7 причини, поради които една жена може да е невярна

Познаването на причините, които карат една жена да изневери, може да ни помогне да предотвратим изневярата или да работим заедно, за да я преодолеем, след като се случи. Ето основните от тях.
7 причини, поради които една жена може да е невярна
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Дефиницията за изневяра не е еднаква за всички хора и за всички двойки. Има хора, които се ограничават само до сексуални контакти с трети лица и такива, които стигат дори до съобщения в Интернет. Във всеки случай е факт, че това предателство на доверието генерира големи емоционални щети. В тази връзка днес ще говорим за причините, поради които една жена може да бъде невярна.

Има дълбоко вкоренено убеждение, че мъжката изневяра е много по-често срещана от женската. Някога това беше вярно, тъй като жените (а не мъжете) бяха изправени пред сериозни и тежки последици в случай на изневяра. Въпреки това днес и в западните общества е установено, че и двата пола изневеряват с еднаква честота.

Смята се, че около 25-30% от хората в обвързани връзки са изневерявали на партньора си в даден момент. И въпреки че мъжете и жените изневеряват в сходни пропорции, техните мотиви могат да се различават. И така, какво тласка жените към изневяра?

Причините, поради които една жена може да бъде невярна

Не е възможно да се правят обобщения. Всъщност във всеки случай основните причини за изневярата може да са различни. Това обаче обикновено са някои от най-честите причини, поради които една жена може да изневери.

1. Липса на емоционална връзка с партньора

Ако мъжките изневери обикновено са причинени от сексуална мотивация, при жените е по-вероятно те да бъдат причинени от липса на обич. Когато емоционалната връзка с партньора й е лоша или когато жената се чувства пренебрегната, самотна и подценена във връзката си, тя може да се стреми да запълни празнотата с друг човек.

Това може да се случи след първите две или три години от връзката, когато страстта и емоционалната интензивност на влюбването избледняват и отстъпят място на по-зрели и спокойни емоции. Някои жени тълкуват тази трансформация като проблем и се стремят да намерят тази еуфория отново с нов човек.

Най-често тези чувства на емоционална депривация се насърчават от чувството, че партньорът приема връзката за даденост, не култивира интимност и съучастие и не подхранва емоционално партньора си.

Причини, поради които една жена може да бъде невярна
Липсата на емоционална връзка след няколко години връзка може да улесни търсенето на този прилив на нова любов в друг човек.

2. Причини, поради които една жена може да бъде невярна – ниско самочувствие

В много случаи изневярата е свързана повече с неверния човек, отколкото със самата връзка. Такъв е случаят с жените, които страдат от несигурност и ниско самочувствие и които имат тревожен стил на привързване.

За тези жени нуждата от външно одобрение е голяма. Ето защо те могат да прибягнат до изневяра, за да се почувстват ценни, важни и желани.

3. Причини, поради които една жена може да бъде невярна: Сексуална неудовлетвореност

Въпреки че се смята, че това е изключителна сфера на мъжете, много жени също са неверни поради сексуалното неудовлетворение, което изпитват с партньорите си. Ако сексуалните контакти са оскъдни, с ниско качество или станат рутина, те може да потърсят искрата и удоволствието, осигурени им от любовник.

4. Гняв и желание за отмъщение

Друга основна причина, поради която една жена започва да изневерява, е желанието да отмъсти на партньора си или да го накаже. Това може да се случи, защото самият партньор е бил неверен на първо място. Или защото жената смята, че той не се държи както трябва или не отговаря на нейните очаквания.

Може би партньорът е студен и незаинтересован, кара се постоянно или контролира. Може би е осъдителен и критичен и не предлага качествено време или положително подкрепление.

Във всички тези случаи недоволството и безпомощността могат да доведат до разглеждане на изневярата като начин за отмъщение на другия човек.

5. Причини, поради които една жена може да бъде невярна: Досада и рутина

Също така е възможно жената да е невярна, защото животът й във връзката е станал монотонен, досаден и рутинен. Няма повече вълнение, страст или новост.

Ако ентусиазмът е изчезнал, новият романс може да донесе онази допълнителна доза вълнение, от която човекът чувства, че се нуждае.

6. Тя има нужда от себеутвърждаване

В определени периоди от живота си една жена може да премине през криза на идентичността. Която я кара да се нуждае от повторно утвърждаване. Не е тайна, че обществото упражнява голям естетически натиск върху жените; ето защо усещането за желание от другите може да потвърди собствената стойност.

По време на юношеството и поради незрялост и комплекси, свързани с възрастта, една млада жена може да почувства, че по-големият брой ухажори увеличава личната й стойност. Нещо подобно обаче може да се случи с наближаването на кризата на средната възраст. В този случай жената може да почувства, че трябва да навакса пропуснатото време или да се увери, че все още е привлекателна. Изневярата служи за задоволяване на това желание.

Защо една връзка започва да буксува?
Фактът, че не се чувствате ценени или наближавате възраст, в която желаете да потвърдите самочувствието си, са често срещани причини за изневяра.

7. Проблеми с партньора

В повечето случаи именно проблемите в основната връзка водят до женската изневяра. Любовта се състои от страст, интимност и отдаденост; липсата на един от тези компоненти (или субективното усещане, че липсват) може да събуди желанието на жената да ги потърси на друго място.

Ако основната връзка не носи сигурност, благополучие и удовлетворение – а напротив, причинява болка, несигурност или страдание – е по-вероятно да бъде извършена изневяра.

Причините, поради които една жена може да бъде невярна, не са оправдания, но могат да ни помогнат да продължим напред

Горните са основните причини, поради които една жена започва да изневерява. Те обаче не представляват оправдание за това поведение.

Във всеки случай – и при всеки проблем – пътят напред ще бъде да говорите с партньора си. Да потърсите решения (и да го направите с професионална помощ, ако е необходимо) и да решите да прекратите връзката, ако тя не работи.

Предателството на доверието, което води до изневярата, оставя дълбоки емоционални белези.

Важно е обаче да запомните, че всички сме хора и никой не е съвършен. Така че познаването на тези причини може да ни помогне да предотвратим изневярата и да вземем мерки навреме. Дори ако изневярата вече е факт, разбирането защо се е случила ще ни помогне да направим подходящите промени и да предотвратим да се случи отново.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current opinion in psychology13, 70-74.
  • Martínez, A., del Carpio, P. S., & Quintero, Y. A. (2022). Estilos de apego e infidelidad. Una revisión de la literatura. El Psicólogo Anáhuac22, 7-16.
  • Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.