Към всички силни, независими жени: Не се променяйте

Мъжът, който говори открито е смел. Но жената, която прави същото и не се подчинява, е считана за неприятна и отблъскваща. Време е за промяна. Нека гласът ви да бъде чут, не се страхувайте да бъдете силни, независими жени.
Към всички силни, независими жени: Не се променяйте

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Дори днес силните жени се сблъскват с много предизвикателства. Все още сме свидетели на останките от патриархалното общество, въпреки че живеем в свят на равенство между половете.

В действителност всеки ден можем да видим достатъчно примери на негативно отношение и предразсъдъци към жените.

Жените с твърди убеждения не се страхуват да се изправят пред света. И това е причината много хора да не ги разбират. Жените със силни, балансирани емоции са считани за егоцентрични. Някои хора оценяват свободата им, възможността да вземат решения, да реагират адекватно и да се борят за постигане на целите си. Но за жалост казват, че такива хора “винаги ще бъдат сами и неразбрани.”

свободата е ценна за смелите жени

А някои дори не виждат в тях добродетелите, необходими за изграждане на продължителна и щастлива връзка.

Все още има много причини, които стоят в основата на това изкуствено неравенство. Можете дори да видите примери как други жени поддържат тази идея.

Трудно е за разбиране, но все още има жени, които гледат отвисоко независимите, борбени дами. Говорят против тези, които са избрали собствения си път: жените, които не следват общоприетото мнение, борят се за промените и рушат предразсъдъците.

Всички трябва да бъдем свободни във вземането на собствените си решения по кой път да поемем, без да търпим критика и да бъдем осъждани. И мъжете, и жените имат правото да променят нещата така, както им харесва. Да бъдат силни и да се борят за сбъдването на мечтите си.

Ето защо ключът към мирното съвместно съществуване е винаги да се уважаваме, независимо от пола, социалната ни принадлежност или идеология.

Днес искаме и вие да помислите над това.

Отличителните черти на силната жена

Жената със силен характер не се “ражда“ за един ден. Силата й е резултат от целия й живот и реакциите й към предизвикателствата. По този начин тя е оформила характера си стъпка по стъпка.

Известният антрополог Хелън Фишър ни помага да разберем това в книгата си The First Sex. Тя пише, че жените не са просто резултат на социалната си среда и щипка индивидуализъм. Говорим за нещо по-дълбоко и деликатно.

Според Фишър, жените не са по-слабият пол, както би казала шовинистката Симон дьо Бовоар. Както и че не произлизат от реброто на Адам.

Фишър използва науката, за да обясни това:

 • От биологична гледна точка жените са основния, по-важен пол – трябва да добавите химически вещества към яйцеклетката, за да получите мъжки ембрион.
 • Съществува вътрешен глас, който ни провокира да се събудим и да печелим повече уважение ден след ден.
 • Генетиката ни оформя. Социалното поведение ни е втълпено, но с времето води до нови вътрешни пробуждания, които все повече ни определят като личности. Този процес на изграждане е бавен, извървява се стъпка по стъпка.
смелите жени заслужават уважението ни

Има жени, чийто живот минава в подчинение. А това прави трудно постигането на пълноценност и себеизразяване. Тези жени все още живеят с привичките на патриархата. И стават частица от този свят на подчинение.

Нека гласът ви бъде чут, дори и да ви критикуват.

“Откъде е този характер у нея? Тя е неприятна и отблъскваща.”

Това изказване показва нещо много по-дълбоко от липсата на уважение. То разкрива шовинистичен начин на мислене, точно както определеното поведение отразява определени качества.

Мъжът, който говори открито е смел. Но жената, която говори, изразява гнева си и не се подчинява, е неприятна и отблъскваща. Защо е така?

 • Това се дължи на класическото схващане за модел на обществото, доминирано от мъжете.
 • В това общество жените  не трябва да изразяват мнението си, а да са грижовни и нежни.

Понякога хората говорят подобни неща, без да се замислят. Време е да започнем да обмисляме думите си и до какво биха довели те.

Жените, също като мъжете, притежават пълното право да покажат силен характер. Трябва да могат да се борят за постигането на мечтите си с уважение, да постигат целите си и да променят остарелия начин на мислене.

Дивите жени

Има няколко интересни книги разказващи за “пробуждането” на жените и промяната на обществото, например Бягащата с вълци: Инстинктивната природа на жените от Клариса Пинкола Естес.

дивите жени и сбъднатите мечти

В тази фантастична творба Естес описва в дълбочина културните корени на “дивите жени” през годините. Без съмнение, книгата разказва какво означава истинската, силна жена.

Всяка дива жена преминава през свое собствено развитие на личността, което води началото си от най-дълбоките кътчета на миналото й до това, което е тя в момента.

Промените, страховете и страданията й са я направили силната жена, която е днес.

Жените притежават нещо много специално:

 • Разчитат основно на интуицията и креативността. Виждат отвъд това, което ни заобикаля.
 • Слушат вътрешния си глас и са във връзка с всичко около нас същевременно.
 • Стереотипите и ролите, наложени от едно време не важат за тях. Жените вече са много повече от предшественичките си.
 • И разбира се: жените не са слаби, сълзливи, егоцентрични, отблъскващи стари моми.
модерните жени не робуват на предразсъдъците

Съвременната жена сама създава и управлява живота си. Тя е смела и не се страхува да каже какво мисли.

Модерната жена иска да промени предразсъдъците, да говори открито и да спечели уважението, което заслужава.

Тя живее щастливо, балансирано и се съобразява с желанията си: независимо дали е обвързана или сама.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fisher, H., Rodrguez Halffter Eva tr, & V quez Pilar tr. (2000). El primer sexo: las capacidades innatas de las mujeres yc o est n cambiando el mundo.
 • Martín, V. G. (2016). INCITACIÓN AL ODIO Y GÉNERO.
 • Lorente, C. (2014). Mujeres con carácter. Tiempo, (1651), 70-73.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.