Какво причинява коронавируса: грип или алергия?

Коронавирусът грип ли е или просто сезонна алергия? Имайки предвид, че симптомите на коронавируса са подобни и на двете, логично е хората да питат какви са разликите с останалите вирусни заболявания.
Какво причинява коронавируса: грип или алергия?

Последна актуализация: 04 май, 2020

Разпространението на коронавируса по света с щама COVID-19 е поставил цялата земя нащрек. В целия свят хората се чудят как да разпознаят разликата между коронавируса и останалите заболявания. Големият въпрос е, какво причинява коронавируса?

Увеличаването на броя на случаите е скорострелно. Това тества уменията на здравните власти за адекватна реакция. Тъй като вирусът се разпространява с голяма скорост, вече болничните легла се запълват с притеснителна скорост.

Протоколът зависи според всеки случай: Предполагаеми случаи, случаи, където хората трябва да бъдат изолирани, пациенти, изискващи хоспитализация, и тези, които могат да продължат домашната изолация. Трябва да знаем, че въпреки факта, че не ги дават по новините, другите болести продължават да съществуват, включително грипът и алергиите.

Днес ще разгледаме по-подробно признаците на всеки случай, за да си имаме обща представа, която да е като наш наръчник. След прочитането на днешната статия, ще можете по-добре да си отговорите на въпроса дали коронавирусът е грип или алергия?

Какво причинява коронавируса: симптоми

Световната здравна организация (СЗО) обяви настоящото избухване на COVID-19 като пандемия. Трите симптома, характеризиращи тази инфекция, са:

В някои случаи, пациентите изпитват разстройство, стомашна болка, одинофагия-възпалено гърло и ринорея- течащ нос. Както можем да видим, симптомите са доста неспецифични и е лесно да ги объркате с други заболявания. Също така е вярно, че не всички пациенти, които имат положителни изследвания за COVID-19 показват всички симптоми.

Симптомите на коронавируса са неспецифични и могат лесно да се объркат с тези на грипа.

Какво причинява коронавируса: признаци на грип

Грипът е заболяване, причинено от вирусът инфлуенца и неговите щамове. Причините за грипа, които са еднакви всяка година, имат много общо със сезонния грип, идващ заедно със студеното време. Същевременно, от време на време, редките епидемии се появяват поради мутациите на вирусът инфлуенца, както е било при случая с вирус H1N1 (свински грип).

Симптомите на сезонния грип са следните:

Умората и изтощението са също много характерни за вирусът на грипа. При грипът, нашите тела изпитват сериозни трудности при извършването на ежедневните дейности или дори при ставането от леглото. Грипът ни кара да си взимаме почивка, дори и когато искаме да продължим с нашия нормален ежедневен живот.

Какво причинява коронавируса: симптоми на алергия

Дихателните алергии, от които много хора страдат по време на есента и пролетта, са много по-леки от тези на грипът и коронавируса. Още повече, те обикновено се намират в горната дихателна система. Алергиите, освен че засягат носа, също засягат и очите на човек.

Признаците, които подсказват за алергии, могат да включват следното:

  • Ринорея – течащ нос
  • Кихане
  • Навлажнени очи
  • Еритема на върха на носа: Това се отнася за червеникавия цвят поради раздразнението.

Трябва да се подчертае, че симптомите са леки, но упорити. Въпреки, че сухата кашлица може да се появи под формата на внезапни спазми, те нямат същата упоритост като при грип, например. И по никакъв начин не могат да се сравняват умората и изтощението с това, което  изпитва човек с вирусно заболяване.

Снимка на жена с алергия

Симптомите на ринит се проявяват в горните дихателни пътища.

Коронавирусът грип ли е или сезонна алергия?

На първо място, грипът и коронавируса имат сходни симптоми и тяхната сила е също подобна.Това прави трудно различаването между единия вирус и другия. Точката на различие е известна още като епидемиологична връзка.

Епидемиологичната връзка означава да сме били в контакт стс заразен човек. Следователно, за да подозрим коронавирус, трябва да е имало някаква допирна точка с човек, болен от треска, например с COVID -19. Това може да бъде, защото човек е пътувал до географски район, където вирусът върлува, или защото той или тя са прекарали много време с някой, който се е оказал позитивен.

Относно алергиите, е много по-лесно да се забележи разликата. Симптомите са леки и са разположени върху лицето, без систематичен ефект. Още повече, те са отговор на конкретни стимули, като например сезона-пролет или есен и присъствието на определени частици в околната среда.

Ако има съмнения, лекарят винаги ще има последната дума. Важно е да се свържете със специалист за да се разсеят всякакви съмнения, особено при случай на треска. Някои изследвания, налични в здравните центрове, могат бързо да разпознаят коронавируса.

И помнете, само защото не е коронавирус, а по-скоро сезонен грип, това не го прави по-малко опасен. За пациенти с отслабнала имунна система или които страдат от хронично заболяване, грипът е толкова опасен колкото коронавирус, ако не още повече. Следователно, и в двата случая, изложените на риск пациенти изискват стриктно лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martrus, Jeimmy Elizabeth Rodríguez, et al. “Prevención y diagnóstico virus de la influenza.” RECIAMUC 4.1 (2020): 375-383.
  • Carrara, Carolina. “Características de los pacientes infectados por el coronavirus 2019 en China y dinámica de su transmisión temprana.” (2020).
  • Izquierdo, Laura Díez. INFORME TÉCNICO Nuevo coronavirus 2019-nCoV. Diss. Instituto de Salud Carlos III, 2020.
  • Zozaya García, Alain, et al. “Rinitis alérgica: tiempo de mejoría de síntomas con inmunoterapia en pacientes mexicanos y revisión de la literatura.” Alergia, Asma e Inmunología Pediátricas 28.1 (2019): 8-17.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.