Преждевременни оргазми се случват и при жените, установи проучване

Един оргазъм се счита за "преждевремен", ако настъпи по-рано от очакваното, не може да бъде контролиран и причинява дискомфорт. Въпреки че не е добре познат, той се среща и при жените.
Преждевременни оргазми се случват и при жените, установи проучване
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 23 октомври, 2023

Преждевременните оргазми се срещат и при жените, въпреки че не е много често и не е изследвано твърде много. Това е в контраст с преждевременната еякулация при мъжете, която е често срещана и широко проучена.

Оргазмът е най-интензивната част от сексуалната възбуда. Това е моментът, в който сексуалното напрежение е в своя пик и оргазмът освобождава напрежението от тялото и гениталиите. Именно там, с това освобождаване, се създава интензивно усещане за удоволствие, което преминава през цялото тяло.

Когато настъпи преждевременен оргазъм както при жените, така и при мъжете, това предизвиква чувство на неудовлетвореност, дискомфорт и обикновено приключва сексуалната среща по-рано от очакваното, тъй като оргазъмът се достига по-рано от желаното.

Преждевременната еякулация е най-честата сексуална дисфункция при мъжете и се смята, че до 30% от мъжкото население страда от нея. Въпреки това, все още не е възможно да се оцени точно разпространението на преждевременните оргазми при жените.

Какво се случва при преждевременните оргазми?

Жена с преждевременен оргазъм.
Преждевременните оргазми настъпват, когато има освобождаване на сексуалното напрежение преди желания момент.

Няма установен времеви параметър за постигане на оргазъм или еякулация. Следователно терминът преждевременен оргазъм се отнася до ранно преживяване на оргазъм (по-рано от желаното). Това означава, че има липса на контрол върху оргазма, което създава неудовлетвореност, страдание или усложнения.

Много жени губят желание и интерес към сексуалната връзка след достигане на оргазъм и трябва да изчакат известно време, за да го получат отново. Това време се нарича “рефрактерен период”; това е времето, което изтича от получаването на оргазъм до момента, в който телата им могат да изпитат друг.

По време на рефрактерния период гениталиите не реагират на стимулация поради повишен кръвен поток в гениталната област. При жените рефрактерният период обикновено продължава между 5 и 10 минути.

Преждевременните оргазми при жените обаче не винаги са нещо негативно. Някои жени могат да изпитат множество оргазми в една и съща сексуална среща, докато при други това е свързано с дистрес и загуба на интерес, които често са придружени от чувство на неудовлетвореност, че не могат да отвърнат със същото.

Някои данни за преждевременните оргазми при жените

В проучване, ръководено от психиатъра и сексолога Serafirm Carvalho и публикувано от списанието Sexologies през 2011 г., изследва колко чести са преждевременните оргазми при португалските жени на възраст между 18 и 45 години.

С помощта на въпросници е установено, че 42% от жените не са имали проблем с преждевременния оргазъм, 40% са го имали от време на време, 14% често и 3% през цялото време.

Разпространението му обаче не е проучено много повече. Journal of Adolescent Health съобщава през 2016 г., че 3,9% от жените на възраст от 16 до 21 години са имали поне един преждевременен оргазъм през предходната година.

Какви са причините за преждевременен оргазъм?

Жена с оргазъм.
Избягването на стимулация на клитора може да намали риска от преждевременен оргазъм.

Има няколко причини, поради които жените получават преждевременен оргазъм. Някои от тях са следните:

  • Малко сексуални контакти или ниска честота на мастурбация: Продължителното сексуално въздържание може да доведе до безпокойство и по-нисък праг на възбуда.
  • Твърде силна възбуда: Жената смята връзката или партньорската връзка за „твърде вълнуваща“ – това може да е и случаят с определена сексуална практика (като орален секс).
  • Формата на стимулация: Особено ако има свръхстимулация на клитора, който има най-голямо влияние върху оргазма. Клиторът е много чувствителна зона поради хилядите си нервни окончания. Поради тази причина, ако се стимулира директно от началото на сексуалната активност, оргазъмът може да настъпи много бързо.

Как можете да избегнете достигането на кулминацията „твърде рано“?

Основното предложение е сексуалната стимулация да се извършва бавно, за да се поддържа напрежението. Препоръчително е първо да изследвате тялото с ласки и да оставите стимулацията на клитора за края. И при жените, и при мъжете има много ерогенни зони и тяхното изследване може да позволи по-интензивно достигане на кулминацията.

Жените също са по-чувствителни към ерогенните зони, вариращи от раменете до вътрешната част на бедрата и ханша. Всъщност сред най-предпочитаните зони от жените са срамните устни, шията, гърдите и вътрешната част на бедрата.

От друга страна, когато сексуалното напрежение се увеличи, човек може да направи пауза и да промени позицията или движенията, за да научи как да отложи оргазма, ако желае.

Въпреки че чувствителността на клитора не се различава от жена на жена, всички вулви са различни, а при някои жени той е по-оголен или по-голям, така че е по-достъпен и жената може да почувства удоволствието по-бързо. Така някои жени могат да се възбудят, като просто потъркат вагината си през бикините, докато други се нуждаят от директен контакт.

Мастурбацията може да се използва и за по-добро запознаване с личните модели на възбуда и моментите преди оргазма. Една техника включва мастурбиране до точката на близка кулминация и спиране за възможно най-дълго време.

Когато нито един от тези методи не е успешен, психиатрите и сексолозите препоръчват сексуална терапия. А в някои случаи употребата на антидепресанти (особено инхибитори на обратното захващане на серотонина), които могат да предотвратят преждевременен оргазъм.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.