Симптомите на дискова херния (дископатия)

Дископатия се появява най-вече с напредването на възрастта. Когато остарявате, гръбнакът става по-малко гъвкав и малко по-твърд, а ставните връзки, които заобикалят дисковете могат да се разкъсат
Симптомите на дискова херния (дископатия)
Alejandro Duarte

Написано и проверено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Много хора страдат от дискова херния. Това е болезнен и сериозен проблем, и знаейки, нейните симптоми,това ще ви помогне.

Както знаете, гръбнака е пъзел от сложни анатомични парчета: кости, мускули, сухожилия и т.н, и във всеки един момент, може да ви създаде  проблеми. Ето защо.

Как да разбера, ако имам дископатия?

1.Какво е това?

изместването на тъканта между костите в гръбначния стълб е причината за появата на дискова херния

Какви са тези дискове в гръбнака, които причиняват толкова много болка и дискомфорт? Е, за да го разберете, ще трябва да помислите за съществуващата тъкан между костите в гръбначния стълб, която има мека текстура и твърда външна обвивка. Тя действа като амортисьори и се адаптира към всякакви движения, които правите. Това са дисковете и те причиняват херния.

Понякога се разкъсват, което причинява освобождаването на бялата тъкан. Тази тъкан може да окаже натиск върху нервите и да причини болка, както и загуба на абсорбиращите способности.

2.Защо получавам изместване на дисковете?

при дискова херния се получава изместване на дисковете, което предизвиква болка

Дископатия се появява най-вече с напредването на възрастта. Когато остарявате, гръбнакът става по-малко гъвкав и малко по-твърд, а ставните връзки, които заобикалят дисковете могат да се разкъсат.

Тези дискове също стават по-стегнати, защото губят хидратацията си . Ако имате болка и не знаете кой е нейният източник, това може тя да се дължи на дископатия.

3.Симптомите на дископатия

болката в гърба е сред първите симптоми на дискова херния

На първо място, трябва да знаете, че в зависимост от тялото ви, и това къде ви боли,  ще ви покаже къде се намира вашата дискова херния. Това е много важно.

Ако имате болка или изтръпване на краката, или те се отпускат много, или са много тежки,тогава  е възможно, да имате дискова херния в лумбалната област. Ако имате дискомфорт в средата на гърба си, това може да бъде херния на гръбначния диск. И ако забележите, напрежение и болки в шията си или дори в ръцете, е възможно да имате херния на шийния прешлен.

  • Симптоми за дискова херния на шийните прешлени 

    Болка и скованост във врата, неспособност да го движите наляво-надясно, крампи, които слизат до раменете и ръцете. Можете също така да получите гадене или припадък.Може дори да имате затруднения при вдигане на тежести: изведнъж започвате да чувствате слабост и да изпускате различни предмети. Това може да бъде много досадно.

  • Симптоми при лумбална дискова херния

    В този случай, болката ще бъдат разположена в долната част на гърба си. Вие ще чувствате странно парене или силна топлина, която ви кара да държите гърба си много прав. Мускулната скованост, която е придружена със спазми и дори може да достигне краката ви. Това е, както е известно като излъчваща или дори седалищна болка. Има много хора, които казват, че те понякога чувстват болка, изтръпване или слабост в краката си и дори несдържаност. Това би било много краен случай, но може да се случи. Ако стане и при вас, трябва веднага да ви  види лекар.

  • Лекарите също говорят за излъчваща болка

    Какво означава това? Е, това е, когато имате болки в определена част на тялото си, но хернията е на друго място. Един пример – имате херния в гърба си, но  усещате болка в краката си. Това е проблем, който е концентриран на гръбначния стълб и  прешлен. Тогава има болка в седалищния мускул, парене, която се простира от вашия гръб до вътрешната част на крака ви. Ако това ви се случи, трябва да знаете, че може да се наложи радикулопатия. Но,вашият лекар трябва винаги да бъде този, който да ви диагностицира.

4.Кога трябва да отидете на лекар?

ако имате симптоми на дискова херния, обърнете се към вашия лекар

Болката от всеки един тип дискова херния ще ви попречат да водите нормален живот. Няма да бъдете в състояние да ходите нормално, да работите, или дори вдигате тежести. Ще имате проблеми със съня и дори ще ви бъде трудно да да седите на стол.

Ако тези симптоми не изчезват в продължение на две седмици, трябва да отидете на лекар,за да ви направят съответните тестове за диагностициране.

Лекарите препоръчват незабавно да звъннете на спешна помощ, ако получите уринарна несдържаност или неконтролирани изхождания. В този случай, хернията прави нормалните функции на тялото трудни, което означава, че положението е сериозно и спешно трябва да бъде назначено лечение.

Изместванията обикновено се нуждаят от операция. Но не се притеснявайте, те могат да бъдат излекувани успешно и това ще ви позволи да се върнете към нормалния си начин на живот.

Както вече разбрахте, обърнете внимание на знаците, които тялото ви дава. Не се колебайте да попитате вашия лекар за всеки симптом, който забележите. Здравето ви го заслужава!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.