Куркума и 9 други противовъзпалителни подправки при артрит

Една от основните характеристики на артрита е възпалението; затова включването на противовъзпалителни подправки в диетата на болните може да спомогне контролирането на симптомите. Въпреки това е важно да консумирате тези подправки в рамките на лечението предписано ви от лекуващия лекар.
Куркума и 9 други противовъзпалителни подправки при артрит
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 11 май, 2023

Имайте предвид, че трябва да консумирате противовъзпалителни подправки за артрит само в рамките на лечението, предложено от вашия лекар. Също така имайте предвид, че сами по себе си храните нямат чудодейни ефекти срещу дадена патология. Въпреки това, храненето има положителен или отрицателен ефект върху неговата еволюция и клинични прояви.

Има ли доказателства? Разбира се! В следващите редове споделяме подробностите с вас.

Противовъзпалителни подправки, които помагат за облекчаване на артрита

При пациенти с артрит една или повече стави стават подути, чувствителни и сковани. С напредването на заболяването възпалението става хронично и прави движението и ежедневните дейности невъзможни. В резултат на това качеството на живот също намалява.

За щастие вече са налични редица терапевтични възможности за подобряване на функцията на ставите и намаляване на риска от усложнения. Сред тях диетата играе важна роля. И въпреки че индивидуалният подход е най-добрият, има някои общи препоръки, които всеки може да приложи.

Редовната консумация на противовъзпалителни подправки например придава добавена стойност на ястията. Не само подобрява вкуса им, но и оказва допълнителен ефект върху регулирането на възпалението. Проучване, споделено в Journal of Translational Medicine, подкрепя техните свойства.

Според тази публикация, подправки като куркума, карамфил, кориандър, чесън, джинджифил и черен пипер, наред с други, имат потенциала да повлияят на възпалителните пътища. Как помагат при артрит? Ще ви разкажем сега.

1. Куркума

Основното активно съединение в куркумата, куркуминът, е естествено противовъзпалително средство. Подправката е част от традиционната китайска и аюрведична медицина като помощно средство за облекчаване на болка и подуване, свързани с различни мускулно-скелетни заболявания, включително артрит и остеоартрит.

Изследване в Journal of Medicinal Food предлага използването на тази съставка като хранителна добавка при възпалителни заболявания. На свой ред преглед в BMJ Open Sport & Exercise Medicine разяснява, че куркумата има положителен ефект при намаляване на болката и подобряване на физическата функция при хора с остеоартрит на коляното.

Въпреки че механизмът й на действие все още се проучва, учените отбелязват, че куркуминът блокира цитокините и възпалителните ензими. По този начин инхибира производството на възпалителни медиатори.

Можете да добавите куркума (на заглавната снимка) към различни ястия, като супи, яхнии и меса. В естествената си форма обаче бионаличността на куркумин е ниска. Фондацията за артрит препоръчва 500 mg екстракт от куркумин на капсули, два пъти на ден.

Изследователите също така препоръчват комбинирането й с черен пипер, за да се насърчи усвояването й в организма. Във всеки случай избягвайте едновременната й консумация с антикоагуланти, липидо-понижаващи средства и билкови добавки от гинко билоба, чесън или палмето.

2. Противовъзпалителни подправки при артрит: канела

Освен че е идеална за подобряване на вкуса и аромата на голямо разнообразие от ястия, канелата има медицински приложения. Две от нейните активни съединения, цинамалдехид и канелена киселина, имат антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Проучване, споделено от Biochemical Pharmacology, съобщава, че цинамалдехидът, по-специално, има потенциал като терапевтичен агент срещу възпалителни заболявания. Освен това, чрез списанието на Американския колеж по хранене, изглежда има ползи при заболявания като артрит.

Изследването заключава, че добавката с канела служи като безопасно терапевтично допълнение за намаляване на възпалението и клиничните симптоми при пациенти с ревматоиден артрит. Това е така, защото намалява нивата на С-реактивен протеин в кръвта, един от маркерите за възпаление.

Подправката се предлага под формата на добавка, като капсули. Може да я добавите и на прах към смутита, овесени ядки, гювечи и различни десерти. Не превишавайте консумацията й и избягвайте едновременния му прием с антикоагуланти.
Канела на пръчки
Канелата е една от многото подправки за артрит.

