Психичното здраве и аноргазмията: каква е връзката между тях?

Психичното здраве е тясно свързано със сексуалната наслада, поради което е важно да обърнете внимание на ситуации, които могат да променят психическото ви състояние и да доведат до аноргазмия. Прочетете нататък!
Психичното здраве и аноргазмията: каква е връзката между тях?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 02 ноември, 2020

Аноргазмията е сексуална дисфункция, дефинирана като невъзможност за получаване или проблеми с достигането на оргазъм. Може да възникне в конкретни ситуации или във всяка ситуация с който и да е сексуален партньор. Също така тази дисфункция може да се случи поради физически или психологически причини. Ще разгледаме дали има връзка между психичното здраве и аноргазмията.

Психичното здраве и аноргазмията

1. Психичното здраве и аноргазмията: състояние на тревожност

Психичното здраве и аноргазмията: една двойка мъж и жена, в леглото, но разделени един от друг

Стресът, причинен от неумолимия стремеж към оргазъм, може да е причината, да не се наслаждавате напълно на сексуалния контакт.

Тревожността е психическо състояние, което се показва като прекомерна мъка относно ситуация или мисъл, която предизвиква безпокойство. Преувеличената загриженост, породена от предишни сексуални преживявания, може да доведе до трудности при достигането на оргазъм.

Аноргазмията кара много хора да смятат интимния контакт за нещо стресиращо. Те смятат, че трябва да имате всичко с хиперконтрол и след това да се разочаровате, ако не постигнат крайната цел на оргазма.

Тревожността може да е временна, причинена от конкретна ситуация, която ви пречи да се съсредоточите върху секса. Ако обаче се притеснявате да не достигнете оргазъм по време на най-интимните срещи и това ви пречи да се насладите на тях, тогава може да имате проблем, който трябва да намерите решението.

В тези случаи препоръчваме да се консултирате с специалист по психично здраве, за да могат те да ви научат на техники за контрол на вашия прекомерен страх, който ви пречи да достигнете до оргазъм.

2. Психичното здраве и аноргазмията: депресивно растройство

Снимка на мъж и жена, които изглеждат разстроени

Самото депресивно състояние, както и антидепресантите, могат да повлияят на сексуалното желание и дори да доведат до аноргазмия.

Депресията е психическо състояние, характеризиращо се с дълбока тъга, ниско самочувствие, генерализирана загуба на апетит, ниско настроение и загуба на интерес към всичко.

Обикновено депресията намалява либидото. То води и до отсъствие на първия етап на желанието. Това означава, че другите етапи на сексуален отговор също не се развиват. В резултат на това може да има трудности при достигането на оргазъм.

Освен това някои лекарства, предписани за лечение и контрол на депресията, особено инхибитори на обратното захващане на серотонин, могат да влошат нещата. Между тях има връзка и трудности при достигане на оргазъм, както и намалено сексуално желание. Ако това се случва с вас, вашият психиатър ще обмисли смяна на лекарствата. Те могат също да коригират дозата, за да намалят страничните ефекти.

3. Ниско самочувствие и аноргазмия

Колаж на жена, която е разтревожена

Самочувствието влияе върху образа, който имате за себе си и как общувате с другите, включително по време на секс.

Можем да определим ниската самооценка като трудност, която човек изпитва за да се почувства дълбоко ценен и достоен за любовта на друг човек. Това може да повлияе неблагоприятно на насладата от интимните отношения и, следователно, шансовете за достигане на оргазъм.

Проблемите със самочувствието могат да засегнат почти всеки аспект от ежедневието на човека. В резултат на това, може да се чувствате по-несигурни и в някои случаи да отхвърляте всякакъв вид контакт.

Човек с ниска самооценка не се радва на секс и това е причината сексуалните срещи да предизвикат безпокойство и стрес. За да се опитате да преодолеете тези проблеми и да се радвате на по-добро качество на живот, трябва да се консултирате с професионалист. Освен това, говорете с партньора си и обяснете  трудностите, които имате, така че да се чувствате по-сигурни по време на интимния контакт.

4. Липса на комуникация между партньорите

Липса на комуникация между мъж и жена

Ако не общувате както трябва с партньора си, вероятно няма да говорите с тях за това, което ви радва сексуално. Това може да повлияе на качеството на интимните ви срещи.

Липсата на комуникация между партньорите може да се дължи на много неща. Ако не се чувствате спокойни или уверени в сексуалния си партньор, тогава ще ви бъде трудно да изразите сексуалните си предпочитания. В резултат на това може да не се радвате на сексуалните си срещи.

Често аноргазмията се причинява от неадекватна сексуална стимулация. Ако не сте в състояние да говорите с партньора си за тези видове проблеми, е малко вероятно да успеете да достигнете до оргазъм.

Освен това, ако вие и вашите партньори имате други проблеми, те ще се отразят във вашите сексуални срещи, тъй като може да има напрежение поради нерешени ситуации, тревожност, разединение и загуба на неприкосновеност на личния живот.

В тези случаи препоръчваме да установите навици за връзка, за да насърчите комуникацията и взаимното разбирателство. Ако това не е достатъчно, може да бъде много полезно да се консултирате със специалист или да отидете на терапия за двойки.

Накратко, има ясна връзка между психичното здраве и аноргазмията. Всяка ситуация, която поражда стрес или тревожност, може да се прояви по време на секс. Ето защо е много важно да се научите да се грижите за психичното си здраве и да отделите време за самостоятелни грижи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.