Как да накарате увивните растения да стоят изправени

Ако се обгрижват правилно, увивните растения ще направят неповторим декора на градината ви. Ето 6 начина да ги накарате да стоят изправени и да растат здрави.
Как да накарате увивните растения да стоят изправени

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 31 август, 2022

Увивните растения придават неописуема красота на декора на вашия дом. Има много различни видове, включително многогодишни растения с различни цветове и форми и дори листа с красиви нюанси на зелено. Привлекателността на увивните растения обаче се оценява само когато стоят изправени. И така, как можете да накарате едно увивно растение да стои изправено? За щастие има много алтернативи.

Първото нещо, което трябва да имате предвид е, че растението в добра форма винаги ще бъде по-лесно за изправяне. То може да се нуждае от опора или друга структура, за да се развива и да постигне очакваното визуално въздействие. Тук ще обясним процеса стъпка по стъпка.

6 начина да накарате увивните растения да стоят изправени

Увивните растения се използват за украса на стени, колони, балкони и дори огради. Те създават приятно естествено пространство, растат във всички посоки, винаги търсейки слънчева светлина и начинът, по който се поддържат, може да варира в зависимост от вида.

Ето няколко примера.

  • Бръшлянът се държи здраво чрез закрепване на корените му. Те улесняват хващането и катеренето.
  • Растения като лози, диви лози и сладък грах се захващат с помощта на пипала.
  • Орловите нокти и подобните растения развиват система от преплитащи се стъбла. Това помага на растението да се разпространи.

Така че методът, който използвате, за да ги поддържате изправени, ще зависи от самото растение. Сега открийте най-добрите начини за справяне.

Орлов нокът
Орловите нокти са популярен избор в домовете. Те сезадържат чрез преплетените си стъбла.

1. Използвайте пергола или опора

Това е идеално за връзване на жасмин и увивни рози, материалът за пергола може да варира. Вашият избор ще зависи от вкуса и нуждите ви.

Изработени са от пластмаса, метал и дърво; последното е една от любимите ни опции. Това, което е важно е, материалът да може да издържи тежестта на растението.

Имайте предвид, че тези опори са с красив дизайн, така че ще ви помогнат да допълните декорацията. Ако обаче нямате средства, можете да използвате плетена тел, за която растението да се захване и да расте красиво.

2. Стенни тела

Куки, гвоздеи, пръстени и други видове приспособления е използват за контролиране на пътя за растеж на увивните растения. Може да се нуждаете от бормашина и други инструменти, за да ги закрепите към повърхността. Освен това ще действат като водач, така че растението да се оплете в тях.

Създайте канали, които са разположени на около 10 сантиметра един от друг. Не се препоръчва да има много разстояние между тях. Не се притеснявайте, че не сте се справили добре! С течение на времето, докато растението расте, това няма да се забелязва.

3. Телени арки

Пространството не е пречка за такава структура. Телената или дървена арка може да варира по размер и да се адаптира към нуждите на обекта.

Тези елементи осигуряват отлична повърхност за растения тип Clematis. Освен това ще остави място на земята за поставяне на други саксии.

4. Клетки или обелиски

Тези структури са полезни, така че корените да не се заплитат или огъват. Предлагат се в различни размери и от различни материали. Дървените клетки и обелиски са с по-естествен вид.

5. Телени или дървени стълби

Тези стълби са класика в градинарството, защото са много лесни за използване и можете да ги местите без никакви усложнения. Използват се като паравани за цветя или растения, които растат вертикално.

Предлагат се в различни дизайни и цветове. Можете да си поиграете с цвета на стълбата, за да създадете красив контраст и да укрепите растението.

6. Използвайте трика с куката, за да накарате увивните растения да стоят изправени

Това е метод, който стана вирусен в интернет и даде очаквания резултат. Имайте под ръка телена кука, няколко закопчалки за растения, конци, ножици, вода и прозрачен лак за нокти.

След като всичко е готово, изпълнете следните стъпки:

  1. Оформете диамантена форма с щипката или я оставите така. След това трябва да разгънете извитата кука за плетене на една кука.
  2. Боядисайте я с лак за нокти и изчакайте да изсъхне. Това ще попречи на ръждата по телта да повреди растението.
  3. Сега е време да я заровите в права линия в земята, като внимавате да не нараните растението. По възможност я сложете в средата на растението, но много внимавайте да не нараните корените.
  4. Завършете, като оплетете растението в куката, но без да прилагате изключителна сила.

Ако имате проблеми със задържането на растението, можете да си помогнете с конеца. Завъртате го няколко пъти, без да го затягате прекалено много. Въпросът е само растението да расте и да се развива около жицата.

Жасмин - увивните растения в градината
Дървените конструкции с увивни растения изглеждат елегантни и изящни на вътрешните дворове.

Уверете се, че имате добра опора за увивните растения

Това е вид растение, което по природа обича да заема колкото се може повече място. Така че, ако искате такова във вашия дом, двор или открито пространство, ще трябва да маркирате водачи, за да му укажете къде да расте.

След това не забравяйте да поставите опори, за да контролирате не само посоката на растеж, но и да го поддържате стабилно и изправено!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.