Проста рецепта: чесново мляко за успокояване на ишиаса

При непоносимост към лактозата може да приготвите чесновото мляко с растителни алтернативи.
Проста рецепта: чесново мляко за успокояване на ишиаса

Последна актуализация: 22 януари, 2019

Възпалението на ишиаса е състояние, при което седалищният нерв е раздразнен и причинява болка на пострадалия.

Болката може да се появи в долната част на гърба и надолу към краката, а понякога достига и до стъпалата.

Това състояние е една от основните причини за отсъстване от работа, особено при мъжете. Жените също редовно биват засегнати от ишиас.

Ишиасът може да повлияе на способността на хората да изпълняват ежедневните си задължения. Това зависи от тяхната интензивност и продължителност. Имайте предвид, че болката може да не изчезне с дни.

Болката се появява, когато седалищният нерв е притиснат или възпален. Това обикновено се дължи на травма, като гръбначна херния или гръбначна стеноза, както и други.

Повечето случаи са придружени от неприятни усещания, които включват изтръпване, скованост и слабост в мускулите на краката.

За щастие, има натурални средства, които могат да помогнат за успокояването на ишиаса и които обикновено имат аналгетични и противовъзпалителни свойства. Тези свойства ускоряват възстановяването, като същевременно намаляват симптомите.

Такава е една стара рецепта, наречена чесново мляко. И днес тя често се използва за успокояване на ишиас .

В тази статия ще обсъдим полезните й свойства. Ще предоставим и лесна рецепта за приготвянето й у дома.

Трябва да я изпробвате!

Ползите от употребата на чесново мляко за облекчаване на ишиаса

Чесново мляко за облекчаване на ишиаса

Чесновото мляко е натурална напитка, която е популярна в традиционната медицина заради превантивни си и лечебни свойства.

В много култури то се използва за борба с чревните паразити. Използва се също и срещу вирусни и бактериални инфекции.

В последните години обаче е установено, че чесновото мляко има и други интересни свойства . Тази напитка облекчава неврологичните болки, защото действа като противовъзпалително средство и антиоксидант.

Това се дължи на многото съединения, които се съдържат в нея. Чесновото мляко е богато на серни съединения и основни хранителни вещества, като:

 • Витамини (A, B1, и C)
 • Минерали (желязо, силиций, сяра, и йод)
 • Полизахариди
 • Протеини
 • Флавоноиди
 • Ензими

То е и естествен антибиотик, тъй като е натурално средство за борба с микроорганизмите .

Тази полза играе жизнено важна роля за облекчаването на болката, защото дисбалансът на бактерии, които помагат на организма, се асоциира с възпаление.

Как да приготвите тази ефикасна противовъзпалителна рецепта?

Рецепта за облекчаване на ишиаса
Болка при ишиаса

Чесновото мляко се приготвя, като варите скилидки чесън в мляко. Може да подсладите така получената напитка с мед. Но това не премахва вкуса на чесън.

Не трябва да слагате цели скилидки в млякото. Това пречи на отделянето на някои екстракти в него.

По тази причина трябва да смелите или накълцате скилидките, преди да ги добавите.

Повечето хора използват краве мляко. Има вариант и за вегетарианците и хората с непоносимост към лактоза. Може да използвате оризово, бадемово или соево мляко в тази рецепта.

Съставки

 • 5 скилидки чесън
 • 1 чаша (250 мл) мляко
 • 2 супени лъжици (50 г)  мед (по желание)

Приготовление

 • Обелете чесъна и смелете скилидките. Това може да се направи с хаванче или нещо подобно. Ако предпочитате, може да ги нарежете на тънки резенчета.
 • След това сложете чесъна в избраното от вас мляко. Сложете млякото на слаб огън за 15 минути.
 • Ако предпочитате да не варите млякото, има и друг вариант. Смелете или нарежете чесъна и го оставете да престои в млякото два часа. Това дава възможност на чесъна да отдели веществата в млякото.

Как да го пиете

 • За да се получи силен ефект срещу ишиас, пийте една чаша (между 200 и 250 мл) чесново мляко на ден. Ако е прекалено много, за да го изпиете наведнъж, разделете го. Може да го разделите на две или три порции на ден.
 • Пийте докато болката изчезне напълно

За бързо и ефективно възстановяване помнете, че има други неща, които трябва да направите. Трябва да промените някои от ежедневните си навици, както и да избягвате физическото претоварване.

Почивката е важна за облекчаване симптомите на ишиас. От друга страна, е важно да извършвате по-леки дейности. Това предотвратява повторната поява на ишиаса.

Трябва да обърнете внимание и на стойката си. Уверете се, че стойката ви е правилна през цялото време.

Независимо от промените в начина на живот, тази напитка може да направи много, за да облекчи болката.

Ако вземете всички предпазни мерки и болката продължава, консултирайте се с лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.