Знаете ли, че ваканциите ни предпазват от вирусни заболявания?

Имаме добри новини за любителите на ваканциите: ходенето на почивка не е лукс, а необходимост! Научете как ваканциите се грижат за здравето ни.
Знаете ли, че ваканциите ни предпазват от вирусни заболявания?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всички обичаме ваканциите, когато можем да пътуваме и да излезем от вкъщи за няколко дни.

Връщаме се заредени с енергия, дори ако сме пропътували само няколко километра през уикенда.

В днешната статия ще ви разкажем защо ваканциите ни предпазват от вирусните заболявания.

Ваканциите ни предпазват от болести (и лекари)

как ваканциите ни предпазват от болести (и лекари)
Кога за последно си починахте от работата, трафика, напрежението и натоварения график? Ходенето на почивка не е “лукс,” а необходимост.

Пътуването ще ви се отрази страхотно, независимо дали става въпрос за „бягство“ през уикенда или почивен ден в провинцията. Ползите от пътуванията се изразяват в намаляване на стреса и предпазване от появата на редица болести (особено вирусни заболявания).

Ваканциите подобряват здравето ни, пречистват ума ни и ни позволяват да вземем важни решения. Освен това са начин да си възстановим енергията, която сме изразходвали през годината.

Чакаме с нетърпение тези дни, когато изтощеният ни мозък ще си почине, а това несъмнено се отразява на организма ни.

Да загърбим всичко за няколко дни

Да се посветим изцяло на себе си и любимите си хора, да се отпуснем и наслаждаваме на тези моменти е най-добрата терапия за предпазване от болести и решаване на проблемите.

ваканциите са най-добрата терапия за предпазване от болести
Хората, които често страдат от вирусни заболявания и инфекции са с отслабнала защитна система.

Стресът, недостатъчният сън и ежедневните проблеми, с които се сблъскваме не позволяват на организма ни да се справи с патогените. Ето защо грипът, настинките и запушеният нос са толкова често срещани.

Когато сме във ваканция спим повече, по-спокойни сме и почти не се тревожим за нищо.

Имунната ни система укрепва и забравяме за редица болести

И това не е всичко. Няколко дена почивка, далеч от сивото ежедневие, ни помагат и да:

  • Регулираме нивото на кръвното си налягане
  • Подобрим качеството на съня си
  • Намалим стреса и мускулните схващания

Въпреки това ваканцията не е само „цветя и рози“, важно е да не забравяте, че почивката ви може да е съпроводена от някои здравословни проблеми като:

  • Запек
  • Напълняване
  • Промяна в циклите на съня

Причината е, че не обръщаме голямо внимание на това колко и какво точно консумираме, нито пък по кое време си лягаме, докато сме във ваканция.

Какви са ползите от ваканцията?

няколко дни почивка значително подобряват настроението ви
Има много положителни последици от изоставянето на рутината, освен тези за здравето.

Не е необходимо да отидете на почивка за един месец на хиляди километри от дома (въпреки че звучи прекрасно). Дори няколко кратки пътувания през годината ще са ви достатъчни, за да смените пейзажа.

Няколкото дни почивка значително подобряват настроението ви. Другите ползи от ваканцията са:

Удължават живота ни

Ако понижим нивото на стреса, холестерола и кръвното налягане, ще живеем по-дълго.

Така че, ако искате да достигнете до пределна възраст, трябва да си почивате през няколко месеца.

Зареждат ни с енергия

през ваканциите презареждаме батериите и се чувстваме по-жизнени

Прочетете и: 6 редки последици от тревожността

Хроничната умора е често срещан проблем в съвременния начин на живот, породен от липсата на почивка и ежедневното ни свръхнатоварване, плюс останалите фактори.

Когато сме във ваканция презареждаме батериите си и се чувстваме по-жизнени.

Пътуванията повишават креативността ни

Трудно ви е да мислите за нещо иновативно, не ви е лесно да вземате решения и да подобрите работата си, нали? Може би сте пропуснали една или две възможности за почивка.

Точно така. Излизането от рутината освежава ума ни и ни позволява да имаме по-интересни идеи. Ваканциите са ни необходими и ако трябва да вземем важно решение.

Това полезно действие трае около месец, след като се завърнем у дома. Затова е добре да предприемате кратки, чести пътувания.

Това означава да не чакате да настъпи времето за петнадесет или двадесет дневната ви отпуска, а да планирате кратки „бягства“ през уикенда (и да се възползвате от празничните дни).

Трябва да правите това без резки промени, за да не се чувствате стресирани или да се разболеете.

Освен това кратките, чести пътувания ви предпазват от следваканционната тъга, която може да доведе до депресия.

На море или на планина? През лятото или през зимата?

Главната задача на почивката е да подобри състоянието ви

Главната задача на почивката е да подобри физическото и умственото ви състояние. Затова трябва внимателно да изберете дестинацията за ваканцията си

Например, ако страдате от хипертония ви съветваме да отидете на море или на места с надморска височина на морското равнище. От друга страна, ако имате ниско кръвно налягане е добре да заложите на планината.

Ако кожата ви е много бяла или чувствителна не ви препоръчваме да се отдавате на дейности на открито под лъчите на слънцето за продължително време.

Може би за вас ще е добре да пътувате през зимата или да излизате рано сутрин или по залез слънце. Планините и планинските дестинации са идеални за хората с алергии, тъй като те не са толкова замърсени и няма акари.

Хората, алергични към ухапванията от насекоми, трябва да избягват джунглите, блатата и горите и винаги да си носят подходящите лекарства.

Жегата и дългите пътувания със самолет са врагове на разширените вени, тъй като нарушават кръвообращението в краката. Същото важи и ако често страдате от задържане на течности или оттоци.

Запомнете всичко това и го използвайте при планиране на следващата си ваканция, за да се насладите на многобройните ползи, които ви предлага!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gump BB, Matthews KA. “Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial”. Psychosom Med 2000; 62:608–612.
  • Westman M, Etzion D. “The impact of vacation and job stress on burnout and absenteeism”. Psychol Health 2001; 16:595–606.
  • Westman M, Eden D. “Effects of a respite from work on burnout: vacation relief and fade-out”. J Appl Psychol 1997; 82:516–527

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.