Симптоми и диагностициране на херпес зостер

Херпес зостер е заболяване засягащо хората над 50 години или тези с отслабнала имунна система.
Симптоми и диагностициране на херпес зостер

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Знаете ли кои са основните симптоми и начини за диагностициране на херпес зостер?

Херпес зостер е инфекция причинена от вируса VZV (Varicella-Zoster). Това заболяване обикновено засяга нервите под кожата. Типичните симптоми на херпес зостер включват възпаление и обриви с мехури. Тези обриви се появяват по протежение на засегнатите нерви.

Засегнатото място от кожата е възпалено и покрито с мехури, следващи пътя на нерва.  Мехурите са болезнени и създават усещане за парене. В някои места по света наричат болестта “огъня на Свети Антоний“.

В повечето случаи болестта засяга възрастните хора. Но често се среща и сред тийнейджърите, въпреки че при тях заболяването протича по-леко. Докато при възрастните болестта води до по-сериозни усложнения.

Причини за появата на херпес зостер

Вирусът причинител на херпес зостер е същият, който води до появата на варицела. Този вирус дори след прекарване на болестта продължава да съществува в човешкия организъм. При определени обстоятелства вирусът се реактивира и засяга нервите. Ето повече информация за заболяването от дерматолога-венеролог д-р Каляшева.

Не всеки един заболял от варицела развива херпес зостер. Обикновено вирусът поваля хората с отслабнала имунна система, поради друго заболяване или приема на лекарства. Става въпрос за кортикостероидите, лекарствата против ревматизъм и други.

Херпес зостер не е заразен. Но човек болен от това заболяване може да зарази друг с варицела, ако той не е прекарал този вид шарка. Вирусът може да бъде предаден единствено при директен контакт с мехурите на болния.

Възрастните хора над 50 годишна възраст са по-предразположени към това заболяване. Хората болни от СПИН са със слаба имунна система и също по-лесно се разболяват от вируса. Децата болни от варицела (особено преди навършване на първата им година) също могат да се разболеят от херпес зостер.

Симптоми на херпес зостер

Болката е един от най-ясно изразените симптоми на херпес зостер и може да се появи преди мехурите по кожата. Причината за това е фактът, че вирусът първо засяга нервите в дермата. В повечето случаи мехурите се появяват между 1 – 14 дена след появата на болката, като тя може да бъде умерена или по-силна.

Първите симптоми на херпес зостер са:

  1. Сърбеж
  2. Мравучкане
  3. Изтръпване
  4. Болка

След това в началния етап на заболяването се появят и следните признаци:

  • Температура
  • Главоболие и обща отпадналост
  • Храносмилателни смущения

Без съмнение основният симптом на херпес зостер е появата на мехури по кожата. В началото обривите са малки, но с течение на времето се увеличават и се припокриват с другите мехури. Обикновено мехурите избиват за около 3-5 дена.  По-късно се образуват струпеи, характерни за последния стадий на заболяването.

В случаите, когато мехурите се появят по главата вирусът може да засегне зрението или слуха на болния. Ако засегне долночелюбния нерв могат да се появят обриви в устната кухина, по езика или гърлото. В редки случаи човек може да загуби вкуса си.

Диагностициране на херпес зостер и усложнения

Диагнозата херпес зостер се поставя след преглед от лекар, вземайки в предвид оплакванията на болния и историята на заболяването. 

Ако лекарят има съмнение дали правилната диагноза е херпес зостер се назначават лабораторни изследвания като се взема проба от обривите. Кръвните изследвания са друг начин за диагностициране на херпес зостер.

Понякога се налага извършването на лумбална пункция като начин за диагностициране на херпес зостер, но само в случаите когато има проблеми с нервната система. В някои по-атипични случаи се налага извършването на теста на Цанк, при който се взема материал от течността на самите мехури.

Едно от най-често срещаните, сериозни усложнения на това заболяване е “посттерапевтичната невралгия”. Появява се при 50% от болните и представлява болка, описвана като пареща, нетърпима, като от електрически ток. В най-тежките случаи болката може напълно да порази болния. Най-лошото и неприятното е, че тази болка може да продължи със седмици, месеци, години, дори до края на живота на болния.

Друго често срещано усложнение е засягането на зрението на болния, когато херпес зостер се появи в близост до очите. В много случаи става въпрос за сериозни увреждания.  Могат да се появят и допълнителни инфекции по кожата, като целулит и импетиго. В някои случаи този вирус води до развитие на менингит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.