4 признака на емоционална изневяра

Какво мислите, когато чуете емоционална изневяра?  Знаете ли, че този тип изневяра няма нищо общо с интимния контакт?
4 признака на емоционална изневяра

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво е емоционална изневяра? Чували ли сте този термин?

Какво си мислите, когато чуете думата „изневяра”? По-голямата част от хората свързват тази концепция със секс с друг човек. Въпреки това, ако вашият партньор е емоционално неверен, това означава, че има чувства към друг човек.

Емоционалната изневяра е трудна за определяне концепция, тъй като е субективна. В този смисъл възприятията, които имаме за това как трябва да се държим, имат голямо влияние.

Този тип изневяра е не по-малко важна от останалите. С други думи, емоционалната изневяра също може да бъде сериозен проблем в една връзка. Въпреки че неверният обикновено убеждава партньора си, използвайки факта, че няма интимен контакт с друг.

Защо една емоционална изневяра може да е толкова сериозна?

Емоционалният свят е изключително важен за човешките същества. Разбирането на преживяванията, емоциите ни, чувствата, усещанията и идеите, които имаме във всеки един момент, това как преживяваме нещата и начина, по който избираме да се справим с тях са свързани.

Когато вашият партньор не споделя емоциите си с вас, очевидно има проблем или нещо липсваМоже да има комуникационна бариера или нещо друго. Това може да се дължи на липсата на доверие или когато “няма химия”.

С течение на времето, ако не обръщате внимание на емоционалната изневяра, другите аспекти на връзката също ще бъдат засегнати. Рискът идва, когато спрете да се доверявате на партньора си, защото той е неверен и  от там самочувствието ви се пречупва. Ето защо е важно да оценим връзката, която имаме с нашия партньор и да я подобрим, ако е необходимо.

Сигнали, че вашият партньор е емоционално неверен?

1. Признаци на емоционална изневяра – слаба или никаква комуникация

Признаци на емоционална изневяра

Първият знак, че вашият партньор е емоционално неверен, е, че има промяна в комуникацията. Ако преди това ви е било приятно и сте разговаряли постоянно, а сега едва говорите, или само спорите, разберете дали има причина и каква е тя?

В този смисъл трябва да обърнете внимание на всичко, което се случва с партньора ви. Мнозинството смятат, че техният партньор автоматично ще спре да говори с тях, когато на фона има някой друг. Но това не е вярно.

Това обикновено се случва постепенно, тъй като е процес на влюбване. Това, което се случва, е, че когато измаменият осъзнае ситуацията, тя вече се е случила и е очевидна. Важно е да отделите малко време и да се запитате: прекарвате ли все по-малко време заедно? Партньорът ви спря ли да ви казва важни неща, които винаги сте си споделяли?

За да избегнете това, първо се опитайте да говорите за интимни неща. Понякога липсата на комуникация започва от само себе си и ние я забелязваме само когато искаме да говорим и нямаме положителен отговор. Забравете за възможността вашият партньор да ви дава време и пространство, защото не иска да влоши нещата или да повиши нивата на стрес.

2. Вашият сексуален живот се е подобрил драстично или изобщо не съществува

Когато става въпрос за секс, ако партньорът ви изневерява емоционално, две неща могат да се случат:

  • Вашият партньор се опитва да поддържа връзката си с вас, но са налице някои промени, които изобщо не знаете откъде идват.
  • Втората възможност е вашият партньор да не вижда бъдеще с вас. Ако случаят е такъв, вашият партньор може вече да е преминал от емоционална връзка към физическа или да е в процес на това. Ето защо е често срещано, той вече да не е заинтересован да бъде с вас и да избягва физически контакт.

Преди да си правите изводи обаче, поговорете с партньора си. Избягвайте да го обвинявате, че е емоционално неверен, ако нямате доказателства. Не забравяйте, че има физически и емоционални проблеми, които могат да намалят сексуалното желание на един човек и може да се окажете в неудобна и ненужна ситуация

3. Признаци на емоционална изневяра – промяна в отношението към вас

Промяна в отношенията между партньорите

Друг знак, че вашият партньор е емоционално неверен е, че отношението му към вас е различно. Когато човек има нова връзка, несъзнателно ще се дистанцира.

В най-добрите случаи той ще се отдръпне, за да не общувате. В най-лошия случай ще прекарвате часове в спорове

Преди да мислите, че това е само малък проблем, разберете дали това се случва с всички останали в живота на партньора ви, или просто с вас. Какъвто и да е случаят, важно е да говорите с партньора си.

4. Изгубили сте достъп до профила на другия в социалните мрежи или той иска повече лично пространство

Признаци на емоционална изневяра - желание за повече лично пространство

Нормално е в една стабилна връзка да искаме да прекарваме време заедно и да говорим, за да разберем гледната точка на другия и да се радваме на обмена на идеи като цяло. Било то лично или чрез социалните медии.

Партньорите, които са емоционално неверни, обикновено ограничават своите разговори и намаляват общите теми. Макар че е нормално всеки да има свои собствени дейности и да реши да не споделя всичко, не е нормално тези неща, които са били споделяни с вас, сега да са тайна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.