Не изпитвате удоволствие от секса: 6 възможни причини

Не мислете за това и не се стресирайте. За да изпитате удоволстви от секса трябва да се отпуснете. Ако не можете да се отпуснете, ще бъде невъзможно да изпитате пълно удоволствие.
Не изпитвате удоволствие от секса: 6 възможни причини

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Много често сексът не е толкова лесен, колкото изглежда. Много различни фактори могат да повлияят на удоволствието по време на секс. Знаете ли  са тези фактори? В тази статия ще разгледаме кои са причините за да не изпитвате удоволствие от секса.

Защо не изпитвате удоволствие от секса?

Сексът винаги се разглежда като нещо, на което се наслаждавате максимално всеки път, когато го правите. В действителност обаче, понякога се чувстваме неудовлетворени по време и след секс. Защо?

Има няколко фактора, които влияят максимално върху способността ви да изпитвате удоволствие от секса. Възможно е да сте нервни или стресирани от ежедневието. Стресът обикновено е основният фактор, който влияе върху способността на човек да изпитва удоволствие от секса.

Освен това, има много други фактори, освен стреса, които могат да повлияят на нашето сексуално удоволствие. По-долу ще обсъдим няколко от тях.

Не изпитвате удоволствие от секса, защото мислите за удоволствието на партньора ви

Не изпитвате удоволствие от секса: снимка на една жена и един мъж

Когато става въпрос за поддържане на връзки, тревожността и табутата трябва да бъдат оставени назад, за да можете да се насладите напълно на интимността с партньора.

Може да сте напрегнати, защото искате да задоволите партньора си и това да ви стресира до такава степен, че да не можете да се отпуснете. Ако това е така, трябва да запомните, че вашето удоволствие е също толкова важно за партньора ви, колкото и неговото собствено и че вие ​​заслужавате същото внимание като другия човек.

От друга страна, може да се окаже, че искате да опитате нещо в леглото, но все още не сте го обсъдили с партньора си. Възможно е поради страх или неудобство партньорът ви да отхвърли вашата идея или фантазия. Факт е, че без да се изразявате напълно, няма да задоволите собствените си желания и това ще създаде стрес в отношенията.

Каквато и да е причината, трябва да сте спокойни, за да можете да се насладите на секса в най-голяма степен. Поради тази причина забравете табутата и избягвайте стреса и безпокойството и се наслаждавайте на собственото си удоволствие.

Освен това, не забравяйте да споделите своите мисли и желания с партньора си. Как можете да се насладите напълно на секса, без първо да говорите за това, което ви вълнува и задоволява най-много?

Не изпитвате удоволствие от секса, заради несигурността

Може би не харесвате части от тялото си или се чувствате неудобно. Може да се опитате да избегнете докосване в тези области или да покажете други части от тялото си, за които сте по-уверени. Може да се чувствате неудобно ако сте голи и на включени лампи.

Това допълва причината, спомената по-горе. Как можем да изпитаме удоволствие, ако не можем да се отпуснем? Затова е най-добре да забравим всякакви несигурности, стресове или тревоги, когато правим секс. Това ще ни позволи да изпитаме пълно удоволствие. Можете да изпитате удоволствие, когато се чувствате комфортно с другия човек и не се чувствате несигурни в себе си.

Не изпитвате удоволствие от секса, заради вагинална сухота

Не изпитвате удоволствие от секса: снимка на една жена по черни бикини и държи надпис "SOS".

Някои жени, особено жените в определени етапи от живота си, изпитват вагинална сухота. Използването на лубриканти или гелове може да помогне в тази ситуация.

Въпреки усещането за сексуално възбуждане, много жени имат вагинална сухота. Това е нормално през определени етапи от живота на жената, особено по време на менопаузата или кърменето.

За да се борите с това, можете да използвате лубриканти, които ще помогнат при вагинална сухота и ще ви помогнат да изпитате удоволствие от секса в най-голяма степен.

Обсебване от мисълта за оргазъм

Понякога хората са обсебени от достигането на оргазъм, а това има обратен ефект. Това причинява стрес, който води до липса на оргазъм. Както можете да видите тук, враг номер едно в сексуалното удоволствие е стресът.

Докато оргазмите са добри и удовлетворяващи, по-добре е да се отпуснете и да се насладите на всички удоволствия, които сексът може да предложи, а не да се обсебвате от него.

Преодоляване на вагинизма, за да се насладите на секса

Снимка на мъж и жена в леглото

Ако изпитвате болка по време на полов акт, това е проблем, който трябва да бъде обсъден с вашия гинеколог.

Вагинизмът е състояние при жените, което се характеризира с неволно свиване на тазовите мускули, които обграждат влагалището. Вагината може да стане по-тясна и да причини болка по време на полов акт.

Причините за вагинизма могат да бъдат физически (например ендометриоза) или психологически (депресия, тревожност, травма). Във всеки случай трябва да посетите своя гинеколог, който може да ви посъветва и да предложи подходящо лечение.

Аноргазмия при жените

Това е друго състояние, което засяга секса. В този случай, въпреки стимулацията и сексуалното желание, жената не може да достигне оргазъм. Въпреки, че може да се дължи на някои етапи на менопаузата, проблемът може да е по-сложен.

Може да се корени в лошото сексуално възпитание и непознаването на собственото тяло и желание. Освен това, проблемът може да се дължи на стрес и тревожност и често се среща при хора с депресия.

Заключение

Както видяхте, повечето от причините за да не изпитвате удоволствие от секса, са свързани със стреса. Затова е задължително да поддържате добра комуникация с партньора и да се чувствате сигурни и спокойни с връзката.

Сексът е удоволствие и и ако го изпитате, може да бъде важно за вашето здраве и благополучие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.