4. Чесън

Една от най-използваните противовъзпалителни подправки във всяка кухня е чесънът. Съдържа диалил дисулфид, вещество, което инхибира ефектите на провъзпалителните цитокини. Консумацията му, естествено или под формата на добавка, може да намали подуването и сковаността, причинени от артрит.

В тази връзка, проучване с плъхове в Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology установи, че извлеченият от чесън диалил дисулфид има антиартритна активност. По-конкретно, намалява възпалението и предотвратява влошаването на хрущяла.

Междувременно изследване във Phytotherapy Research заключава, че добавките с чесън могат да подобрят медиаторите на възпалението чрез намаляване на нивата на С-реактивния протеин и фактора на туморната некроза (TNF). Това се отразява в намаляване на клиничните симптоми на ревматоиден артрит, като болезнени и подути стави.

Нуждаем се от по-мащабни и убедителни проучвания, за да оценим ефектите на чесъна върху артрита. Във всеки случай е добре да го добавяте към супи, тестени изделия, зеленчукови ястия и други рецепти. Може да го приемате и като добавка, но под лекарски контрол.
Чесънът е една от десетте противовъзпалителни подправки при артрит.
Скилидки чесън.

4. Противовъзпалителни подправки при артрит: кайенски пипер

Лютият червен пипер – подобно на други люти чушки – концентрира активни съединения, известни като капсаициноиди. От години те са били в центъра на изследването, тъй като е установено, че имат аналгетично, противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Изследвания, докладвани в списанието Molecules, показват подробности, че капсаицинът често се използва в ниски дози в локални формулировки за лечение на артрит. Приложението му е свързано с намаляване на болката и чувствителността на ставите.

Междувременно преглед в списание Osteoarthritis and Cartilage заключава, че използването локално на крем с капсаицин може да намали болката при остеоартрит толкова ефективно, колкото и нестероидните противовъзпалителни лекарства. И въпреки че са необходими повече проучвания, тези продукти могат да бъдат закупени в аптеки и билкари.

Въпреки че проучванията се фокусират върху локалните ефекти на капсаицин, анекдотични доказателства сочат, че приемът на лют червен пипер също има положителен ефект при облекчаване на болката и сковаността. Препоръчва се подправката да се добавя в малки количества към супи, яхнии, сосове или маринати.

Сок от лют червен пипер
Сок от лют червен пипер.

5. Черен пипер

Поради особения си пикантен вкус черният пипер често се използва за подправяне на голямо разнообразие от ястия. Това, което мнозина не знаят е, че съдържа активни съединения като пиперин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти върху тялото. В традиционната медицина се счита за допълнение срещу ставни заболявания.

Проучване в European Journal of Pharmacology установи, че пиперовата киселина, молекула, получена от пиперин, има антиноцицептивна и противовъзпалителна активност. По този начин не само благоприятства контрола на възпалението, но и намалява интензивността на болката.

Друго проучване върху животински модел, споделено от Arthritis Research & Therapy, прави подобни открития. Изследователите заключават, че пиперинът има противовъзпалителни, антиноцицептивни и антиартритни ефекти. Поради това се препоръчва да се проучи потенциалът му като хранителна добавка срещу артрит.

Черен пипер
Черен пипер на зърна.

6. Карамфил

Изследванията върху ефектите на карамфила срещу артрит са дали смесени резултати. Все пак има доказателства, които предполагат, че евгенолът, едно от неговите активни съединения, има противовъзпалителни свойства, които допринасят за намаляване на симптомите на това заболяване.

Преглед, споделен от Oxidative Medicine и Cellular Longevity, обсъжда клиничния потенциал на евгенола за лечение на заболявания, свързани с оксидативен стрес и възпаление. Усвояването му има ползи за здравето и за подобряване на качеството на живот.

В експериментален модел, докладван в Biological and Pharmaceutical Bulletin, констатациите са подобни. Установено е, че евгенолът подобрява експерименталния артрит и може да бъде полезен като допълнение при лечението на човешки артрит.

В случай на артрит евгенолът може да се използва чрез локално приложение на етерично масло от карамфил. То трябва да се комбинира с носещо масло (бадемово, кокосово, зехтин и т.н.), тъй като само по себе си е дразнещо. Препоръчват се 5 до 10 капки етерично масло на 15 милилитра масло-носител.

Други форми на консумация са както следва:

 • Добавя се на прах в супи, яхнии и печива.
 • Цели, добавени в чай или топли напитки.
Карамфилът е една от десетте противовъзпалителни подправки при артрит.
Етерично масло от карамфил.

