Отвари и съвети за лечение на ишиас

Нанесете с лек масаж компрес от зелена глина върху засегнатата област, за да намалите възпалението и облекчите болката
Отвари и съвети за лечение на ишиас
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Прегледано и одобрено от лекар Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Кои отвари да използваме за лечение на ишиас?

Когато седалищният нерв се възпали, възниква болка в задните части, която продължава надолу по задната част на бедрото и много пъти може да се простира по протежение на целия крак до глезена.

За лечение на ишиас можете да използвате някои антиревматични и аналгетични билки – като отвари или чайове или приложени като компрес или лапа.

Симптоми за възпаление на ишиас

 • Появява се остра болка, която започва от бедрата и преминава надолу по задната част на краката, често достигайки близо до глезена.
 • Трудно е да се направят дори някои прости движения – като обръщане в леглото.
 • Когато трябва да прекарате много време на крак, болката нараства, докато стане непоносима.
 • Когато възпалението е много тежко, не можете да намерите облекчение или подобрение в нито едно положение.
 • Човек, който изпитва този вид възпаление, се чувства изключително недееспособен поради болката и дискомфорта.

Отвари, които помагат в борбата с ишиас

Отвари за лечение на ишиас

Отвара от куркума

Това е силно препоръчителна билка за лечение на ишиас, защото притежава огромни противовъзпалителни свойства. Трябва да се приготви чай с няколко клончета в ½ л. вода и да се пие от 3 до 4 пъти на ден.

Комбинирана отвара

Съставки:

 • Равнец
 • Дива теменуга
 • Риган
 • Цвят от бъз
 • Глухарче

Как да я приготвим:

Трябва да използвате 10 гр. от всяко от тези изсушени растения. След това ги стрийте и смесете добре. Кипнете чаша вода и добавете 1 супена лъжица от тези билки. Покрийте ги и оставете да престоят 5 минути, след това пийте течността. Консумирайте по 2 чаши на ден.

Сок от моркови и магданоз

Сок от морков за лечение на ишиас

Това е сок, който е значително по-ефикасен при лечението на този проблем. Приготвя се чрез смесване на моркови с някои стръка магданоз в смути и след това се пие 1 чаша на ден. Няма значение по кое време на деня го пиете.

Препоръчително е също да приемате на гладно 1 скилидка чесън с чаша сок от ананас, без добавяне на подсладители.

Добавки за лечение на ишиас

Кверцетин

Това е биофлавоноид, който обикновено се съдържа в плодовете и зеленчуците, може да се намери в по-големи количества в лука и ябълките. Той е богат антиоксидант, който има способността да защитава клетките от вредните ефекти на свободните радикали.

Бромелаин

Това е ензим, който може да се открие най-вече в ананаса и намалява възпалението, причинено от ишиас.

Спирулина

Това е храна, която съдържа големи количества минерали и витамини, с възможност за подхранване на нервната система и прочистване на тялото чрез премахване на мазнините и токсините.

Компреси и лапи за борба с ишиаса

 • Нанесете компрес от зелена глина върху засегнатата област, за да намалите възпалението и облекчите болката. Той трябва да се прилага с лек масаж.
 • Пригответе лапа чрез добавяне на 1 супена лъжица зехтин към смлян корен от джинджифил. Нанесете като компрес с лек масаж. Може да повтаряте няколко пъти на ден.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ara, A., Los grandes remedios naturales. Vol. 130. Edaf, 2003.
 • Díez García, M.A., Beika Mentxaca, I., and Heerrero Erquíñigo, J.L. (2003). Lumbalgia y ciática. Farmacia Profesional 17, 66–74.
 • Gutiérrez Mendoza, I., López Almejo, L., Clifton Correa, J.F., and Navarro Becerra, E. (2014). Síndrome del piramidal (piriforme). Medigraphic 10, 85–92.
 • Pérez-Guisado, J. (2006). Lumbalgia y ejercicio físico. Revista In 6, 230–247.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.