6 сукулентни растения, с които да украсите дома си

Тези сукуленти са идеални за декориране на вашите вътрешни пространства. Те са лесни за отглеждане. Ще откриете опции за зони с пряка светлина и сянка.
6 сукулентни растения, с които да украсите дома си

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 22 декември, 2022

Ако мислите да декорирате вътрешните си пространства със сукулентни растения, ще се радвате да прочетете тази статия. Сукулентите са много устойчиви растения и са подходящи за дома, но има някои, които се открояват повече от други. Ще ви разкажем всичко за тях тук.

Най-голямото достойнство на сукулентите е, че са много устойчиви, така че не е нужно да робувате, за да ги поддържате винаги красиви. Тези растения съхраняват вода в своите структури: листа, корени и стъбла. Поради тази причина те не са толкова взискателни към поливането и могат да издържат дълги периоди без вода.

6 сукулентни растения за интериорна декорация, които трябва да познавате

Досега са регистрирани хиляди видове сукуленти, като семействата на Aizoaceae, Cactaceae, Crassulaceae и Euphorbiaceae са най-популярните. Сред тях има и такива, които се отличават освен с физическите си характеристики и с необходимото количество слънчева светлина.

Ще видим кои са едни от най-подходящите за декориране на вашия дом.

1. Sedum morganianum или магарешка опашка

Първият от сукулентите за интериорна декорация, който ще препоръчаме, е научно наречен Sedum morganianum. Това е добре познатата магарешка опашка.

Това е сукулент, произхождащ от Мексико, с характеристика, която привлича вниманието: той е висящ. Неговите красиви и дебели стъбла изглеждат страхотно от висящи кошници.

Има сини или сиво-зелени листа, които могат да пораснат до 60 сантиметра. Това е един от онези сукуленти, които изискват достатъчна слънчева светлина, за да се развият правилно. Що се отнася до поливането, най-добре е да изчакате субстрата да изсъхне между поливанията, особено в райони със студено време.

Suculenta cola de burro.
Магарешката опашка е един от най-красивите висящи сукуленти, с които можете да декорирате вътрешните си пространства.

2. Сукулентни растения – Senecio rowleyanus или броеница

Продължаваме с висящите сукуленти, за да представим Senecio rowleyanus или броеница, растение, което се отличава с това, че листата му приличат на малки мъниста. Често се използва за украса на рафтове, позволявайки стъблата му да висят.

Въпреки че се радва на светлината, не е добра идея да го излагате на пряка слънчева светлина, тъй като може да повехне. Поливането трябва да е постоянно, веднъж седмично, с изключение на зимата, когато трябва да е по-разредено. Във всеки случай проверете субстрата, преди да добавите вода, защото излишъкът може да навреди на цветето ви.

3. Ехеверия

Повече от сукулент, ехевериите са семейство сукуленти, обхващащо повече от 150 вида. Общата им характеристика са сплесканите листа с форма на розетка, които ги правят очарователни и идеални за декориране на закрито в саксии или във външни градини.

Тези сукуленти се считат за евтини, защото отглеждането им е много лесно. Те могат да бъдат с различни цветове, но винаги имат общ нюанс.

За да запазите жизнеността им е добре да използвате течен тор веднъж месечно. Поливането им е умерено, като трябва да се внимава особено през есента и зимата, когато трябва да сте много  пестеливи с количеството вода.

4. Сукулентни растения – Crassula ovata или нефритено дърво

Crassula ovata или нефритеното дърво е бижу от семейството на сукулентите. Прилича на мини дръвче красула с красиви овални листа, прикрепени към дебело стъбло.

Това е много силно, издръжливо растение, което ще изглежда красиво във вашата всекидневна или всяко закрито пространство. Расте бавно, но може да достигне височина до 1 метър, за което се нуждае от поне около 3 часа пряка слънчева светлина.

Що се отнася до поливането, то трябва да е умерено. Веднъж седмично е идеално. Следвайте тези съвети как да се грижите за него, ще имате достатъчно късмет да видите как вашето нефритено дърво цъфти.

5. Алое вера

Друг от сукулентите, които не могат да бъдат пропуснати при декориране на интериори, е алое вера. Научни статии са събрали неговите свойства и ползи за здравето, подчертавайки го като лечебно растение. Съставът му подчертава високата концентрация на вода, аминокиселини, витамини и минерали. По-конкретно, неговият сок, който е кристален и много свеж, се използва за облекчаване на слънчеви изгаряния и рани.

Този сукулент има дълги листа, широки в основата и много тънки по върховете. В допълнение, той има шипове по контура на всяко листо, които могат да ви наранят, ако не боравите правилно.

Известно още като алое, то се радва на много пряка слънчева светлина, така че не забравяйте да му отделите място, където може да бъде изложено няколко часа на ден. Що се отнася до влажността, оставете почвата да изсъхне между поливането.

сукулентни растения за украса на вашия дом.
Сред препоръките за сукуленти за декориране на интериори откриваме алое вера, лечебно растение.

6. Сукулентни растения – Beaucarnea recurvata или слонски крак

Завършваме с Beaucarnea recurvata или слонски крак (на снимката на корицата), един от най-красивите сукуленти, които ще намерите за украса на вашите вътрешни пространства. Видът му може да ви шокира и да ви накара да се съмнявате дали наистина е сукулент. Но повярвайте, така е.

Името му идва от формата на стъблото му, което е доста дебело и наподобява крака на слон. Именно там се съхранява водата, която натрупва по време на своето развитие.

Това е една от красулите, които изискват слънчеви пространства, за да растат здрави, въпреки че трябва да се каже, че индиректната светлина през целия ден ще е достатъчна. Преди поливане проверете субстрата ; ако е сух, значи е време за поливане.

Красули, които изискват малко пряка светлина

Има голямо разнообразие от сукуленти, с които можете да украсите интериора си. Въпреки това, тъй като знаем, че е трудно да поставим нашите растения в пространства с пряка светлина, ето списък с други сукуленти, които изискват малко светлина:

  • Гастериас
  • Пеперомии
  • Aeonium kiwi
  • Коледен кактус
  • Crassula ovata Gollum
  • Hawortia cymbiformis
  • Тигрови езици или сансевиерии
сукулентни растения за украса на вашия дом.
Макар и да не изглежда така, тигровият език е много красив сукулент, който не изисква много светлина.

С какви сукуленти ще украсите интериорните си пространства?

С това ръководство за сукуленти за декориране на интериорни пространства можете да добиете представа за възможностите, които имате. Изберете тези, които най-добре отговарят на вашите лични вкусове и условията, които имате в дома си.

За всичко останало се оставете да бъдете изненадани от тези популярни растения, които не изискват много грижи, но са много красиви. Растежът им е бавен, но ще ви харесат много, особено когато цъфтят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mariel Calderón-Oliver; María Alejandra Quiñones Peña; José Pedraza-Chaverri. Efectos benéficos del aloe en la salud. VERTIENTES Revista Especializada en Ciencias de la Salud, 14(2):53-73, 2011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.