Прегръдките са много полезни за емоционалното здраве

Прегръдките не само ни карат да се чувстваме по-добре; те са много полезни за здравето! Научете повече за значението на прегръдките.
Прегръдките са много полезни за емоционалното здраве

Последна актуализация: 14 февруари, 2019

Прегръдките са вид безсловесна комуникация, която трябва да практикуваме по-често с най-близките ни хора.

И са изключително полезни за емоционалното ни здраве.

Говорим за най-широко използваният жест по цял свят. Прегръдките не признават език, култура и религия. Използваме ги не само помежду си.

Животните също усещат прегръдките – контактът кожа с кожа е начин за връзка с членовете на „стадото“. Този първичен жест е израз на сигурност и близост и заздравява връзките помежду им.

Можем да кажем, че прегръдките, като форма на физическа близост, са универсални. И всички говорим на този емоционален език по определен начин.

Нека да научим малко повече за него.

1. Физическата близост е форма на израстване

Прегръдките са форма на близост
Има различни прегръдки, които без съмнение всеки от нас познава.

Прегръдките са значими, когато идват от хора, с които имаме позитивна и взаимна връзка.

Докато физическата близост с непознат често се възприема като заплаха.

Когато прегърнем някого или някой ни прегърне, това заздравява социалните ни връзки. Затова е толкова „здравословен“ източник за личностното ни развитие.

Винаги ценим независимостта си, възможността да се развием или пък да се насладим на момените ни на самота. Но никой не може да отрече, че тези жестове ни карат да се чувстваме добре.

В крайна сметка живеем в общество и сме социални личности. Затова се нуждаем от този език, който ни свързва с някого и нещо, като семейството или групата ни с приятели.

2. Мозъкът ни се нуждае от прегръдки, особено в ранното ни детство

Прегръдките са важни за мозъка
Децата, които често са прегръщани и усещат топлината и обичта на родителите си от момента на раждането, израстват и се превръщат в зрели и емоционално балансирани личности.

Мозъкът узрява “отвътре навън” и “отзад напред.” Това означава, че структурите на мозъка, които изискват повече внимание при новородените са тези, свързани с емоциите.

Когато бебето не усеща страх, чувства се в безопасност и е постоянно обградено с обич,  структурите на мозъка като хипокампуса и амигдалата се развиват без наличието на стрес, свързан с усещането за изоставеност.

Прегръдките на родителите от раждането до 3 годишна възраст са изключително важни за бъдещото ви емоционално развитие.

3. Оставете прегръдките да говорят вместо вас, когато нямате думи

Вероятно сте живели с партньор, роднина или приятел в определен етап от живота си.

Понякога емоциите ни вземат връх над нас. Например при спор с любим човек можем да кажем неволно нещо, с което да го нараним и за което по-късно да съжаляваме.

Когато знаем, че думите няма да ни помогнат в определена ситуация и че сме объркали нещата, можем да оставим прегръдките да говорят вместо нас.

4. Всички знаем как се прегръща, но не винаги го правим

Има много хора, които обичат да бъдат прегръщани, но не винаги поемат инициатива за това.

Причината може да се крие в срамежливост, нерешителност или неумение как да разчупим леда, за да започнем връзка, в която прегръдките няма да изглеждат странно.

За прегръдките важи едно просто правило: ако ви харесват, ако се нуждаете от тях, ако ги искате, тогава ги правете и вие.

Няма нищо по-хубаво от това да раздавате по пет прегръдки дневно!

Прегърнете родителите, партньора, децата или приятелите си, които са имали труден ден и ги успокойте и накарайте да се чувстват по-добре.

5. Прегръдките са много полезни за емоционалното ви здраве

Прегръдките са важни
Прегръдките присъстват и в животинския свят. Въпреки че са доста по-различни от тези между хората. Например, животните не използват прегръдките за поздрав или при раздяла с някого.

Животните търсят близост за укрепване на социалните си връзки.

Ние също трябва да ги използваме за тази цел. По този начин ще можем да успокоим много от страховете си, да намалим стреса и да контролираме тревожността си по-добре.

Прегръдката от човек, който обичаме ни помага да бъдем по-позитивни. С други думи помага ни да се насладим на живота си тук и сега и да победим страховете си.

В този момент за нас съществува само затвърждаването на връзката ни, а покачването на ендорфините и окситоцина по-късно само засилват усещането за този миг.

Направете прегръдките неизменна част от живота си!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cohen, S., Janicki-Deverts, D., Turner, R. B., & Doyle, W. J. (2015). Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797614559284
  • Ocklenburg, S., Packheiser, J., Schmitz, J., Rook, N., Güntürkün, O., Peterburs, J., & Grimshaw, G. M. (2018). Hugs and kisses – The role of motor preferences and emotional lateralization for hemispheric asymmetries in human social touch. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2018.10.007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.