Как да се отървете от мускулната болка без медикаменти

Разтягането и масажите са изключително ефикасни за предотвратяването и облекчаването на мускулните болки. Опитайте се да отделяте поне по 10 минути на ден за стречинг, за да избегнете възможните проблеми.
Как да се отървете от мускулната болка без медикаменти

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

За мнозина мускулната болка нарушава ежедневието. Заседналият начин на живот, работата пред компютър в продължение на 8 часа и некачественият сън са някои от причините, водещи до мускулни проблеми. Те могат да ви попречат да вършите ежедневните си дейности.

В тази статия ще ви представим как да се справите с мускулните проблеми, без да прибягвате до лекарства.

Съвети за премахване на мускулната болка

Може би спортувате много или пък не се движите достатъчно. И в двата случая можете да приложите съветите, които ще ви дадем, за да премахнете непоносимата мускулна болка:

премахнете мускулната болка с ледена терапия

1. Прилагайте лед

Ледът редуцира възпалението в мускулите при наличие на травма. За да бъде тази техника ефикасна обаче, трябва да го приложите веднага (когато болката започне).

Няма да ви помогне, ако сложите лед два дни след това.

 • За да избегнете изгаряне на кожата, увийте леда в кърпа или найлонова торбичка и задръжте върху засегнатата зона за 10 до 15 минути.
 • Друг вариант е да се измиете със студена вода.

2. Правете упражнения за разтягане

за мускулната болка помагат и упражнения за разтягане

Можете да правите тези упражнения навсякъде: в офиса, във фитнеса или вкъщи.

Серия стречинг упражнения, всяко от които по 10 минути, може да ви помогне да облекчите болката, свързана с дългото стоене в една и съща поза или с твърде интензивните тренировки.

Въпреки това стречингът не помага на мускулите, ако са претърпели травма или са били изложени на прекомерно натоварване.

Всяка сутрин, когато ставате от сън, правете 5-минутна тренировка, включваща разтягане на ръцете и краката. По този начин ще намалите болката и ще избегнете сериозни травми. Нещо повече, това е чудесен начин да започнете деня си.

3. Вземете душ

Ако прилагането на лед не действа, тъй като зоната не е възпалена, тогава опитайте противоположната техника.

 • Вземете душ с възможно най-горещата вода, която може да изтърпите, за да се отпуснат мускулите ви.
 • Добър вариант е да си вземете вана с Епсом соли или вана с балончета.
 • Колкото до парните бани, те са ефикасни за отпускане, облекчаване на напрежението и намаляване на мускулната болка. Може да ги правите вкъщи или да отидете на сауна или спа (където може да ви направят и масаж).

4. Ходене

Активното ходене е чудесен начин да се справите с мускулната болка, тъй като по този начин избягвате липсата на движение. Ако мускулите ви ви безпокоят напоследък, опитайте да ходите пеша малко повече.

 • Не е необходимо да вървите километри. Може да започнете, като паркирате колата си малко по-далече от работното си място, за да се придвижите пеша до там.
 • Докато вървите, можете да движите в кръг раменете си, да мърдате ръцете си или да въртите главата си от едната посока в другата, за да изпитате по-голямо облекчение.

5. Масаж

за мускулната болка помагат и масажите

Макар че не е препоръчително сами да си правите масаж (защото ако не знаете как да го направите, можете да влошите ситуацията), понякога няма как да отидете при професионалист.

В такъв случай можете поне да упражните лек натиск, правейки кръгови движения за облекчаване на болката.

Въпреки това би било по-добре да посещавате специалист веднъж седмично, ако болката е честа и обичайна.

Той ще използва ефикасни техники, както и кремове, масла и гелове, които могат да отпуснат мускулите ви.

6. Почивка

Стресът, рутината и задълженията са основната причина за поява на мускулна болка. Заради това е от съществено значение да получавате качествен сън. Следобедната дрямка също би била от полза.

Опитайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време и да спите поне 8 часа на вечер. Не забравяйте, че мускулите се възстановяват и заздравяват през нощта.

7. Правете йога

Тази хилядолетна техника не просто намалява мускулната болка, но и ви помага да избегнете появата й.

Редовното практикуване на йога подобрява гъвкавостта, предотвратява схващанията и облекчава стреса. Точно от това се нуждае тялото ви.

Ако не ви е възможно да посетите център за йога, можете да правите прости йога тренировки вкъщи няколко пъти в седмицата. Можете дори да намерите йога упражнения и в YouTube!

8. Мини-масажи

В зависимост от зоната на тялото, която ви боли, може да се възползвате от свойствата на натуралната разтривка. В общи линии тя представлява разтриване на мускулите с кърпа или хавлия, напоена в гореща вода.

За да повишите ефективността на процедурата, ви препоръчваме да добавите към водата съставки с противовъзпалителни свойства, като например:

 • Розмарин
 • Ябълков оцет
 • Млян черен пипер

9. Хранете се правилно

мускулната болка понякгоа е в следствие на лош прием на храни

Често липсата на определени хранителни вещества причинява мускулни спазми, схващания и мускулна болка.

 • Опитайте се да спазвате балансиран режим на хранене, който включва всички хранителни групи: протеини, въглехидрати, полезни мазнини и прости захари.
 • Освен това включете в менюто си сурови плодове и зеленчуци според сезона. Също така консумирайте достатъчно червено месо, бобови растения, ядки, семена и сушени плодове.

10. Пийте вода

Ако мускулите ви не са добре хидратирани, те стават уязвими и не могат да се възстановят.

Ако добавим към това и прекомерното физическо натоварване или твърде заседналия начин на живот, не е учудващо защо изпитвате болка в мускулите.

За да избегнете това, се опитайте да се вслушате в така популярния съвет да пиете “поне 8 чаши вода на ден”. Това количество трябва да е по-голямо, ако времето е горещо или ако извършвате твърде натоварващи физически дейности.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.