Причини за изтръпване на крайниците

Острата възпалителна демиелинизираща полиневропатия (или синдромът на Гилен-Баре) е изключително рядко заболяване, при което нервите изпращат грешни сигнали към мускулите
Причини за изтръпване на крайниците

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето пъти неприятното изтръпване на крайниците е причинено от влошено кръвообращение, поради което те се отпускат и мускулите отслабват.

Изтръпването на ръцете и краката е неприятно, необичайно усещане. Може да ви разтревожи, ако не знаете каква е причината. Появява се в различни части на тялото, но най-често в дланите, ходилата, ръцете, и краката. В началото не му обръщате внимание, но ако започне да се случва често без никаква видима причина, може да бъде знак, че нещо друго не е наред с организма или е симптом на заболяване.
Изтръпването може да е причинено от лека инфекция или да бъде симптом на основното заболяване. Така че е важно да се консултирате с вашия лекар, ако често имате това усещане. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните заболявания, свързани с изтръпване на ръцете и краката.

Хипестезия

Изтръпването може да бъде симптом на хипестезия, която води до загуба на усещане в засегнатата зона. Ако имате и двете усещания едновременно, трябва да се обърне специално внимание, тъй като проблемът може да се окаже сериозен.

Проблеми с кръвообращението

Кръвни телца

кръвообращениетоМоже също да ви се случи, когато сте изморени или изтощени.

Болест на Бюргер

Това заболяване е свързано с употребата на тютюн. Първият симптом е болка, причинена от липса на кръвоснабдяване в дланите или ходилата. Ще изпитвате постоянно изтръпване и мравучкане в дланите, които постепенно ще обхванат пръстите на ръцете и краката. Това е много сериозно заболяване, защото ако не се лекува, може да доведе до развитие на гангрена.

Диабет

Диабетът може да доведе до изтръпване на крайниците.

Изтръпването е типичен симптом на диабет. Недостатъчното кръвоснабдяване на крайниците е способно да предизвика това досадно усещане,

Множествена склероза

Скованост и изтръпване на ръцете или краката е един от първите симптоми при хората, страдащи от множествена склероза. Това заболяване може да предизвика усещане за парене и повишена чувствителност при допир. Тези симптоми са причинени от недостатъчно кръвоснабдяване в определени части на тялото и проблеми в централната нервна система.

Искате ли да научите повече за това? 14 тревожни признака на множествената склероза

Остра възпалителна демиелинизираща полиневропатия

Острата възпалителна демиелинизираща полиневропатия (или синдромът на Гилен-Баре) е изключително рядко заболяване, при което нервите изпращат грешни сигнали към мускулите. Изтръпването е симптом на това заболяване и то обикновено се появява за първи път в стъпалата и краката, след което започва да обхваща дланите и ръцете.

Неконтролирани движения

Синдром на неспокойните крака

Много хора се оплакват от изтръпване в крайниците вечер и нощем. Това може да е свързано със синдром на неспокойните крака. Това е един от най-честите симптоми, но със сигурност не е единственият. Страдащият също може да изпитва болка, спазми и сърбеж в краката си, които обикновено се влошават през нощта, а това, на свой ред, води до безсъние. Синдромът може да бъде причинен от анемия, бъбречна недостатъчност или периферна невропатия, но точната причина не е известна.

Други причини за изтръпване на ръцете и краката

 • Ако сте били седнали или прави дълго време
 • Увреждане на нерв
 • Прищипване на гръбначни нерви поради дискова херния
 • Анормални нива на калций, калий или натрий
 • Липса на витамини, особено на витамин B12
 • Прекомерна консумация на алкохол и тютюневи изделия
 • Ухапвания от животни
 • Ухапвания от насекоми като кърлежи, акари, и паяци
 • Употреба на някои лекарства
Може да ви заинтересува ...
Най-добрите упражнения за тонизиране на краката
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Най-добрите упражнения за тонизиране на краката

Красивите и стегнати крака не са химера. Не се колебайте и научете от тази статия кои са най-добрите упражнения за тонизиране на краката. • Marks, P. W., Ph, D., & Zukerberg, L. R. (2004). Case 30-2004 : A 37-Year-Old Woman with Paresthesias of the Arms and Legs. The New England Journal of Medicine.
 • Hagmar, L., Törnqvist, M., Nordander, C., Rosén, I., Bruze, M., Kautiainen, A., … Axmon, A. (2001). Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers of internal dose. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.608
 • Z., V. (2010). The sensory symptoms of distal diabetic polyneuropathy. European Journal of Pain Supplements.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.