Причини за изтръпване на крайниците

Острата възпалителна демиелинизираща полиневропатия (или синдромът на Гилен-Баре) е изключително рядко заболяване, при което нервите изпращат грешни сигнали към мускулите
Причини за изтръпване на крайниците

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Повечето пъти неприятното изтръпване на крайниците е причинено от влошено кръвообращение, поради което те се отпускат и мускулите отслабват.

Изтръпването на ръцете и краката е неприятно, необичайно усещане. Може да ви разтревожи, ако не знаете каква е причината. Появява се в различни части на тялото, но най-често в дланите, ходилата, ръцете, и краката. В началото не му обръщате внимание, но ако започне да се случва често без никаква видима причина, може да бъде знак, че нещо друго не е наред с организма или е симптом на заболяване.
Изтръпването може да е причинено от лека инфекция или да бъде симптом на основното заболяване. Така че е важно да се консултирате с вашия лекар, ако често имате това усещане. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните заболявания, свързани с изтръпване на ръцете и краката.

Хипестезия

Изтръпването може да бъде симптом на хипестезия, която води до загуба на усещане в засегнатата зона. Ако имате и двете усещания едновременно, трябва да се обърне специално внимание, тъй като проблемът може да се окаже сериозен.

Проблеми с кръвообращението

Кръвни телца

Ако имате проблеми с кръвообращението, вероятно усещате изтръпване на крайниците от време на време. Може също да ви се случи, когато сте изморени или изтощени. Но ако изтръпването започне да обхваща повече области или стане постоянно, би могло да е симптом на някакъв по-сериозен проблем с кръвоносната система и тогава е наложително да се консултирате с вашия лекар.

Болест на Бюргер

Това заболяване е свързано с употребата на тютюн. Първият симптом е болка, причинена от липса на кръвоснабдяване в дланите или ходилата. Ще изпитвате постоянно изтръпване и мравучкане в дланите, които постепенно ще обхванат пръстите на ръцете и краката. Това е много сериозно заболяване, защото ако не се лекува, може да доведе до развитие на гангрена.

Диабет

Диабетът може да доведе до изтръпване на крайниците.

Диабетът е едно от най-честите заболявания в днешно време. Той се появява вследствие на повишени нива на кръвната захар. Изтръпването е типичен симптом на диабет. Недостатъчното кръвоснабдяване на крайниците е способно да предизвика това досадно усещане, което може да бъде и симптом на язви, които трябва да се лекуват бързо, за да се предотврати гангрена.

Множествена склероза

Скованост и изтръпване на ръцете или краката е един от първите симптоми при хората, страдащи от множествена склероза. Това заболяване може да предизвика усещане за парене и повишена чувствителност при допир. Тези симптоми са причинени от недостатъчно кръвоснабдяване в определени части на тялото и проблеми в централната нервна система.

Искате ли да научите повече за това? 14 тревожни признака на множествената склероза

Остра възпалителна демиелинизираща полиневропатия

Острата възпалителна демиелинизираща полиневропатия (или синдромът на Гилен-Баре) е изключително рядко заболяване, при което нервите изпращат грешни сигнали към мускулите. Изтръпването е симптом на това заболяване и то обикновено се появява за първи път в стъпалата и краката, след което започва да обхваща дланите и ръцете.

Неконтролирани движения

Синдром на неспокойните крака

Много хора се оплакват от изтръпване в крайниците вечер и нощем. Това може да е свързано със синдром на неспокойните крака. Това е един от най-честите симптоми, но със сигурност не е единственият. Страдащият също може да изпитва болка, спазми и сърбеж в краката си, които обикновено се влошават през нощта, а това, на свой ред, води до безсъние. Синдромът може да бъде причинен от анемия, бъбречна недостатъчност или периферна невропатия, но точната причина не е известна.

Други причини за изтръпване на ръцете и краката

 • Ако сте били седнали или прави дълго време
 • Увреждане на нерв
 • Прищипване на гръбначни нерви поради дискова херния
 • Анормални нива на калций, калий или натрий
 • Липса на витамини, особено на витамин B12
 • Прекомерна консумация на алкохол и тютюневи изделия
 • Ухапвания от животни
 • Ухапвания от насекоми като кърлежи, акари, и паяци
 • Употреба на някои лекарства

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Marks, P. W., Ph, D., & Zukerberg, L. R. (2004). Case 30-2004 : A 37-Year-Old Woman with Paresthesias of the Arms and Legs. The New England Journal of Medicine.
 • Hagmar, L., Törnqvist, M., Nordander, C., Rosén, I., Bruze, M., Kautiainen, A., … Axmon, A. (2001). Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers of internal dose. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.608
 • Z., V. (2010). The sensory symptoms of distal diabetic polyneuropathy. European Journal of Pain Supplements.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.