Езикът, здравето и емоциите

Когато нещо в тялото не функционира правилно, този орган ни информира чрез промените в цвета или текстурата си.
Езикът, здравето и емоциите

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Езикът е един от най-информативните мускули, които имаме в организма. В допълнение към своята роля в процеса на храносмилането, той може да разкрие състоянието на здравето и емоциите ни. Познаването и разчитането на езика може да помогне за откриването на потенциални здравословни проблеми.

Това се дължи на факта, че езикът е покрит с хиляди нервни окончания, които са свързани с различни органи. Когато нещо в тялото не функционира правилно, езикът ни информира чрез промените в цвета или текстурата си.

В днешната статия ще ви дадем някои насоки, така че да сте в състояние да разберете какво се опитва да каже езикът за вашето здраве. Можете да започнете сега, като погледнете в огледалото и разгледате собствения си език обстойно.

Розов език

Този тип език ни съобщава, че сме здрави и водим здравословен начин на живот. Това е знак за правилно хранене и храносмилане, а също и за емоционална стабилност.

Червен език

Какво се опитва да каже езикът за вашето здраве

Ако езикът ви е червен, това може да е сигнал за здравен проблем в гърлото или вътрешните органи, особено ако върхът е червен. На емоционално ниво червен език обикновено имат хората, които са лесно раздразнителни или стресирани.

Малки язви върху езика

Малки язви върху езика- знак за консумация на прекалено много преработени храни.

Те често се появяват заедно с вирусна или гъбична инфекция или в резултат на недостиг на витамини А и С, както и да са знак за консумация на прекалено много преработени храни, мазнини и захари. На емоционално ниво тези малки язви по езика могат да означават, че човек лесно се разстройва и постоянно е неспокоен и стресиран. Този тип език също е характерен сред хората, които страдат от потиснат гняв. Важно е да обръщате внимание на вашата устна хигиена и да се консултирате с лекар – в случай, че язвите са резултат от инфекция.

Възпалени вкусови рецептори

Това е ясен знак за хранителен дефицит. Много е важно да се следват препоръките за хранителния режим, които се дават и за бял език; те са от ключово значение при борбата с този проблем. Внимателно почиствайте езика си с четката всеки път, когато миете зъбите си. Възпалените вкусови рецептори могат да са и резултат на стрес или трудности при адаптирането към промените.

Когато езикът е бял

Този език е ясен показател, че човек има проблеми с червата и храносмилането. Това може да се случва в резултат на консумация на твърде много наситени мазнини или рафинирана захар и брашно. Белият език също може да бъде признак на токсемия, която представлява натрупване на токсини в червата и кръвта и може да доведе до други здравословни проблеми.

Ако забележите, че езикът ви има бяло покритие, променете навиците си на хранене.

Ако забележите, че езикът ви има бяло покритие, много е важно да промените навиците си на хранене и да започнете прочистваща диета без наситени мазнини, преработени храни, млечни продукти и всякакви пържени храни. На емоционално ниво белият език може да означава нервно и неспокойно състояние. Тези емоционални състояния могат да засилят храносмилателните проблеми и да причинят неправилно функциониране на различни жизненоважни органи, което се отрази сериозно на здравето ви.

Гладък език

Този тип език не само разкрива хранителен дефицит, но също може да е признак за анемия. В този случай ви препоръчваме да консумирате повече храни, които са богати на витамин С и желязо. Емоционално това може да означава, че сте склонни към депресия и лесно да бъдете обезкуражени.

Възпален език

Възпаленият език може да бъде симптом за ниски нива на хемоглобин (състояние, по-известно като анемия).

Подобен на карта език

Този тип език прилича на карта, с подобни “рисунки” на повърхността си, които обикновено са червени, розови или бели. Той може да бъде наследствен, но ако се повтаря често, да е сигнал за алергия или непоносимост към определени храни. В емоционален аспект тези хора често са много чувствителни и лесно раздразними или обезпокоени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Ibáñez C, Echeburúa E. Clínica y Salud. Clínica y Salud. 2015.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.