Лекарство за COVID-19 се разработва в момента

Голям брой фармецевтични компании в момента работят по създаването на лекарство (най-вероятно) за COVID-19, с цел предпазване от това заболяване. От Китай са обявили, че първите спешни ваксини ще бъдат налични през април 2020 година.
Лекарство за COVID-19 се разработва в момента

Последна актуализация: 25 март, 2020

Четири от най-големите фармацевтични организации са докладвали, че вече тестват 30 антивирусни лекарства за предотвратяване и лечение на коронавирус. По подобен начин, те показват, че анализират лекарството за неговата ефективност. Те също могат да намерят начин за разработване на лекарство за COVID -19.

Представители на международната федерация на фармацевтичната индустрия (IFPMA), европейската федерация на фармацевтичната индустрия (EFPIA), Американската органи з ация по фармацевтичен анализ и разработване на лекарства (PhRMA )  и асоциацията на корейската фармацевтична индустрия (KRPIA) направиха това обявление.

Те добавили, че фармацевтичната индустрия работи да постигне голямо обединяване на усилия, което може да сплоти самата индустрия. Но също така те държат на присъствието на здравните организации, учени и изследователи. Това е така, защото искат да го постигнат чрез съвместни проучвания и програми за развитие.

Лекарство за COVID-19 се разработва в момента

Първоначално, учените започнали да изследват доказани антивирусни лекарства, които са ефективни срещу заболявания като HIV и Ебола. Към момента, няколко клинични изследвания са вече на път, съчетани с преглед на наличната литература за тези лекарства.

Вторият етап от изследването цели да анализира действието на инхибиторите ACE върху коронавируса. Подобни инхибитори са показали добри резултати, когато става въпрос за заболяването коронавирус.

В момента, американската лаборатория AbbVie провежда изследвания с комбинация от две антивирусни лекарства: лопнавир и ритонавир. Компаниите Roche , Merck и Bayer проучват интерферона. GlaxoSmithKline (GSK ) изучава потенциала на занамивир и Gilead изследват ремдесивир.

Лекарство за COVID-19: снимка на различни таблетки лекарства

Фармацевтичната индустрия оценява антивирусни лекарства, които могат да лекуват коронавируса.

Лекарствo за COVID-19 – фармацевтични продукти

В добавка, японската фармацевтична компания Takeda също пробва нови лекарства. Едното от тях е лекарство, извлечено от кръвна плазма, което според специалисти, може да излекува хора, които са с голям риск от заразяване с коронавирус.

Pfizer, от своя страна, обявили, че това ще ускори предварителната оценка на някои антивирусни съединения, които вече са били разработени преди избухването на епидемията. Лабораторията са уверили, че те вече са били оценени като инхибитори за репликацията на останалите коронавируси, различни от COVID-19.  Това доказва, че окончателната констатация може да е близо.

Накрая, фармацевтичната компания Regeneron Pharmaceuticals обявили, че работят заедно с департамента в САЩ за здравни и хуманитарни услуги (HHS), за да намерят едно или повече лекарства и лечения, които ще ни позволят да се преборим подобаващо с настоящата епидемия.

Лекарство за COVID-19- ваксини

В добавка към лекарствата, учените работят също и върху ваксина за коронавируса. Също така, компанията Janssen , известна в някои места като Sanofi Pasteur, и която е част от фармацевтичните разделения Johnson & Johnson, се е посветила на разработването на евентуална ваксина. Нещо подобно се случва в GlaxoSmithKline .

Тези и останалите фармацевтични компании работят едновременно върху няколко вида ваксини. Някои от тях биха имали временен ефект, докато другите целят да постигнат по-дълготраен ефект.

Някои американски вестници отбелязват, че американските здравни институти (NIH) са на преден план с тази цел. Всъщност, те споменаха успешните резултати върху изследванията при мишките. Освен това, те обявиха, че скоро започват изследванията върху млади и здрави доброволци.

Същевременно, информацията от Китай уверява, че първите ваксини за спешни случаи на коронавирус ще станат налични за продажба през месец април в тази страна.

Шишенце с лекарство и игла за спринцовка на него

Разработването на ваксина за COVID-19 е сред приоритетите на девет фармацевтични компании и националния здравен институт.

Притесненията на д-р Питър Дасзак

Д-р Питър Дасзак, епидемиолог и член на научната организация EcoHealth Alliance, твърди, че светът реагира погрешно относно появата на епидемии. Според неговото мнение, намирането на ваксина за коронавирус няма да попречи на новите епидемии да се появят много скоро.

Той посочи случая на тежък респираторен синдром (SARS) като пример. Разработването на ваксина срещу това заболяване просто има предвид една от многото възможности за заразяване. Освен това, той също спомена и за HIV . Той каза, че много години след неговата поява, лекарите все още го лекуват с помощта на лекарства. Също така, все още няма никаква ваксина за него.

Дасзак подчерта, че подходящата реакция е да променим начина, по който хората се отнасят към света. В частност, трябва да контролираме нашия контакт с дивата природа. Това е така, защото повечето от тези вируси произлизат от животни, с които хората се сблъскват по време на разчистване на гората, строене на пътища и бракониерство.

Неща, които да имате предвид

Специфичното лечение за COVID-19 все още се разработва. Докато има много усилия от фармацевтичната индустрия, която се спира върху антивирусно лекарство или ваксина, ние все още сме на експерименталните етапи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lissardy, G., & BBC. (2020, 9 marzo). “Estamos encarando epidemias como el covid-19 de forma equivocada”: entrevista con el ecólogo de enfermedades Peter Daszak. Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.bbc.com/mundo/noticias-internacional-51796442
  • Ahmed, Syed Faraz, Ahmed A. Quadeer, and Matthew R. McKay. “Preliminary identification of potential vaccine targets for the COVID-19 coronavirus (SARS-CoV-2) based on SARS-CoV immunological studies.” Viruses 12.3 (2020): 254.
  • Dhama, Kuldeep, et al. “Coronavirus Disease 2019–COVID-19.” (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.