Защо грипът се разпространява повече през зимата

Грипът е вирусно заболяване причинено от различни видове инфлуенца вируси. Като цялото случаите на заразени с грип се увеличават през зимата. В следващите редове ще ви разкажем защо грипът се разпространява повече през зимата.
Защо грипът се разпространява повече през зимата

Последна актуализация: 30 октомври, 2020

Защо грипът се разпространява повече през зимата?

През последните месеци COVID-19 окупира медийното пространство и усилията на учените в световен мащаб. Другите вируси също продължават да циркулират, въпреки че не са толкова опасни, и водят до появата на неприятни тежки симптоми и дискомфорт. Това важи и за грипа, заболяване, което се разпространява повече през зимата.

Може би се чудите защо грипът бележи пик през есента и зимата и след това изчезва през пролетта. В тази статия ще дадем отговор на тези въпроси.

Една клинична картина, различни форми

Грипът е инфекциозно заболяване причинено от различни видове инфлуенца вируси. Става въпрос за вирусни с една верига РНК, покрити с външен липиден слой, придаващ им характерната кръгла форма. Според Световната здравна организация, има четири вида или типа сезонни инфлуенца вируси:

 • Инфлуенца A вируси разделяни на подвидове в зависимост от комбинацията от два протеина на повърхността им. Всички познати грипни пандемии са били причинени от вируси тип А.
 • Вирусите тип В не се класифицират на подвидове, но тези, които циркулират в момента могат да бъдат разделени на два рода.
 • Вирусите тип С се срещат по-рядко и обикновено причиняват по-леки инфекции. Затова нямат голямо значение за общественото здраве.
 • Вирусите тип D засягат основно животните като говеда; не е известно да са инфектирали или причинили заболяване при хората.

Счита се, че в световен мащаб грипът засяга 20% от хората. Или казано с други думи 20% от населението на света се е сблъскало или ще се сблъска със заболяването в определен етап от живота си. Трябва да кажем, че става въпрос за селективна патология, тъй като тя може да засегне до 50% от определени групи от населението.

Заради епидемиологичното си значение, грипът е бил обект на множество проучвания.

Грипът и студеното време

Грипът и времето

Проучване публикувано в научното списание Plos Pathogens обяснява връзката между грипа и климатичните фактори и защо грипът се разпространява през зимата:

 • Учените провели проучване с 20 морски свинчета. Те поставили определен брой морски свинчета болни от грип в различни отделения. В други съседни на тези с болните свинчета, били поставени здрави животни.
 • След това учените подложили различни групи здрави и болни морски свинчета на различно ниво на относителна влажност и температура.
 • При постоянна температура, било установено, че относителната влажност и предаването на грипа са в обратна връзка. При относителна влажност 20%, повечето от здравите морски свинчета били заразени от въздушните частици на заразените. При 80% влажност не се наблюдавало предаване на заболяването.
 • Учените установили и че заразените морски свинчета при температура на околната среда от 5 градуса отделяли по-голям вирусен товар в издишания въздух и за по-дълго време отколкото заразените при температура от 20 градуса.

Според това проучване ниските температури и сухият въздух спомагат разпространението на вируса.

Но защо?

Грипът се разпространява при ниска относителна влажност

Различни хипотези се опитват да обяснят защо ниската относителна влажност спомага разпространението на грипа:

 • На първо място сухият въздух може да увреди носната лигавица на гостоприемника, правейки го незащитен срещу респираторни вирусни инфекции като инфлуенца.
 • Второ – изглежда, че устойчивостта на вируса във въздушните частици варира с влажността, като вирусът остава активен за по-дълго време в среда с по-малка влажност.
 • На трето място вирусът може да загуби способността си да се разпространява при по-висока влажност. При висока относителна влажност, въздушните частици отделяни от гостоприемника могат бързо да се свържат с водните молекули в околната среда, като по този начин се увеличава обема им. Това намалява скоростта и разстоянието, което може да измине вирусът.
  Зимата и грипът

Ниските температури осигуряват подходяща среда за предаването на вирусите причиняващи инфлуенца.

Грипът се разпространява при ниски температури

Тук обяснението е може би по-простичко.

При по-ниски температури, лигавицата на носа изстива при вдишване на студения въздух. Това създава микросреда подходяща за вируса и по-бързото му размножаване. А това води до по-голям вирусен товар при всяко кихане, спомагащо предаването на вируса.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо се разболяваме от настинки

Има причина за сезонността на грипа

Накратко – има научно обяснение за сезонността на грипа. В северното полукълбо вирусът започва да се разпространява през октомври, достигайки своя пик между декември и февруари. Тези данни перфектно отговарят на изводите от проведените научни изследвания, тъй като тези месеци са студени и сухи.

За щастие всяка година се предлага противогрипна ваксина, с която да се намали до минимум риска от заразяване. Ваксината горещо се препоръчва при по-възрастните хора и тези с потисната имунна система.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.