Безполезните думи, които не са последвани от действия

Ако имате в обкръжението си хора, които ги ползват често, сложете край на това и не си губете времето.
Безполезните думи, които не са последвани от действия

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Ако вашите думи не са последвани от действия, те нямат никакво значение. Те са безполезни. Без съмнение дори и в най-близкия ви кръг от приятели, има някой, който често действа по този начин.

Ние всички сме хора, а това означава от време на време да имаме поведение от такъв тип. Правим обещания и проекти, а думите ни са украсени с големи надежди и красиви мечти.

Но когато моментът на истината или времето на необходимост настъпи, не се случва нищо. Всичко, което е казано и обещано, изчезва като дим.

Безплътната му следа изчезва като пара през отворен прозорец. След това, без никакво съмнение, идва ред на разочарованието, празнотата и липсата на доверие.

Тъй като непрекъснато изискваме постоянство, уважение и отговорност от други хора, важно е да показваме същото уважение към другите.

Ако направите обещание, изпълнете го. Ако обичате, докажете го. Ако не обичате, не лъжете.

Днес ви предлагаме да помислите повече за това.

Безполезните думи и личната отговорност

Неща като добро родителство, здравословно самочувствие и уважение към близките хора се налагат като модел, без да се осъзнава, че това е лична отговорност.

Още откакто сте били дете , сте започнали да виждате силата на думите. Има фрази, които нараняват и фрази, които могат да ни помогнат да пораснем уверено.

Но един аспект, който е от жизнено важно значение, е да показвате на децата си с факти че изпълнявате това, което сте казали.

Ако обичате детето си, докажете му го, като го подкрепяте и го накарате да повярва, че е способно да направи всичко, което иска.

Освен това, ако направите обещание към детето си, трябва да го спазите. Ако не го направите,  детето ви ще спре да ви се доверява.

Вашите думи не служат единствено за предаване на съобщения. Може да ги използвате за създаване на връзка между казаното и стореното. Ето защо е важно да поддържате правилния баланс.

Вашите думи трябва да са последвани от действия

Ако ме обичаш, покажи го

Любовта е много повече от прости думи. Личните отношения далеч не могат да виреят само от обещания или фрази на привързаност.

 • Една връзка на първо място е съставена от серия ежедневни действия, които заедно правят едно цяло.
 • Това е вселена от крепости, където всички думи са преведени до действие, и където двамата партньори са смели и поемат рискове за другия.
 • Ако обичате, действайте. Ако обичате, защитавайте.
 • Нещо друго: ако означавате нещо за човек, когото обичате, ,независимо дали ви е приятел или е от семейството, покажете любовта си чрез доверие и безусловна подкрепа.

Как да се справите с хората, които нарушават обещанията

Както всички знаят, има хора, които са професионалисти в това да нарушават обещанията. Това са хората, които са специалисти в кухите, фалшиви и безполезни думи.

 • Може би познавате някой такъв в семейството, или дори партньорът отговаря на този профил.
 • Този тип хора ни карат да вярваме в неща, които никога не се материализират. Толкова много, че за известно време може дори да повярвате на техните извинения. Малко по малко обаче успявате да разберете, че единственото важно нещо за тях са те самите.

Такива връзки са много опасни.

Всичко, което ни дават, е дълго чакане и фалшива надежда. Примирявате се, защото има обич или любов. В крайна сметка обаче, най-тежката емоция е вашата празнота и самота, създадени от безполезни думи.

Не вярвайте в безполезните думи

Как да действате в такива ситуации?

 • Човек може да не успее веднъж, два или три пъти. Но когато разочарованието става рутина, е време да се действа.
 • Борете се за постоянството. Ако някой ви казва всеки ден колко много ви уважава, оценява и обича, но знаете, че никога не до вас, когато имате нужда, не му се доверявайте.

Всеки, който иска да бъде с вас ще бъде “в добро и зло.”

Опитайте се преди всичко да практикувате това, което изисквате от другите. Подкрепяйте, оценявайте, и показвайте привързаност към тези, които обичате всеки ден, без да чакате специалните моменти.

Сложете граница на безполезните думи

Ако хората около вас са от професионалистите, които нарушават обещанията и майстори на безполезните думи, сложете границата.

Цената, която плащате за тази вредна връзка е много висока и разрушителна.

Както всички знаем добре, този тип хора са много динамични и винаги се появяват в ежедневния живот.

Те са толкова преобладаващи, че накрая развивате към тях вид “интуитивен радар”. С него може да идентифицирате незабавно играчите и продавачите на дим и огледала, тези измамници на безполезни думи.

Винаги стойте далеч от тези хора!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud15(4), 117–137. https://doi.org/10.1007/s10888-011-9204-1
 • Gorostiaga, A., Balluerka, N., & Soroa, G. (2012). Evaluación de la empatía en el ámbito educativo y su relación con la inteligencia emocional. Revista de Educacion, (364), 12–38. https://doi.org/10.4438/1988-592X-RE-2014-364-253
 • Fernández Poncela, A. M. (2002). Estereotipos y roles de género en el refranero popular : charlatanas, mentirosas, malvadas y peligrosas. Proveedores, maltratadores, machos y cornudos. Biblioteca A46, 157.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.