Психологични съвети против паниката от епидемията на коронавируса

Фалшивите новини, паниката и недоверието са най-големите ни врагове в текущата ситуация с коронавирусната епидемия. Трябва “да се ваксинираме” с подходящите психологични съвети, за да посрещнем и да се справим разумно с проблема.
Психологични съвети против паниката от епидемията на коронавируса

Последна актуализация: 27 март, 2020

В условията на епидемията на коронавируса, наблюдаваме още един смъртоносен вирус, който се разпространява по света по-бързо от COVID-19. Този вирус е нашият страх. Трябва само да погледнете в социалните мрежи, за да видите как новините се разпространяват за секунди, изпълвайки ни със страх и паника. За справяне с този световен проблем, няма по-добра ваксина от подходящите психологически съвети касаещи коронавируса.

Асоциации като Американска психологическа асоциация (АПА) ни предупреждават, че безпокойството и страха от коронавируса са “инфекция”, която е не по-малко опасна от самия вирус.

Продажбата на маски и дезинфектанти скочи лавинообразно, страхуваме се някой да не кихне близо до нас, започваме да променяме ежедневните си навици. Много хора се замислят дали да пътуват със самолет например.

Отиваме ли в крайностите? Може би. Погрешно ли е да се страхуваме в разгара на тази ситуация? Не, не е..

Логично и разбираемо е да чувстваме страх и безпокойство при срещата с толкова опасен вирус. Но страхът трябва да действа като предупредителна система, а не като аларма. Той трябва да ни помага да реагираме разумно и логично, а не панически и ирационално. Само така ще дадем най-доброто от себе си  и ще можем да се справим с какъвто и да е проблем, който може да се появи.

За да постигнем това и за да реагираме правилно на обстоятелствата, с които сме заобиколени, трябва да се вслушаме в полезните съвети на психолозите касаещи коронавируса.

Запазете спокойствие, за да се справите адекватно с епидемияга на коронавируса

Три психологически съвета против паниката от епидемията на коронавируса

Някои сравняват вируса COVID-19 като последното изчадие излязло от кутията на Пандора. Въпреки това в тази митична кутия създадена от Хефест по заповед на Зевс има и още нещо: надежда.

Не трябва да забравяме, че здравните системи са добре подготвени и вече са се справяли с множество болести и епидемии в продължение на десетилетия като ТОРС и близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Експертите като Барух Фишхофф, член на Американската психологическа асоциация (АПА), специалист по възприемане на риска и изучаване на поведението, подчертава, че такива ситуации изискват да покажем най-доброто от нас.

Ето и неговите думи: “В кризисни ситуации хората трябва да бъдат единни, да се подкрепят и да действат смело. Ако се паникьосаме, ние се лишаваме от възможността да реагираме адекватно”.

Затова нека да се спрем на няколко полезни съвета за избягване на паниката от епидемията на коронавируса.

  1. Свръхинформирането води до излишно безпокойство: нека регулираме потока на информация, достигащ до нас

Има картини изпълващи ни със страх, но не става въпрос за познатото ни чувство. Става въпрос за онзи примитивен страх, предизвикано от думи като “пандемия”, “инфекция” и “вирус”. Гледката на лекари облечени в защитни костюми и хора носещи маски, веднага предизвиква тревога в нас.

Ако добавите към всичко това и потока от информация, който постоянно се излива върху нас, става почти невъзможно този страх да не доведе до нерационално поведение в определен етап. Сами знаем на какво количество информация сме подложени ежедневно, ежесекундно. Знаете, че първото нещо, което ще чуете, когато пуснете телевизора или радиото най-вероятно ще бъде “коронавирус”.

  • Съвет. Контролирайте количеството информация по темата, което достига до вас. Трябва да живеем възможно най-нормалния начин, уверявайки се, че новините за коронавируса не ви атакуват постоянно през деня. Потърсете информация от официални, проверени източници и не се доверявайте на фалшивите новини. Когато се чувствате разтревожени, най-добре отделете малко време за дейности, които са ви интересни или такива, които ще ви помогнат да се отпуснете.
    Фалшивите новини са най-опасният вирус.
  1. Дезинформацията е най-опасният вирус: “ваксинирайте се” срещу фалшивите новини

Друг полезен психологичен съвет за избягване на паниката от епидемията на коронавируса засяга фалшивите новини. Няма друг по-опасен вирус от дезинформацията. Този вид новини почти веднага всяват паника. Само с едно натискане, хората ги споделят за секунди и така те се разпространяват като вирус.

През последните дни може да сте се натъкнали на информация, че солената вода предпазва от разпространението на COVID-19. Може би сте виждали обработени снимки на групи от мъртви хора по улиците на Ухан. Дори плъзна слуха, че Бил Гейтс държи „патента“ за този нов коронавирус.

Не липсват и новини и конспиративни теории увеличаващи многократно броя на смъртните случаи или такива, според които вирусът е бил пуснат от САЩ или Русия, за да дестабилизира икономиката. Списъкът е безкраен …

  • Съвет. Запомнете, че около 40% от новините, които чувате са фалшиви. Достоверната информация е истинската ваксина, затова трябва да бъдете внимателни и проактивни към всичко, което четете. Потърсете последните новини от държавните институции или Световната здравна организация.
  1. Запазването на спокойствие е най-големият ви коз: бъдете бдителни, но не и обхванати от паника

Когато се сблъскаме с  “вируса на паниката”, най-добрият антидот е да запазим спокойствие. Когато се изправим пред страха и безпокойството, най-добре е да бъдем бдителни, но не и обгърнати от паника. Какво означава това? Това означава, че хората реагират много по-добре, когато са психически спокойни. Като това не означава, че трябва да бъдете безразлични към новините.

Опитайте се да се информирате за случващото се, без да изпитвате неоправдан страх, който може да ви подтикне към поведение, което би ви навредило повече отколкото да ви помогне.

  • Съвет. Един от най-важните психологически съвети за избягване на паниката от епидемията на коронавируса е да продължим да живеем доколкото ни позволяват обстоятелствата по стария си начин. Ежедневните ни навици и режим са най-добрите ни приятели. Същевременно не трябва да се изолираме и от случващото се около нас, но не бива и да прекаляваме с информацията. Трябва да сме запознати и с последните съвети на експертите.
Опитайте се да живеете по обичайния си начин дори в епидемията на коронавируса.
В заключение бихме искали да кажем, че ситуацията с вируса Covid-19 изисква да сме запознати с развитието на кризата. Изложени сме на нов вирус, а здравните организации се нуждаят от време, за да анализират ситуацията и да преценят какви действия да бъдат предприети.

Какво трябва да правите? Просто продължете да живеете по обичайния си начин, доколкото ви позволяват обстоятелствата и спазвайте указанията на здравните експерти и официалните органи.

Запомнете думите на д-р Барух Фишхофф: можем да се справим с всяка една криза като действаме без паника, заедно и координирано. Нека спазваме този ценен съвет!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.