Как да се преборим със синузита за 5 дни

Посещението при лекар е важно, защото случаите на хроничен синузит може да продължат до три месеца.
Как да се преборим със синузита за 5 дни

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Проблемите със синузита се изразяват във възпаление на параназалните синуси и са резултат от инфекция, причинена от вирус, бактерии или гъбички. Параназалните синуси са кухи пространства, през които преминава въздуха и са разположени зад носните кости, бузите, челото и очите.

Синузитът рядко се наблюдава при здрави синуси. Когато синусите се запушат или се натрупа прекалено много слуз, бактериите и други видове микроорганизми намират подходяща среда, за да се размножават, причинявайки болка и възпаление.

Какво причинява синузита?

Както споменахме преди, проблемите от синузита са предизвикани от запушване на синусите, като това създава удобна среда за развитието на бактериите и вирусите.

Той може да бъде също така да възникне, когато малките косми в синусите не могат правилно да премахват слузта, което води до редица болестни състояния.

Преборете се със синузита с помощта на ябълков оцет

Отворите на синусите може да се запушат от прекаленото производство на слуз, подобно на това, което се случва, когато човек страда от настинка или алергия.

Изкривена носна преграда, костни шпори или полипи също могат да причинят запушване на синусите.

Фактори, които повишават риска от развитие на синузит:

 • Алергии или сенна хрема.
 • Болести, които пречат на правилното функциониране на ресничките в носа.
 • Резки промени в надморската височина, при пътуване със самолет или гмуркане, например.
 • Кистична фиброза.
 • Отслабена имунна система в резултат на HIV усложнения или химиотерапия.
 • Лицеви аномалии на костите.
 • Диабет.

Кои са симптомите на синузита ?

Когато синузитът е остър, симптомите може да продължат в продължение на 4 седмици или по-малко и най-напред се проявяват като настинка, която не преминава или се влошава след 5 до 7 дни. Посещението при лекар е важно, защото случаите на хроничен синузит може да продължат до три месеца. Някои от симптомите включват:

 • Лош дъх и загуба на обоняние.
 • Обща отпадналост и умора.
 • Кашлица, която се влошава през нощта.
 • Температура.
 • Главоболие.
 • Възпалено гърло и постназална секреция.
 • Запушване на носа и хрема.
 • Чувствителност на лицето.

Природни методи за борба с инфекция на синусите за 5 дни

Ябълков оцет бори проблемите със синузита

Един от най-разпространените и повтарящи се симптоми на синузит е силно главоболие и напрежение над носа и веждите. Има много болкоуспокоителни за облекчаване на дискомфорта, но те не винаги са ефективни. Затова, ние бихме искали да споделим с вас това напълно естествено лечение, което използва една съставка със свойства за облекчаване на симптомите на синузит, особено главоболието.

Как да приготвим това напълно естествено лекарство?

За да приготвите това напълно естествено лечение, ви е необходим хрян и известно количество ябълков оцет. Поставете хряна в буркан и го залейте с оцета до горе. Оставете течността да престои за 10 дни при стайна температура, като разклащате буркана от време на време.

След като десетте дни минат, отворете буркана и дълбоко вдишвайте миризмата на хряна в продължение на 5 минути. През нощта, намокрете кърпа в разтвора и я поставете на челото си, за да облекчите болезненото главоболие. Лечението трябва да се извършва в продължение на 5 дни и то значително ще намали симптомите на синузит.

Друг бърз и лесен начин е да се вари настърган хрян с вода. Когато водата е кипнала, изсипете я в съд, покрийте главата си с кърпа и вдишайте парите в продължение на няколко минути. Този метод ще ви осигури незабавно облекчение.

Какво трябва да избягваме, ако страдаме от синузит?

Ако страдате от синузит, трябва да избягвате да пътувате със самолет и също така екстремните температури. Избягвайте резки промени в температурата и се откажете от лошите навици като тютюнопушенето. В допълнение, трябва да се ваксинирате срещу грип всяка година, да измивате ръцете си по-често и да избягвате антибиотици без предписана за вас рецепта от лекар.

Надяваме се, че сте се харесали тази статия за това как да се преборите с инфекция на синусите само за пет дни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rosenfeld, RM; Piccirillo, JF; Chandrasekhar, SS; Brook, I; Ashok Kumar, K; Kramper, M; Orlandi, RR; Palmer, JN; Patel, ZM; Peters, A; Walsh, SA; Corrigan, MD (April 2015). “Clinical practice guideline (update): adult sinusitis executive summary”. Otolaryngology–Head and Neck Surgery152 (4): 598–609
 • Leung RS, Katial R (March 2008). “The diagnosis and management of acute and chronic sinusitis”. Primary Care35 (1): 11–24, v–vi
 • Anon JB (April 2010). “Upper respiratory infections”. Am. J. Med123 (4 Suppl): S16–25
 • Goos KH, et al. (2006). Efficacy and safety profile of a herbal drug containing nasturtium herb and horseradish root in acute sinusitis, acute bronchitis and acute urinary tract infection in comparison with other treatments in the daily practice/results of a prospective cohort study.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.