като ишиас.

Препоръчваме ви да прочетете и: Симптомите на дискова херния (дископатия)

Лечение

Физиотерапията и упражненията са достатъчни при някои пациенти с радикулопатия. Но други изискват лечение с медикаменти и други интервенции.

Лекарите трябва да насочат лечението към решаване на причината за притискането на нерва, тъй като когато нервите започнат отново да функционират нормално, симптомите ще изчезнат.

По-голямата част от болните от радикулопатия реагират добре на физиотерапия и упражнения. Но в някои случаи болните имат нужда от прием на медикаменти, особено когато болката е силна.

Времето от появата на симптомите до решаването на проблема варира значително при отделните пациенти и зависи основно от два фактора:

 • Тежестта на симптомите. Ако пациентът изпитва силна болка, на първо място лекарите търсят начин да я облекчат и след това се насочват към лечение на причината за проблема.
 • Причината за притискането на нерва. Фрактурите и туморите изискват хирургична намеса, определяща и последващото лечение. Освен това времето за справяне с проблема варира. От друга страна медицинските специалисти могат да третират проблема с дисковете с подходяща програма с упражнения.

Дори и двама болни да имате едни и същи симптоми, те могат да изискват различен подход в лечението. Затова е важно да бъде поставена точна диагноза. Колкото по-бързо бъде установена причината за проблема, толкова по-успешно ще бъде и самото лечение.

Ако мислите, че имате радикулопатия, най-добре е да посетите лекар. Точната диагноза е изключително важна за избора на правилното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.