Как да избегнете глупави спорове с вашия партньор

Комуникацията в една връзка предотвратява глупави спорове. Трябва да можем да говорим за всичко, вместо да задържаме емоциите си.
Как да избегнете глупави спорове с вашия партньор
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Споровете са нормални за една връзка, но какво ще кажете за споровете, които започват заради нещо глупаво? Глупавите спорове могат да унищожат нашата връзка, затова трябва да се научим как да ги избягваме.

Чували ли сте израза „Да направиш от мухата слон“? Това се случва в споровете между партньори.

Въпреки това, причината за кавгите е липсата на комуникация и това, че не се изслушваме един друг.
И говоренето, и изслушването, са еднакво важни в една връзка. Основното нещо е да се разбираме и да изясняваме нещата.

Ако не го направим, то тогава глупавите спорове ще ни окастрят и ще срещнем проблеми, които ще навредят на връзката ни. Затова е важно да се научим как ефективно да ги избягваме.

Как да избягваме глупавите спорове с половинката си?

Социалните мрежи и комуникацията с вашия партньор

Използването на социални мрежи  може да бъде чудесна опция да поддържате връзка с вашия партньор, но също така може да доведе до сериозни конфликти.

Погрешно разбиране, думи, които означават едно, но са разбрани по друг начин, ревност, приемане на хора като приятели, всичко това може да доведе до глупави спорове, които е можело да бъдат избегнати.

По-добре е да говорите с половинката си лице в лице, дори и да е чрез скайп. Обаждайте им се, за да избегнете изпращането на съобщения, което може да доведе до погрешно разбиране.

В допълнение, за всички проблеми и съмнения, които могат да възникнат относно социалните мрежи, трябва да се поговори възможно най-рано. Най-лошото, което можете да направите в една връзка, е да задържате всичко в себе си.

Разговорът винаги е пътят към решение. Разбира се, не комуникирайте чрез съобщения, а лице в лице. Това е най-добрият начин двама души да се разберат.

Внимавайте с прикриването на емоции

Много излишни спорове се раждат, когато един партньор най-после каже на другият нещо, което е таил в себе си. Когато това стане, има няколко проблема, на които трябва да се обърне внимание.

Когато не изразим себе си при разногласие, ние не го забравяме, въпреки че можем да го игнорираме. Проблемът е, че нашите чувства ще се излеят в най-неподходящия момент и може да доведат до спор.

Знаете ли как може да го избегнете? Отделете време да поговорите за връзката. Това ще ви позволи да кажете на партньора си за всичко, което сте таили в себе си, защото не сте намерили време да го изразите.

Необходимо е да казвате на партньора си важните неща, които минават през ума ви, дори да смятате, че ще ви струва много усилия. Може да е глупаво, но ако не го направите, може да дадете старт на ненужен спор.

Големият проблем, с който се срещат много двойки в днешно време е, че тяхната комуникация във връзката не е достатъчно искрена и отворена. Следователно продължаваме да пазим неща, които ще укоряваме в бъдещето.

Нека не го правим. Нека не ни е страх да казваме това, което мислим и чувстваме.

Не позволявайте на минали проблеми да изплуват на повърхността

Това има много общо с прикриването на емоциите ни. Това е защото непрекъснато гледаме към миналото, или с други думи – към тези ситуации и моменти, които ни нараняват.

Това е жесток начин да сравняваме настоящата ни реалност с проблем, който сме имали в миналото и който се предполага, че вече е решен, но сега отново намира отдушник.

Трябва да се научим да гледаме към краката си, за да вървим към обещаващо бъдеще, вместо да останем закотвени в минали преживявания, които ще ни попречат да се движим напред.

Има много хора, които не са способни да живеят напълно в настоящето, тъй като не са преглътнали минали преживявания. Страхове, съмнения, травматични преживявания. Имаме нужда да превъзмогнем всичко това още сега.

Както гласи поговорката: “По-добре късно, отколкото никога”. Така че защо да не решим всички тези проблеми сега в настоящето? Не затваряйте в себе си чувствата във връзката и не оставяйте проблемите неразрешени.

Трябва да се грижите за връзката, дори да я глезите. За да го направим, не трябва да задържаме емоциите си, за да елиминираме упреците. Вместо това трябва да прощаваме на партньора си и най-важното – да комуникираме с него.

Говорете с партньора си, лице в лице, без да се стеснявате, без да се страхувате да кажете определени неща. Да бъдеш във връзка означава да се чувстваш свободен да дадеш глас на чувствата и мислите си.

Това предотвратява глупави спорове.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.