Пригответе вкусни свински ребърца в сладко-кисел сос с тази рецепта

Свинските ребърца за здравословно ястие, идеално за хора, които са физически активни. Комбинирането на месо със сладко-кисел сос е лесно и вкусно.
Пригответе вкусни свински ребърца в сладко-кисел сос с тази рецепта
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 30 декември, 2024

Свинските ребърца в сладко-кисел сос са деликатес, който често се среща в азиатските ресторанти. Това обаче е едно от онези ястия, които изглеждат сложни, но всъщност се приготвят лесно.

Тайната на вкуса на това ястие се крие в сладко-киселия сос. Най-хубавото при използването на ребра е, че тяхната структура и сочност се харесват както от деца, така и от възрастни. Това може да бъде отличен начин да запознаете децата с други видове вкусове. Прочетете и научете повече за тази рецепта.

Свойства на сладко-киселия сос

Свински ребра.

Въпреки че може да изглежда само като съставка за вкус, сладко-киселият сос има значителни хранителни ползи. Сместа от хранителни продукти, използвани за направата му, осигурява витамини B, C, E, йод и други елементи, които в малки количества са полезни за нас.

Най-хубавото на този сос е, че ще бъде направен от предимно натурални съставки. Затова ще е по-добре да го приготвите у дома, отколкото да се спрете на търговските варианти в магазините.

Рецепта за свински ребърца в сладко-кисел сос

Пропорцията на съставките по-долу е за четирима души. Като знаете това, вие ще можете съответно да намалите или увеличите количествата.

Съставки

  • 1 ½ килограма свински ребра
  • 4 глави маруля
  • 1 глава пресен лук
  • 1 супена лъжица червен пипер (15 г)
  • ½ зелена чушка
  • 3 супени лъжици оцет (45 мл)
  • Зехтин
  • Сол на вкус
  • Черен пипер (на вкус)
  • Вода
  • Магданоз

Съставки за соса

  • ½ чаша доматен сос (обикновен или кетчуп) (100 г)
  • 3 супени лъжици оризов оцет (45 мл)
  • 2 супени лъжици бяло вино (30 мл)
  • 2 супени лъжици царевично брашно (рафинирано) (30 г)
  • 3 супени лъжици захар (45 г)
  • Вода (необходимо количество)

Приготвяне на свински ребърца в сладко-кисел сос:

  1. Първо пригответе сладко-киселия сос. За да направите това, сложете захарта, оризовия оцет, бялото вино и кетчупа в тенджера. Добавете малко студена вода и загрейте за няколко минути, докато сместа се редуцира и придобие консистенция.
  2. Отделете ребрата и ги поставете в голяма купа. Овкусете месото със сол и черен пипер и намажете всяко парче равномерно с олио.
  3. Поставете всичко върху тава за печене и го поставете във фурната на 200ºC за около 25 минути.
  4. Не поставяйте месото твърде близо до горната част на фурната, за да не изгори.
  5. Пет минути преди изтичане на времето за печене извадете ребрата и ги намажете със соса. Това ще позволи на соса да полепне по месото и да се карамелизира.
  6. Пригответе винегрета. За целта нарязваме пресния лук на ситно, както и зелената чушка. Смесете двете в купа със зехтин, червен пипер, сол и малко оцет.
  7. След това измийте марулите и ги разпределете в купа или чиния. Върху тях излейте току-що приготвения винегрет.
  8. Всяка порция може да се сервира с 4 свински ребърца, които ще бъдат придружени от маруля. За да завършим приготвянето на това сочно ястие, ще използваме нарязан магданоз като декоративен елемент.
  9. Добавете желаното количество сол и сервирайте горещо.

Хранителното съдържание на ястието

Печено месо.

Най-хубавото при приготвянето на свински ребра в сладко-кисел сос с винегрета е, че ястието е балансирано. Въпреки че свинското има значително съдържание на калории и мазнини, липсата на тежки въглехидрати ще балансира везните и ще направи това ястие здравословен вариант.

Печенето на свинското и използването на зехтин прави ястието по-малко мазно. Това масло е неизчерпаем източник на мастни киселини, с големи ползи за нашето тяло. Приемът му допринася за правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система, има и противовъзпалителни свойства.

В обобщение, тази рецепта за свински ребра в сладко-кисел сос е много лесно и винаги ще се радва на голям успех. Може би най-важният хранителен аспект е комбинацията от мазнини и зеленчуци, за да се осигури здравословен баланс.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Figueroa Y, Lucio N. (2018). Aplicación de pasta de pimiento rojo (Capsicum Annuum) como aditivo antioxidante en la elaboración de un chorizo parrillero. Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química. Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/35913
  • Mahecha M, Cortes M, Rodríguez E. (2010). Evaluación del Secado de Perejil Aplicando Técnicas de Deshidratación Osmótica Como Pretratamiento. Revista Facultad Nacional de Agronomía, Medellín, 63(2), pp. 5693-5705. Disponible en:   https://www.redalyc.org/pdf/1799/179918602022.pdf
  • Prado G. (2011). Usos y beneficios de la cebolla en la cocina ecuatoriana. Trabajo de titulación para la obtención del título de Ingeniera
    en Administración de Empresas Gastronómicas.
  • Zamora M, Bánez F, Bánez C, et al. (2004). Aceite de oliva: influencia y beneficios sobre algunas patologías. Anales de Medicina interna, Madrid, 21(3). Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992004000300010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.