Какво представляват хранителните стабилизатори?

Ще ви кажем за какво се използват стабилизатори и какви видове могат да бъдат открити. Ще ви кажем и дали са опасни за здравето, когато се консумират редовно.
Какво представляват хранителните стабилизатори?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 05 септември, 2022

Хранителните стабилизатори са серия от добавки, които често се използват в промишлени продукти за подобряване на техните органолептични характеристики. Те могат да бъдат естествени или синтетични и обикновено се считат за доста безопасни за здравето.

Като общо правило, те предотвратяват разделянето на емулсии, пяни и суспензии на отделните им компоненти. По този начин се повишава вискозитета на крайния резултат.

Преди да започнем, трябва да отбележим, че е важно да дадем приоритет на присъствието на прясна храна в нашата диета. Тези храни имат висока хранителна плътност, което позволява да се задоволят ежедневните нужди. От съществено значение е да се избягват дефицити, тъй като в средносрочен план това може да доведе до развитие на хронични и сложни патологии, които могат да повлияят негативно на благосъстоянието.

Как действат хранителните стабилизатори?

Както вече споменахме, стабилизаторите предотвратяват разделянето на компонентите на емулсиите. Благодарение на тях се намалява количеството свободна вода, така че те абсорбират част от течността и увеличават плътността на продукта. Резултатът винаги ще бъде по-голям вискозитет. Те обикновено се използват за осигуряване на баланс във времето по отношение на текстурата.

Хранителни стабилизатори.
Хранителните стабилизатори могат да бъдат естествени или синтетични.

В някои случаи обаче здравословността на тези съединения е поставена под въпрос. Истината е, че за да се гарантира, че те не предизвикват вредни ефекти, EFSA провежда определени изследвания от време на време.

Всички вещества, които попадат в категорията хранителни добавки, преминават серия от строги контроли и анализи, за да се гарантира, че могат да бъдат редовно включени в диетата.

Въпреки това има разногласия относно някои от тези съединения. Най-много спорове предизвикват тези, включени в групата на изкуствените подсладители. Доказано е, че те влияят негативно на микробиотата, като намаляват нейната плътност и разнообразие. Това може да увеличи риска от страдание от вътрешни възпалителни състояния в средносрочен план или от изпитване на храносмилателни проблеми, които обуславят употребата на хранителни вещества.

Кои са най-често използваните такива вещества?

Хранителните стабилизатори и добавки, използвани в даден продукт, трябва да бъдат посочени на етикета. Обикновено за обозначаването им се използва номенклатура, използваща буква и цифри.

Най-често срещаните в контекста на стабилизаторите са агар агар и гума гуар. Те могат да действат като фибри и не създават никакви проблеми в тялото ни в средносрочен план. Те дори могат да имат способността да помогнат за намаляване на запека.

Стабилизатори в храните.
Стабилизаторите са изброени сред съставките с номенклатура, която включва буква и няколко чифри

Фибрите увеличават обема на фекалния болус, като по този начин се постига по-голямо активиране на механорецепторите на храносмилателната тръба. Това води до по-интензивни перисталтични движения, което улеснява слизането на изпражненията.

Проучване, публикувано в BMJ, потвърждава това. От друга страна, част от фибрите служат като енергиен субстрат за бактериите, изграждащи микробиотата. Това стимулира растежа им.

Естествени и изкуствени хранителни стабилизатори

В групата на хранителните стабилизатори можем да намерим естествени съединения и други, които са синтетично създадени в лаборатория. Сред най-известните природни стабилизатори са пектините и алгиновата киселина. Експертите смятат, че те не предизвикват отрицателни ефекти върху здравето, въпреки че при някои хора с възпалителни чревни проблеми могат да бъдат вредни за тях.

Ако имате някакви храносмилателни симптоми след многократна консумация на преработен продукт със стабилизатори, най-добре е да се консултирате със специалист. Може да страдате от патология като синдром на раздразнените черва. В този случай най-подходящото нещо би било да започнете диета с ниско съдържание на фибри, тъй като има доказателства, че това може да помогне за справяне с проблема.

Друга възможност е да сте алергични към въпросния елемент. Ако това се случи, може да се наложи добавката да бъде напълно премахната от диетата, тъй като може да доведе до по-големи проблеми. Симптомите обаче обикновено са значителни, когато се започне такъв процес.

Стабилизатори: хранителни добавки, които подобряват текстурата на храната

Както видяхте, стабилизаторите са поредица от съединения, които са включени в групата на добавките и се използват за постигане на по-добра текстура и плътност в определени храни от индустриален произход.

Като цяло е препоръчително да не се злоупотребява с този тип храни, тъй като те не винаги са с добро качество от хранителна гледна точка. Винаги е по-добре да насърчавате наличието на прясна храна в диетата, която може да осигури витамини, минерали и антиоксидантни съединения.

И накрая, трябва да подчертаем, че хранителните добавки не винаги са изкуствени, а често се извличат от растения или елементи, присъстващи в природата.

Това винаги ще бъде по-добър вариант, тъй като рискът от нежелани реакции след консумация ще бъде много по-малък. Освен това ще бъде по-малко вероятно да развиете процес на свръхчувствителност към тях, като алергии или непоносимост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin-Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181–186. https://doi.org/10.1038/nature13793
  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • Bellini, M., Tonarelli, S., Nagy, A. G., Pancetti, A., Costa, F., Ricchiuti, A., de Bortoli, N., Mosca, M., Marchi, S., & Rossi, A. (2020). Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients12(1), 148. https://doi.org/10.3390/nu12010148

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.