Защо грипът се разпространява повече през зимата

Грипът е вирусно заболяване причинено от различни видове инфлуенца вируси. Като цялото случаите на заразени с грип се увеличават през зимата. В следващите редове ще ви разкажем защо грипът се разпространява повече през зимата.
Защо грипът се разпространява повече през зимата

Последна актуализация: 30 Октомври, 2020

Защо грипът се разпространява повече през зимата?

През последните месеци COVID-19 окупира медийното пространство и усилията на учените в световен мащаб. Другите вируси също продължават да циркулират, въпреки че не са толкова опасни, и водят до появата на неприятни тежки симптоми и дискомфорт. Това важи и за грипа, заболяване, което се разпространява повече през зимата.

Може би се чудите защо грипът бележи пик през есента и зимата и след това изчезва през пролетта. В тази статия ще дадем отговор на тези въпроси.

Една клинична картина, различни форми

Грипът е инфекциозно заболяване причинено от различни видове инфлуенца вируси. Става въпрос за вирусни с една верига РНК, покрити с външен липиден слой, придаващ им характерната кръгла форма. Според Световната здравна организация, има четири вида или типа сезонни инфлуенца вируси:

 • Инфлуенца A вируси разделяни на подвидове в зависимост от комбинацията от два протеина на повърхността им. Всички познати грипни пандемии са били причинени от вируси тип А.
 • Вирусите тип В не се класифицират на подвидове, но тези, които циркулират в момента могат да бъдат разделени на два рода.
 • Вирусите тип С се срещат по-рядко и обикновено причиняват по-леки инфекции. Затова нямат голямо значение за общественото здраве.
 • Вирусите тип D засягат основно животните като говеда; не е известно да са инфектирали или причинили заболяване при хората.

Счита се, че в световен мащаб грипът засяга 20% от хората. Или казано с други думи 20% от населението на света се е сблъскало или ще се сблъска със заболяването в определен етап от живота си. Трябва да кажем, че става въпрос за селективна патология, тъй като тя може да засегне до 50% от определени групи от населението.

Заради епидемиологичното си значение, грипът е бил обект на множество проучвания.

Грипът и студеното време

Прочетете и: 4 супи срещу настинка

Грипът и времето

Проучване публикувано в научното списание Plos Pathogens обяснява връзката между грипа и климатичните фактори и защо грипът се разпространява през зимата:

 • Учените провели проучване с 20 морски свинчета. Те поставили определен брой морски свинчета болни от грип в различни отделения. В други съседни на тези с болните свинчета, били поставени здрави животни.
 • След това учените подложили различни групи здрави и болни морски свинчета на различно ниво на относителна влажност и температура.
 • При постоянна температура, било установено, че относителната влажност и предаването на грипа са в обратна връзка. При относителна влажност 20%, повечето от здравите морски свинчета били заразени от въздушните частици на заразените. При 80% влажност не се наблюдавало предаване на заболяването.
 • Учените установили и че заразените морски свинчета при температура на околната среда от 5 градуса отделяли по-голям вирусен товар в издишания въздух и за по-дълго време отколкото заразените при температура от 20 градуса.

Според това проучване ниските температури и сухият въздух спомагат разпространението на вируса.

Но защо?

Грипът се разпространява при ниска относителна влажност

Различни хипотези се опитват да обяснят защо ниската относителна влажност спомага разпространението на грипа:

 • На първо място сухият въздух може да увреди носната лигавица на гостоприемника, правейки го незащитен срещу респираторни вирусни инфекции като инфлуенца.
 • Второ – изглежда, че устойчивостта на вируса във въздушните частици варира с влажността, като вирусът остава активен за по-дълго време в среда с по-малка влажност.
 • На трето място вирусът може да загуби способността си да се разпространява при по-висока влажност. При висока относителна влажност, въздушните частици отделяни от гостоприемника могат бързо да се свържат с водните молекули в околната среда, като по този начин се увеличава обема им. Това намалява скоростта и разстоянието, което може да измине вирусът.

  Зимата и грипът

Ниските температури осигуряват подходяща среда за предаването на вирусите причиняващи инфлуенца.

Грипът се разпространява при ниски температури

Тук обяснението е може би по-простичко.

При по-ниски температури, лигавицата на носа изстива при вдишване на студения въздух. Това създава микросреда подходяща за вируса и по-бързото му размножаване. А това води до по-голям вирусен товар при всяко кихане, спомагащо предаването на вируса.

Препоръчваме ви да прочетете и: Защо се разболяваме от настинки

Има причина за сезонността на грипа

Накратко – има научно обяснение за сезонността на грипа. В северното полукълбо вирусът започва да се разпространява през октомври, достигайки своя пик между декември и февруари. Тези данни перфектно отговарят на изводите от проведените научни изследвания, тъй като тези месеци са студени и сухи.

За щастие всяка година се предлага противогрипна ваксина, с която да се намали до минимум риска от заразяване. Ваксината горещо се препоръчва при по-възрастните хора и тези с потисната имунна система.

Може да ви заинтересува ...
Три чая облекчаващи симптомите на грип
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Три чая облекчаващи симптомите на грип

Има много хора, които искат да допълнят назначеното им медикаментозно лечение за облекчаване симптомите на грип с натурални средства.