7. Противовъзпалителни подправки при артрит: джинджифил

Джинджифилът съдържа две активни съединения: гингерол и шогаол, които очевидно имат противовъзпалителен потенциал. Преглед, споделен от Journal of Medicinal Food, уточнява, че тази подправка споделя фармакологични свойства с нестероидни противовъзпалителни лекарства, но с по-малко странични ефекти.

Изследване в списание Gene установи, че добавката с джинджифил може да помогне за лечение на ревматоиден артрит чрез увеличаване на експресията на определени гени, участващи в имунната функция.

Подправката може да се добавя към месни ястия, супи, зеленчуци, яхнии и сосове. Може да се консумира и прясно чрез смутита или запарки. Междувременно етеричното му масло може да се комбинира с носещо масло за масажно приложение.
Джинджифил
джинджифил

8. Мащерка

Проучване, споделено чрез списанието Complementary Therapies in Medicine, разкри, че мащерката е една от най-често използваните противовъзпалителни подправки сред пациенти с ревматоиден артрит. Ценена е за своите антиоксидантни, антиартритни и леко аналгетични ефекти.

Въпреки че няма достатъчно доказателства, нейните ефекти може да се дължат на съдържанието на тимол, монотерпенов фенол, който има способността да насърчава освобождаването на свободните радикали, да намалява възпалението и да успокоява болката.

Можете да добавяте прясна или суха мащерка към месни, бобови и зеленчукови ястия. Можете да я приготвите и като запарка. Също така можете да използвате етеричното масло (смесено с носещо масло) при масаж.
Мащерка
Клонче мащерка.

9. Риган

Етеричните масла от риган, както и компоненти като тимол и розмаринова киселина са естествени противовъзпалителни средства. Списанието Molecules съобщава, че подправката помага за намаляване на възпалението и борбата с негативните ефекти на свободните радикали.

Въпреки че се нуждаем от специфични изследвания, екстрактите му изглежда намаляват симптомите на ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания. По-специално, може да бъде полезно за намаляване на подуване и болка.

Противовъзпалителната активност изглежда намалява с използването на екстракти от подправката. Но не знаем дали има същите ефекти като част от редовната диета. Въпреки това, добавете го към месо, супи и яхнии, наред с други.
Риганът е особено противовъзпалително средство срещу артрит.
риган

10. Кориандърът е една от противовъзпалителните подправки

Завършвайки този списък с противовъзпалителни подправки, ви представяме кориандъра. В проучване върху животни, споделено в Indian Journal of Medical Research, беше установено, че съставката помага за модулирането на провъзпалителни цитокини в синовиума, което придава антиартритна активност.

Засега се нуждаем от по-големи и по-убедителни проучвания, за да потвърдим тези ефекти при хората. Във всеки случай откритията са отправна точка за изследване на кориандъра (Coriandrum sativum) като терапевтичен агент при ревматоиден артрит.

Можете да добавите пресен кориандър или семена към супи, яхнии, меса, салати, наред с други рецепти. Приемайте добавки само под професионален контрол.
Кориандърът е една от противовъзпалителните подправки при артрит.
Кориандър

Препоръки за безопасна употреба на противовъзпалителни подправки

Като цяло добавянето на противовъзпалителни подправки към обичайната диета е безопасно. Хората обикновено понасят малки количества. Но има риск от подуване на корема и болки в корема, газове, киселинен рефлукс, стомашно дразнене и диария, ако приемате твърде голямо количество. Други симптоми могат да включват следното:

 • Нарушение на сърдечния ритъм.
 • Гадене и повръщане.
 • Сънливост.
 • Безпокойство.
 • Възбуда

Не трябва да се пренебрегва, че при някои хора подправките могат да доведат до алергични реакции. Ако е така, симптомите може да включват копривна треска, коремен дискомфорт и възпаление на дихателните пътища. Прекратете употребата и се консултирайте с лекар.

Възможно е да намерите добавки, получени от подправки, които обещават да помогнат за облекчаване на артрит. Ако изберете тази опция, консултирайте се с лекар или билкар. Дозировките могат да варират във всяка форма, но е важно да се спазва количеството, предложено от производителя.

Независимо дали приемате подправката в естествена форма или като добавка, не я приемайте, ако пиете други лекарства. В някои случаи засилва действието им, а в други го намалява.

