7 съвета как да се справите с домашните акари

Домашните акари са изключително издържливи, затова трябва редовно да перете и сменяте постелките, както и да почиствате матраците, на които спите.
7 съвета как да се справите с домашните акари
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Домашните акари са микроскопични организми, обитаващи тъканите и подобните повърхности.

Обикновено се събират в спалнята (матраците и възглавниците са любимите им места) и могат да предизвикат появата на алергии и различни заболявания.

Затова в днешната статия ще ви разкажем как да се справите с тези неприятни и опасни микроорганизми.

Какво представляват домашните акари?

алергията към домашните акари е преодолима, ако вземете подходящите мерки

Домашните акари са подклас паякообразни с дължина не повече от няколко милиметра. Обитават различни райони, приспособили са се към сухоземната и морската среда и могат да бъдат открити дори на места с екстремни условия като пустините, високите планини и изворите с гореща вода.

Много акари се хранят с мъх, листа, папрати, стебла и цветя, докато други живеят върху различни земеделски култури (вредители).

Някои причиняват появата на алергия у хората, а други са паразити при животните. Алергиите се дължат на умрелите акари и на екскрементите им (които не виждаме, но които се натрупват в дома ни).

Домашните акари могат да бъдат открити навсякъде, могат да бъдат вдишани, без дори да осъзнаете това и да доведат до появата на постоянна алергия или астма.

Този вид акари се откриват най-вече в матраците, одеялата, чаршафите, възглавниците и диваните. Могат да преживеят до 3 месеца. За това време могат да снесат до 100 яйца.

Обичайното им време за размножаване е през есента и пролетта.

Сред най-честите симптоми на алергия причинена от домашните акари са:

 • Хрема
 • Кихане (особено сутрин)
 • Запушен нос
 • Сълзящи, сърбящи очи
 • Зачервена кожа
 • Просвирване на гърдите по време на дишане

Как да се справите с домашните акари

Заради малкия им размер и факта, че могат да бъдат открити навсякъде – в леглата и в диваните – често дори не се замисляме за присъствието им, докато не се появят първите симптоми на алергия.

Ето защо почистването е изключително важно за предотвратяване появата на алергии и астма причинени от домашните акари.

Ето няколко полезни съвета как да се справите с тези вредители:

1.Сменяйте редовно спалното бельо

Домашните акари се хранят основно с прах и мъртва кожа. Докато спим от кожата ни се отделят малки частици кожа, с които се „угощават“ тези микроорганизми.

Ето защо трябва да сменяте чаршафите и одеялата всяка седмица или поне на две седмици.

2.Пране на висока температура

домашните акари се унищожават, ако перете на висока температура

Трябва да перете спалното бельо на максимално висока температура  ( около 55 ° C). Пускайте пералнята си на програма с тези градуси.

Използвайте висококачествен прах за пране с доказано изпиращо действие. Препоръчваме ви да заложите на продукти съдържащи масла от евкалипт, чаено дърво или кедрово масло за повишаване на ефикасността.

 • Ако перете с топла или студена вода можете да използвате и някакъв вид белина подходящ за тъканите, които перете.
 • Не смесвайте чаршафите с другите си дрехи, за да предотвратите преминаването на акарите от едните към другите.
 • След пране можете да почиствате пералнята си с гореща вода, за да премахнете паразитите.
 • Оставяйте чаршафите си прострени цял ден на слънце след като сте ги пуснали в сушилнята. Така от акарите няма да остане и следа.

3.Почиствайте с прахосмукачка всеки ден

Можете да почиствате с прахосмукачка не само килимите, но и диваните, завесите, столовете (в зависимост от тапицерията им), леглата и т.н.

Или казано по друг начин – всички мебели или места, където стоите или лежите и може да има остатъци от мъртва кожа.

 • За да може почистването с прахосмукачка да бъде ефикасно, уредът ви трябва да има торбичка с двоен микрофилтър, която да събира частиците от прах и акарите едновременно.
 • Запомнете, че почистването на повърхностите с прахосмукачка не ви гарантира, изчезването на патогените и алергените им.
 • Добрата новина е, че прахът и частиците мъртва кожа, с които се хранят ще бъдат силно намалени. Не забравяйте да почиствате и прахосмукачката си.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 съвета за почистване на прозорците

4.Почистване с пара

преборете се с домашните акари, като почиствате с пара

Този начин на почистване е изключително важен, ако имате килими. Така ще разтворите замърсяванията и ще убиете микроорганизмите и акарите върху повърхността и дълбоко в самите тъкани.

След като почистите трябва да използвате влагоабсорбатор, тъй като влажността може да създаде идеалната среда за разпространение на бактериите и вредните микроорганизми.

Препоръчваме ви да не използвате метли и сухи парцали, тъй като те спомагат разпространението на алергените във въздуха. По-добре използвайте влажен парцал или моп за почистване на сухите повърхности.

5.Перете периодично прибраните дрехи и завивки

Всички прибираме топлите завивки и дрехи в началото на лятото и ги вадим от гардеробите в началото на зимата.

 • Преди да застелем леглата с тях или да ги облечем ви съветваме първо да ги изперете.
 • Докато са били прибрани най-вероятно домашните акари са се размножили многократно.

6.Използвайте пластмасови калъфи

използвайте пластмасови калъфи, ако искате да се отървете от домашните акари

В магазините се предлагат антиалергични калъфи против събиране на прах предпазващи дрехите от нашествието на акарите.

Най-добре е възглавниците ви да са със синтетичен пълнеж. За матраците е най-добре да бъдат от мемори пяна.

7.Сбогувайте се с препарираните животни и мокетите

Ако искате домашните акари да не навредят на здравето ви най-добре ограничете местата, където биха могли да се скрият и размножат като плюшените играчки и мокетите на пода.

Съветваме ви да не спите върху диваните, за да избегнете разпространението на тези микроорганизми и там. Дръжте по-малко предмети в дома си, върху които може да се натрупва прах.

Най-добре е да имате колкото може по-малко предмети за декорация. Не забравяйте да проветрявате стаите поне веднъж седмично.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.