Признаци на нарушеното кръвообращение

Знаете ли, че косопада и чупливите нокти могат да се дължат на нарушеното кръвообращение, а не само на стрес или неправилно хранене? Научете повече от тази статия!
Признаци на нарушеното кръвообращение
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 08 декември, 2018

Нарушеното кръвообращение се среща много често, особено през лятото. Засяга голяма част от възрастните хора.

А знаете ли, че нарушеното кръвообращение може да окаже негативно въздействие върху здравето ви? Винаги обръщайте внимание на сигналите, които организмът ви изпраща, за да можете да реагирате своевременно.

Как да разберете дали страдате от нарушено кръвообращение?

Организмът ви функционира ежедневно, за да осъществи преноса на кръвта чрез вените и артериите. По този начин органите ви функционират правилно, хранителните вещества се пренасят  и хормоните регулират pH нивото ви.

Когато кръвообращението е нарушено в определени части на тялото, те не получават достатъчно количество кръв.

Някои навици като пушенето и уседналия начин на живот, както и състояния като бременността или наднорменото тегло повишават риска от появата на този проблем.

Основните признаци на нарушеното кръвообращение са:

Студени крайници
студени крайници заради нарушеното кръвообращение

Тъй като кръвта не достига нормално до ръцете и ходилата ви, температурата им се понижава. Затова са толкова студени през лятото, както през зимата.

Петна по кожата

Промяната на цвета и появата на петна по долните крайници е друг признак на нарушеното кръвобращение, показващ че кръвта не се пренася правилно.

  • Внимавайте за появата на червени или лилави петна по ходилата си. Пръстите на краката ви могат дори да посиняват.
  • Потъмнялата кожа е признак на нарушения пренос на кръвта и кислорода във вените.
  • Този симптом е известен като цианоза.

Оттоци

Нарушеното кръвообращение засяга и бъбреците ви и води до възпаления в определени части на тялото.

Ако забележите, че ръцете или краката ви оттичат, причината за това може да се крие в това, че кръвоносната ви система се опитва да намали кръвоснабдяването, а това води до появата на оттоци.

Изтръпване и парене

Изтръпването на крайниците е друг признак, който не трябва да пренебрегвате.

Това се случва, когато натрупаните мазнини блокират кръвта в артериите. Изтръпването означава, че в тази част на тялото има недостиг на кръв.

Косопад и чупливи нокти
чупливи нокти в следствие на нарушеното кръвообръщение

Въпреки че те могат да се дължат на други проблеми като стреса или непълноценното харенене, могат да са резултат и от нарушеното кръвообращение.

В тези случаи косата ви ще е суха и ще пада, а ноктите ви ще се чупят лесно и няма да растат бързо, тъй като скалпа, ръцете и краката ви не получават необходимото им количество хранителни вещества.

Разширени вени

Когато клапите на сърцето ви, изпомпващи кръвта, са увредени, кръвното налягане се повишава. А това води до подуване и разширяване на вените.

Разширените вени се образуват по краката и близо до глезените. Освен това можете да усещате чувство за парене през нощта, ако през по-голямата част от деня сте били седнали.

В резултат на нарушеното кръвоснабдяване могат да се появят и разширени капиляри. Те са по-малки и по-плътни от разширените вени и се появяват в най-горния слой на кожата. Имат червеникав или синкав цвят.

Нарушеното кръвообращение предизвиква умора
умора в следствие на нарушеното кръвообръщение

Когато хранителните вещества не се разпределят правилно в организма ви, започвате да усещате умора и слабост. Кръвта ви се движи по-бавно, като преносът на кислород до мускулите мозъка ви) също е забавен.

Затова се чувствате уморени, усещате тялото си тежко и трудно се справяте с ежедневните си дейности.

Забавено храносмилане

Ако усещате тежест в продължение на часове след като се нахраните (дори ако сте хапнали нещо леко), това може да се дължи на проблеми в кръвоснабдяването.

Същото важи и ако често имате киселини, запек или газове. Обръщайте внимание на движението на червата си, защото може да се окаже, че кръвта не достига до там както би трябвало.

Бавно зарастване на раните

Когато кръвообращението ви е нарушено белите кръвни телца не се пренасят с правилната скорост и затова не могат да изпълняват функциите (които включват зарастване на рани, порязвания и белези).

Инфекции и настинки

Ако кръвообращението ви е забавено организмът ви не открива и не се бори срещу вредните патогени. Често ставате жертви на вирусни или бактериални инфекции.

Защото антителата ви действат по-бавно и не ви защитават адекватно.

Еректилна дисфункция
еректилна дисфункция в следствие на нарушеното кръвообръщение

Някои мъже с проблеми с кръвоснабдяването могат да изпитват определени сексуални проблеми, тъй като кръвта не достига до репродуктивните им органи.

Болка в гърдите

Болката в гърдите се дължи на различни фактори. Един от тях е неправилното снабдяване с кръв на сърцето.

Но в тези случаи чувството за тежест и задуха отминават: така внезапно както са се появили.

Липса на апетит

Стомахът ви изпраща сигнали до мозъка ви, когато сте гладни, когато получава необходимото му количество кръв.

Ака нямате апетит през деня или просто не ви се яде, може би органите на храносмилателната ви система не могат да изпращат сигнали до мозъка ви.

Това често води до отслабване.

Нарушено функциониране на мозъка

Когато мозъкът ви не получава необходимото му количество кръв, невроните му работят по-бавно. А на вас ви е трудно да се концентрирате и фокусирате и имате проблеми с паметта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.