Препоръчително е да изчакате поне два часа между приема на лекарството и добавката.

Някои чести взаимодействия са следните:

 • Лекарства за понижаване на липидите.
 • Антикоагуланти.
 • Антидепресанти.
 • Антидиабетни средства.

Противовъзпалителните подправки допълват диетата при артрит

И накрая, някои подправки имат активни съединения с противовъзпалителни свойства и имат положителни ефекти при лечението на артрит. Повечето изследвания се провеждат върху лабораторни животни, като се използват екстракти от тези съставки.

Не е известно дали редовният прием на подправки в натурален вид има същите ефекти. Във всеки случай те са здравословни и анекдотични доказателства им приписват ползи, когато са включени в рамките на здравословна и балансирана диета.

Идеални са и за подобряване на вкуса и аромата на тестени ястия, ориз, картофи, зеленчуци, месо и други храни. Искате ли да ги опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., Arablou, T., & Jafari Karegar, S. (2019). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. In Gene (Vol. 698, pp. 179–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.gene.2019.01.048
 • Bang JS, Oh DH, Choi HM, Sur BJ, Lim SJ, Kim JY, Yang HI, Yoo MC, Hahm DH, Kim KS. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. doi: 10.1186/ar2662. Epub 2009 Mar 30. PMID: 19327174; PMCID: PMC2688199.
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018 Oct 22;2018:3957262. doi: 10.1155/2018/3957262. PMID: 30425782; PMCID: PMC6217746.
 • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
 • Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507. doi: 10.1159/000493390. Epub 2018 Sep 2. PMID: 30173215; PMCID: PMC6422329.
 • Chen JL, Bahna SL. Spice allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Sep;107(3):191-9; quiz 199, 265. doi: 10.1016/j.anai.2011.06.020. Epub 2011 Aug 4. PMID: 21875536.
 • Chen, Y., Xue, R., Jin, X., & Tan, X. (2018). Antiarthritic Activity of Diallyl Disulfide against Freund’s Adjuvant–Induced Arthritic Rat Model. In Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology (Vol. 37, Issue 4, pp. 291–303). Begell House. https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2018027078
 • Clapé, O., & Castillo, A. A. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN, 16(1), 97–114. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
 • Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
 • Lee SH, Lee SY, Son DJ, Lee H, Yoo HS, Song S, Oh KW, Han DC, Kwon BM, Hong JT. Inhibitory effect of 2′-hydroxycinnamaldehyde on nitric oxide production through inhibition of NF-kappa B activation in RAW 264.7 cells. Biochem Pharmacol. 2005 Mar 1;69(5):791-9. doi: 10.1016/j.bcp.2004.11.013. Epub 2005 Jan 16. PMID: 15710356.
 • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729.
 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Nagoor Meeran MF, Javed H, Al Taee H, Azimullah S, Ojha SK. Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Front Pharmacol. 2017 Jun 26;8:380. doi: 10.3389/fphar.2017.00380. PMID: 28694777; PMCID: PMC5483461.
 • Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 • Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Jan 13;7(1):e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935. PMID: 33500785; PMCID: PMC7812094.
 • Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
 • Persson MSM, Stocks J, Walsh DA, Doherty M, Zhang W. The relative efficacy of topical non-steroidal anti-inflammatory drugs and capsaicin in osteoarthritis: a network meta-analysis of randomised controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Dec;26(12):1575-1582. doi: 10.1016/j.joca.2018.08.008. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30172837; PMCID: PMC6267943.
 • Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2018 May 3:1-6. doi: 10.1080/07315724.2018.1460733. Epub ahead of print. PMID: 29722610.
 • Oliveira PA, de Almeida TB, de Oliveira RG, Gonçalves GM, de Oliveira JM, Neves Dos Santos BB, Laureano-Melo R, Côrtes WDS, França TDN, Vasconcellos MLAA, Marinho BG. Evaluation of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of piperic acid: Involvement of the cholinergic and vanilloid systems. Eur J Pharmacol. 2018 Sep 5;834:54-64. doi: 10.1016/j.ejphar.2018.07.022. Epub 2018 Jul 19. PMID: 30009814.
 • Rambod M, Nazarinia M, Raieskarimian F. The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:220-224. doi: 10.1016/j.ctim.2018.10.004. Epub 2018 Oct 3. PMID: 30477843.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.