Как да се радвате на здрав гръбначен стълб

Гръбначният ви стълб е най-важната поддържаща организма ви част заедно със ставите. Спазвайте тези съвети, за да се радвате на здрав гръбначен стълб.
Как да се радвате на здрав гръбначен стълб

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Искате да се радвате на здрав гръбначен стълб, нали?

Без съмнение: гръбначният ви стълб е изключително важна част от тялото ви. Той ви държи изправени, помага ви да се движите. Затова е много важно да се грижите за него по правилния начин.

В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да се грижите за здравето на гръбначния си стълб.

Малко информация за гръбначния стълб

Здрав гръбначен стълб
Гръбначният ви стълб е най-важната поддържаща организма ви част заедно със ставите. Започва от основата на черепа и продължава до горната част на бедрата ви. Това означава, че се простира по целия ви гръб. Гръбначният ви стълб е разделен на 5 части:
  • Шийни прешлени: седем на брой (C1 до C7)
  • Гръдни прешлени: дванадесет на брой (T1 до T12)
  • Поясни прешлени: пет на брой (L1 до L5)
  • Кръстцови прешлени: пет на брой (S1до S5)
  • Опашни прешлени: четири или пет на брой

Всяка една част от гръбначния стълб изпълнява определени специфични задачи, но взети заедно те ни помагат да ходим изправени, да се движим и да имаме правилна стойка. И освен всичко казано гръбначният ви стълб е пътят, по който преминават нервите ви.

Как да се радвате на здрав гръбначен стълб

Ако искате да се радвате на здрав гръбначен стълб, който не ви боли и не ви създава проблеми, ето няколко практически съвета:

Правилната стойка.

За здрав гръбначен стълб дръжте гърба си изправен
Дръжте гърба си изправен постоянно. Докато работите, пътувате в метрото, стоите на дивана или сте в час. Така ще се погрижите за здравето на гръбнака си.

Сами коригирайте позата си. Стегнете и свийте стомаха си и го изравнете с коремните си мускули.Представете си, че задната част на главата ви е закачена към въже, което ви придърпва нагоре и гръбначният ви стълб трябва да бъде изправен, защото въжето го дърпа.

Има много техники за добра поза. Те могат да включват използването на повече възглавници, ергономични седалки, поставянето на специална облегалка на стола ви, носенето на колан …и още.

Без значение какво ще изберете, раменете ви винаги трябва да бъдат опънати назад. Освен това трябва да можете да ги отпускате встрани.

Когато стоите в неправилна стойка нервите на гърба ви могат да се “прищипят.” Това се случва, когато нервите попаднат между прешлените.Това води до появата не само на болка, но и създава проблеми с кръвоснабдяването и намалява енергията.

Поради тази причина вероятно ви липса енергия, чувствате се депресирани , уморени и в лошо настроение, което продължава с дни.

Опитвайте се да седите в изправено положение всеки път, когато работите на компютъра си или на бюрото. Можете да си напишете бележка, която да ви напомня за това.

Спортувайте.

Първо – важно е да отбележим, че не всички упражнения са полезни за гърба ви. Движенията ви трябва да поддържат мускулите на стомаха здрави, силни и тонизирани. Всички тези мускули са опората на гръбначния ви стълб.

Упражненията за коремните мускули, за кръста и с леко натоварване ще ви помогнат да тонизирате гръбначния си стълб, като същевременно го отпускат. Можете да практикувате йога, а най-подходящото упражнение, ако искате да се радвате на здрав гръбначен стълб е плуването.

Можете да правите стречинг за 10 минути няколко пъти дневно (и поне веднъж) на ден.

Ето добър начин за разтягане на гърба си: Първо хванете ръцете си и преплетете пръстите си. Опънете гръдния си кош напред. Гърбът ви трябва да наподобява буквата “C”. Опънете ръцете си колкото можете по-напред. Направете упражнението пет пъти.

Избягвайте натрупването на токсини.

Болки в кръста
Има пряка връзка между храната, която консумирате и начина, по който се чувства гърба ви. Това няма нищо общо със стойката ви и правенето на упражнения.

Важно е да се храните здравословно и да не консумирате вредни храни. Става въпрос за мазни, сладки, пържени и храни тип „фаст фууд“.

Всички тези храни водят до натрупването на токсини около гръбначния ви стълб. Токсините могат да доведат до усложнения и различни видове дискомфорт.

Уверете се, че храната която консумирате е здравословна. Залагайте на пресни сокове, сушени плодове и ядки като бадемите, риби като сьомгата, сурови плодове и пийте поне 8 чаши вода дневно. По този начин ще изхвърлите токсините, натрупани в организма ви.

Свалете излишните килограми.

По-голямата част от пълните хора има проблеми и болки с гърба. Причината за това се крие в по-голямото ви тегло, което изисква повече усилия от гърба ви, за да може да поддържа тялото ви в изправено положение. А това води до напрежение и болка в гръбначния стълб.

Ако сте с наднормено тегло, минете на диета, за да смъкнете излишните килограми.

Правете си локални масажи.

Когато страдате от болка в определена част от гърба си, посетете масажист, който може да ви помогне да се справите с нея. Не трябва да чакате, докато болката стане непоносима.

Някои хора ходят веднъж седмично на масаж като предпазна мярка. Целта на масажите е да тонизира мускулите на гърба ви. Освен това те облекчават напрежението в гърба, когато е по-леко.

Масажите тип шиацу, биоенергийните и успокояващи масажи са трите най-препоръчвани вида. Те тонизират мускулите около прешлените, премахват натрупаните токсини и напрежението около гръбначния стълб.

Не носете тежки предмети.

Ако работата ви изисква носене на тежки предмети, винаги носете специален колан. Ако трябва да вдигате тежки предмети у дома внимавайте как действате.

Най-добрата техника е да свиете коленете си, да клекнете близко до земята, да вземете предмета, който трябва да повдигнете в ръце все едно го прегръщате.

Опънете коленете си малко по малко и се изправете.

Приемайте натурални добавки, за да се радвате на здрав гръбначен стълб.

Приемайте натурални добавки, за да се радвате на здрав гръбначен стълб.
Има редица хранителни добавки, които могат да ви помогнат, за да поддържате гърба си здрав. Сред най-полезните са магнезий, калций, спирулина, бирена мая, ленено семе и растителни масла.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González Montesinos, J. L., Rodríguez Gimeno, J. M., Puente Fra, E., & García, D. (2000). Tratamiento de la columna vertebral en la educación secundaria obligatoria: parte I-prevención y ejercicios poco recomendables.
  • Grotkasten, S., & Kienzerle, H. (2001). Gimnasia para la columna vertebral. Editorial Paidotribo.
  • Latarjet, M., & Liard, A. R. (2004). Anatomía humana (Vol. 2). Ed. Médica Panamericana.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.